Jakter medhjelper som pekte ut hans ofre

Politiet i Malmö er ikke trygge på at snikskytteren opererte alene.

SNIKSKYTTER: En mann har skutt 17 eller 18 mennesker i gatene i Malmø det siste året. Fellestrekket for dem aller er at de er invandrere i Sverige, de fleste mørkhudet. Her er fra åstedet og leilighet hvor damen som ble skutt torsdag bodde. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
SNIKSKYTTER: En mann har skutt 17 eller 18 mennesker i gatene i Malmø det siste året. Fellestrekket for dem aller er at de er invandrere i Sverige, de fleste mørkhudet. Her er fra åstedet og leilighet hvor damen som ble skutt torsdag bodde. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ (Dagbladet): Svensk politi vender nå hver stein for å finne ut av bevegelsene til det de tror er den nye Lasermannen.

Lørdag ble en 38 år gammel svensk statsborger pågrepet. Han er siktet for drapet på Trez West Persson (20) i oktober i fjor og for sju drapsforsøk. Nå jakter politiet en mulig medhjelper, som kan ha hjulpet snikskytteren med å plukke ut hans ofre.

- Vi forsøker å finne ut av om det er på den måten, sier en kilde med innsyn i etterforskningen til den svenske avisa Expressen.

- Overrasket Den siktede er fra før totalt ukjent for politiet. Naboene beskriver den finsk-svenske 38-åringen som noe av en særing, en einstøing og en stillfaren ensom ulv. Han skal tidligere ha jobbet med handicappede barn.

Dagbladets team i Malmö har snakket med 38-åringens tidligere sjef. Siktede jobbet som tannteknikerassistent inntil han sluttet av egen vilje for halvannet år siden.

- Han gjorde en jobb vi var fornøyde med. Jeg er overrasket over at det er han som er tatt for skytingene, sier hans tidligere sjef som understreker at 38-åringen ikke er dømt.

I går kveld ble den siktede hardt presset av politiet i forhør.

- Han nekter straffskyld, sier statsadvokat Solveig Wollstad.

Ifølge en bekjent av siktede skal 38-åringen ha hatt en assistent som skal ha pekt ut hvem som skulle bli den nye Lasermannens neste offer. Etter pågripelsen av 38-åringen, har politiet jobbet for å finne ut om snikskytteren har hatt en medhjelper.

- Vi prøver å ta rede på om det er flere mistenkte i denne saken, sier en etterforskningskilde til Expressen.

I leiligheten til siktede tok politiet beslag i to pistoler. De ble i går morges sendt til Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping for prøveskyting. 38-åringen har bæretillatelse for begge våpnene - en 9 mm og en kaliber 22. Ifølge siktedes far har sønnen også tilgang på lasersikte.

- Jeg var med ham på skytebanen for noen år siden. Han skjøt på 25 meters avstand, og var en meget dyktig skytter, sier faren.

- Har et syndrom Svarene etter prøveskytingene kan bli avgjørende for politiet. Da vil de se om kulene fra 38-åringens våpen kan matches med tomhylsene som politiet har sikret seg på åsteder.

Politiet undersøker også siktedes telefon- og datatrafikk. DNA-test vil forhåpentlig gi svar på om 38-åringen kan knyttes til flere av de rundt 20 skytingene i Malmö.

Siktedes far beskriver sønnen som en svært tilbaketrukket person som i hele sitt liv har kjempet med et asbergerliknende syndrom. Sykdommen har gjort sitt til at han alltid har hatt vansker med å knytte seg til andre mennesker.

- Men han har aldri villet bli klassifisert av helsevesenet som en som lider av Asbergers syndrom. Han har aldri søkt hjelp, sier faren til Expressen.

DREPT: Politiet mener Trez West Persson (20) ble skutt i hodet og drept fordi hun var sammen med en innvandrer. Foto: Privat
DREPT: Politiet mener Trez West Persson (20) ble skutt i hodet og drept fordi hun var sammen med en innvandrer. Foto: Privat Vis mer