Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter kriminelle i arbeidslivet

Arbeidsminister Robert Eriksson vil ha et tettere samarbeid mellom flere etater for å ta de som driver organisert arbeidskriminalitet.

UANMELDT TILSYN: Arbeidsminister Robert Eriksson har vært på uanmeldt tilsyn på en byggeplass i Bergen sentrum sammen med Arbeidstilsynet.   Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
UANMELDT TILSYN: Arbeidsminister Robert Eriksson har vært på uanmeldt tilsyn på en byggeplass i Bergen sentrum sammen med Arbeidstilsynet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - Jeg vil kalle inn partene i arbeidslivet i løpet av én måned for å drøfte treffsikre tiltak for å ta de som driver med organisert arbeidskriminalitet i Norge. I Bergen og Hordaland har flere etater satt seg sammen for å bli mer effektive. Det har jeg stor tro på, sier Robert Eriksson til Dagbladet.

Han har fulgt med i Dagbladets artikkelserie om organisert arbeidskriminalitet og politiets varslinger om stadig flere kriminelle organisasjoner som styrer illegal virksomhet i Norge. Det gjelder spesielt i bygg- og anleggsbransjen og i driften av restauranter.

Statsråden sa i et intervju med avisa 29. desember i fjor at han ville ha et tettere samarbeid mellom flere offentlige etater.

På uanmeldt tilsyn - Her sitter representanter fra Skatt Vest og Kemneren i Bergen sammen med Arbeidstilsynet i de samme lokalene. Politiet er med i styringsgruppen. Jeg håper de også får med NAV i den samme enheten. På den måten kan vi ta de som driver med trygdemisbruk, hvitvasking, fiktive id-kort og arbeidskontrakter og driver organisert arbeidskriminalitet, sier Robert Eriksson.

Etter et informasjonsmøte i lokalene til Arbeidstilsynet Vestlandet i går morges, fikk arbeidsministeren være med på et uanmeldt tilsyn på en byggeplass i Bergen sentrum. Det var første gang han har vært på tilsyn sammen med lokale kontrollmyndigheter.

- Utrolig interessant - Jeg fikk se hvordan de tre etatene samarbeider under tilsyn. På denne byggeplassen var det litt bob-bob. Noen lamper lyste grønt, men jeg fikk også se gule blinkende lys i forhold til lønn som ikke var helt på stell i forhold til bestemmelsene om allmengjøring av tariffavtaler på byggeplasser. Det var utrolig interessant å få være med ut på et tilsyn.

I tillegg fikk Robert Eriksson se at noen manglet id-kort, men arbeiderne fra Litauen hadde arbeidskontrakter og arbeidsgiveren deres hadde navnelister på de som jobbet der.

- Han som var ansvarlig for arbeidsplassen ga i allefall uttrykk for at han ønsket å ha alt på stell. Det vil han få hjelp med. Jeg har stor tro på måten de jobber på her i Hordaland som en felles enhet. Det vil jeg ha mer av over hele landet. I tillegg må vi kjøre mange flere uanmeldte tilsyn og hjelpe de arbeidsgiverne som ønsker å ha alt i orden, men som trenger litt assistanse for å få det helt til.

- Urovekkende Regiondirektør Borghild Lekve for Arbeidstilsynet Vestlandet sier at en viktig drivkraft for pilotprosjektet er å motarbeide arbeidskriminalitet som sosial dumping og svart arbeid.

NY ERFARING Arbeidsminister Robert Eriksson forberedte et uanmeldt tilsyn sammen med  prosjektleder Knut Lervåg, regiondirektør Borghild Lekve og seniorinspektør Pål Erdal.  Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
NY ERFARING Arbeidsminister Robert Eriksson forberedte et uanmeldt tilsyn sammen med prosjektleder Knut Lervåg, regiondirektør Borghild Lekve og seniorinspektør Pål Erdal. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer

- Vi registrerer ofte at arbeidsgivere som er useriøse på et felt også er useriøse på andre felt. I fjor gjennomførte vi 300 tilsyn innenfor sosial dumping. I år har vi planlagt 400 tilsvarende tilsyn. Vi hadde 18 arbeidsskadedødsfall i fjor. Av disse var de fem Statoil-ansatte som ble drept i Algerie. Tallet er urovekkende høyt, sier Lekve.

Leder for påtaleenheten i Hordaland politidistrikt, politiinspektør Gunnar Fløystad, sier at politiet lenge har hatt et godt samarbeid med Kemneren, Skatt Vest og Arbeidstilsynet.

- Vi ser at sosial dumping og arbeidskriminalitet tenderer tett opp mot menneskehandel, noe vi har hatt mye fokus på de siste åra. Dette er et område som vi ønsker å jobbe mer med i tida som kommer, sier Gunnar Fløystad.

SAMARBEID: Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker et tettere samarbeid mellom kontrollmyndighetene.   Foto:Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
SAMARBEID: Arbeidsminister Robert Eriksson ønsker et tettere samarbeid mellom kontrollmyndighetene. Foto:Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart