Jakter London-bomberens 28 år gamle enke

Nord-irske Samantha Lewthwaite (28) mistenkes for å stå i ledtog med den somaliske terrororganisasjonen al-Shabaab.

FAMILIEBILDE: Den muslimske konvertitten Samantha Lewthwaite giftet seg med Jermaine Lindsay i 2002. Da Lewthwaite var gravid med deres andre barne sommeren 2005 tok Lindsey med seg 26 mennesker i døden etter å ha detonert en bombe på undergrunnen ved Kings Cross i London. Foto: Daily Mail / Solo Syndication
FAMILIEBILDE: Den muslimske konvertitten Samantha Lewthwaite giftet seg med Jermaine Lindsay i 2002. Da Lewthwaite var gravid med deres andre barne sommeren 2005 tok Lindsey med seg 26 mennesker i døden etter å ha detonert en bombe på undergrunnen ved Kings Cross i London. Foto: Daily Mail / Solo SyndicationVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet: Enka etter britiske Jermaine Lindsay (29), en av terroristene bak London-terroren 7. juli 2005, er ettersøkt av kenyansk politi som mener hun kan være innvolvert i en terror-celle tilknyttet til somaliske al-Shabaab.

Antiterror-politi i Nairobi ønsker å komme i kontakt med 28-åringen fordi de jakter på en kvinnelig mistenkt som rømte da politiet slo til mot en terrorcelle i kystbyen Mombasa i julen i fjor.

Lewthwaite var gift med Lindsay som drepte 26 av de 52 da han detonerte en bombe på undergrunnstasjonen på Kings Cross 7. juli 2005.

Tre identiteter Kenyansk politi sier den mistenkte kvinnen som rømte hadde brukt en rekke identiteter, blant annet identiteten til den britiske muslimske konvertitten Lewthwaite. Politiet sier til The Times at de leter etter den 28 år gamle britiske statsborgeren, men at de enda ikke kan bekrefte at det faktisk er Lewthwaite de søker.

- Det er mulig hennes identitet har blitt stjålet av den mistenkte, sier Erick Kiraithe, talsmann for kenyansk politi til avisa.

Han forteller til avisa at kenyansk politi har mye etteretningsinformasjon om kvinnen som rømte under en razzia i jula.

- Hun har hatt tre identiteter og Samantha Lewthwaite er en av disse, forteller Kiraithe.

Al-shabaab Den britiske statsborgeren Jermaine Grant (29) er siktet for å laget bomber og for å planlegge terrorhandlinger, etter rassiaen i Mombasa. Han fremstilles for retten i Nairobi i mai. Men politiet leter fortsatt etter flere av Grants medsammensvorne, blant annet kvinnen som rømte. Kenyansk politi tror kvinnen kan ha hatt tilknytning til terrororganisasjonen al-Shabaab i Somalia.

Ifølge Daily Mail har kenyansk politi gjort en rekke forsøk på å spore opp Lewthwaite, men familien i England sier de ikke har sett henne på flere år.

Avisa har vært i kontakt med The Metropolitan Police, men der vil de ikke bekrefte om de er involvert i søket etter 28-åringen. Men Scotland Yard har ifølge The Telegraph fløyet til Kenya for å hjelpe kenyansk politi med etterforskningen.

Arbeidsledig Samantha Lewthwaite, opprinnelig fra Nord-Irland, datter av en tidligere British soldat, konverterte til islam som en tenåring og tok deretter navnet Sherafiyah. Hun kom ifølge The Sun i kontakt med terroristen Lindsay over internett før de møttes i en anti-krigs-demonstrasjon året etter.

Lindsay var i hovedsak arbeidsledig, men jobbes tidvis som  teppelegger. De to giftet seg i 2002, og tre år senere, mens hun var gravid med deres andre barn, detonerte Lindsey bomba på undergrunnsbanen nær Kings Cross og tok med seg 26 mennesker i døden.

Lewthwaite har tidligere uttalt at terrorhandlingene var «avskyelige» og at mannen ble påvirket av muslimske fanatikere han møtte mot slutten av 2004. Hun sa hans oppførsel var blitt så ustabil i dagene før bombene at hun hadde beordret ham ut av huset bare timer før de grufulle angrepene.