Erik Møse

Jakter krigsforbrytelser for FN:
- Gjorde inntrykk

Drap, seksuelle overgrep, mishandling og ødeleggelser er blant sakene på bordet. Med norske Erik Møse (71) i spissen skal FN-utvalget sikre bevis på mulige krigsforbrytelser i Ukraina.

GRANSKER: Den norske juristen og tidligere høyesterettsdommeren Erik Møse, som leder kommisjonen som ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars, har nylig kommet hjem fra befaring i Ukraina. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
GRANSKER: Den norske juristen og tidligere høyesterettsdommeren Erik Møse, som leder kommisjonen som ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars, har nylig kommet hjem fra befaring i Ukraina. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Når man får en slik forespørsel, synes jeg man burde si ja. Det er et meningsfylt oppdrag.

Nesten to år har gått siden den erfarne juristen Erik Møse (71) ble takket av fra Høyesterett og trådde inn i pensjonistenes rekker etter 28 år som dommer i både inn- og utland.

Likevel var han ikke i tvil da han denne våren ble spurt om å lede FN-granskingen av menneskerettsbrudd i Ukraina.

Bak seg har Møse flere tiår med internasjonalt engasjement for menneskerettigheter. Fra 2003 til 2007 ledet han Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda. Få år senere ble han dommer i Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

PÅ BEFARING: Russiske styrker er anklaget for omfattende angrep på sivile mål i Ukraina, deriblant på skoler, helseinstitusjoner, boligblokker og sivil infrastruktur. Her er Møse på befaring utenfor Kyiv. Foto: OHCHR
PÅ BEFARING: Russiske styrker er anklaget for omfattende angrep på sivile mål i Ukraina, deriblant på skoler, helseinstitusjoner, boligblokker og sivil infrastruktur. Her er Møse på befaring utenfor Kyiv. Foto: OHCHR Vis mer

Når Dagbladet møter den tidligere høyesterettsdommeren, er det ikke mange dager siden 71-åringen kom tilbake fra befaring i ukrainske krigsområder.

Her jobbet han og kolleger i ti dager for å samle om bevis menneskerettighetsbrudd etter den russiske invasjonen. Foran seg har de måneder med møysommelig kartleggingsarbeid av beviser.

- Det er et omfattende arbeide. Vår oppgave er først og fremst å vurdere bevis på menneskerettighetsbrudd og sørge for at det oppbevares trygt, slik at bevis kan brukes i eventuelle senere straffesaker, forklarer han.

Butsja-besøk

Befaringen startet først i Kyiv og noen forsteder, før turen bar videre til Kharkiv og Sumy. I løpet av oppholdet møtte de blant annet representanter for sentrale og lokale myndigheter, den ukrainske riksadvokaten, politiansatte og frivillige organisasjoner.

- Det gjorde inntrykk å ha samtaler med folk i Butsja. De hadde opplysninger som Kommisjonen vil måtte vurdere nærmere, sier den norske kommisjonslederen.

Bevisene de skal ta stilling til, varierer litt fra sted til sted, forteller han.

- Det kan for eksempel være å se på billedmateriale. Har noen en mobiltelefon med et bilde, må vi sikre at det er troverdig og pålitelig, for å kunne bruke det, sier han og fortsetter:

STERKE INNTRYKK: Granskingsmedlemmene møtte representanter fra både myndighetene og frivillige organisasjoner. I løpet av turen sikret de seg blant annet bildebevis. Foto: OHCHR
STERKE INNTRYKK: Granskingsmedlemmene møtte representanter fra både myndighetene og frivillige organisasjoner. I løpet av turen sikret de seg blant annet bildebevis. Foto: OHCHR Vis mer

- Ellers blir det også viktig å spørre seg når noe er skadet, for eksempel en ødelagt bygning, om det er et angrep på sivilbefolkningen eller en del av pågående kamphandlinger.

Vanskelig med tilgang

Sakene de ser på gjelder blant annet drap, seksuelle overgrep, mishandling og ødeleggelser av bygninger. I september skal de gi sin første muntlige oppdatering om arbeidet for FNs menneskerettighetsråd.

Mars 2023 legger de frem sin endelige rapport med konklusjoner.

- Vårt mandat er svært bredt og dekker flere rettsfelt, understreker den tidligere dommeren.

Befaringen til Ukraina er bare den første av flere. Undersøkelseskommisjonen planlegger å sikre og vurdere bevis fortløpende mens de arbeider.

Det trekkes også frem som en av utfordringene i det pågende arbeidet:

- Det som skiller denne undersøkelseskommisjonen fra mange andre, er at her fortsetter krigshandlingene i deler av landet samtidig som etterforskningen pågår. Det kan innebære problemer med å få tilgang til alle områder, dels fordi det er pågående konflikter, og dels fordi områder er okkupert, forklarer Møse.

NB! STERKE INNTRYKK: Den ukrainske militærenheten kjører inn i byen Butsja etter russiske styrker har trukket seg ut. Video: Privat. Reporter: Emma Dalen / Dagbladet Vis mer

Skal peke ut de ansvarlige

Nordmannen arbeider sammen med to andre eksperter: Bosniske Jasminka Džumhur og colombianske Pablo de Greiff. Under seg har de et sekretariat på 19 personer, stasjonert i Wien.

15. juni uttalte de under en pressekonferanse fra Kyiv at de har holdepunkter for at at det kan ha blitt begått krigsforbrytelser i Ukraina, men understreket at de ikke ønsker å trekke konklusjoner så tidlig i arbeidet.

Møse er tydelig på Kommisjonens gransking må være uavhengig og objektiv, med mål om å gi et fullstendig bilde av hva som har skjedd.

De har blant annet tatt kontakt med russiske representanter, og uttrykt et ønske om dialog.

- Det har hittil ikke ført frem, men vi vil fortsette arbeidet med det, sier Møse.

- Hvordan er det å skulle opptre nøytralt i en så betent konflikt, samtidig som verden får kringkastet russernes brutale krig?

- Vi skal gi anbefalinger, som blant annet tar sikte på å klarlegge ansvar. Det kan føre til at enkeltpersoner fremstår som ansvarlige. Vårt mandat viser også til rettferdighet for ofrene, svarer Møse og tilføyer:

- Ser du det i det perspektivet, er det viktig at arbeidet er så grundig som mulig, slik at det utgjør et solid fundament for veien videre.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer