Canada

Jakter mistenkte i øde by: - Stemningen er uhyggelig

Politiet i Canada mener at tenåringene som er mistenkt for å stå bak tre drap skal oppholde seg i et beintøft terreng med skog, myr og buskekratt. - Det gjør det vanskelig for dem å overleve, sier politiet.

MISTENKT: Politiet mener at de mistenkte fortsatt oppholder seg i området hvor bilen deres ble funnet. Det beinharde terrenget kan både være en fordel og ulempe for tenåringene, ifølge politiet.
MISTENKT: Politiet mener at de mistenkte fortsatt oppholder seg i området hvor bilen deres ble funnet. Det beinharde terrenget kan både være en fordel og ulempe for tenåringene, ifølge politiet.Vis mer

Jakten på de to tenåringene som er mistenkt for å stå bak tre drap i Canada står nå på for fullt i den knøttlille byen Gillam og det brutale terrenget rundt byen i den nordre delen av Manitoba.

Bilen deres ble nemlig funnet her på mandag og tenåringene skal også ha blitt observert der to ganger tidligere. Nå mener altså politiet at de fremdeles befinner seg i området, skriver CNN.

Nasjonal jakt

Det var i etterkant av at tre personer ble funnet drept i et tynt befolket område i Canada at tenåringene Kam McLeod (19) og Bryer Schmegelsky (18) endte opp som hovedmistenkte.

De var opprinnelig meldt savnet da den utbrente campingbilen deres ble funnet i nærheten av Dease Lake på fredag.

DREPT: En australsk mann (23) og en amerikansk kvinne (24), har blitt funnet drept i en veikant i Canada. Video: CNN. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Årsaken til de ikke lenger anses som savnet, er at de er blitt observert nord i Saskatchewan. Siden har politiet jaktet de mistenkte seriemorderne, og har advart om at tenåringene anses som farlige.

Onsdag kveld opplyste politiet om ny utvikling i saken: Det ble gjort et gjort funn av en brennende Toyota-bil i området Gillam mandag kveld, og politiet kan nå bekrefte at dette er den samme bilen som de mistenkte reiste med.

Det ble snart igangsatt en nasjonal jakt etter de mistenkte og politiet har lett høyt og lavt siden begynnelsen av denne uka.

JAKTES: Politiet mener at tenåringene fortsatt oppholder seg i området Gillam i Manitoba. De tre drepte ble funnet nord i British Columbia. Foto: Skjermdump
JAKTES: Politiet mener at tenåringene fortsatt oppholder seg i området Gillam i Manitoba. De tre drepte ble funnet nord i British Columbia. Foto: Skjermdump Vis mer

- Vi tror de er i området

Hittil har søket etter de mistenkte vært spredd over hele den nordre delen av Canada, fra British Columbia til Manitoba. Sist gang de ble sett var i Meadow Lake, Saskatchewan på søndag, og bilen deres skal ha blitt funnet brennende like utenfor Gillam dagen etter.

Det skal ikke ha vært noen rapporter om stjålne biler i området som kan kobles til de mistenkte, skriver det kanadiske nyhetsbyrået The Globe and Mail.

Dette, kombinert med at de mistenkte har blitt observert i Gillam to ganger tidligere, gjør at politiet mener de ikke kan ha kommet seg så langt:

- Vi tror de fortsatt er i området, sier Julie Courchaine, en talsperson for det kanadiske politiet.

Hun forklarer at rundt 80 tips har strømmet inn i løpet av de to siste dagene, og at politiet har satt både helikopter og politihunder på saken.

Nå jobber politiet seg gjennom det beinharde terrenget som ligger rundt Gillam-området med buskekratt, myr og skog på jakt etter de mistenkte.

Landskapet skal, ifølge Courchaine, både være til hjelp og hinder for de mistenkte da det gjør det vanskelig for politiet å finne dem - men også vanskelig for flyktningene å overleve:

- Dette er et veldig utfordrende terreng, det er mye tett skog og buskratt. I tillegg er det mye myr i området, sier hun.

- Holder våpnene tett til kroppen

Gillam, som ikke har mer enn rundt 1000 innbyggere og bare én vei som fører både inn og ut, er preget av søket etter de mistenkte.

På torsdag var det flere tungt bevæpnede politifolk som patruljerte rundt i den lille byen og stanset alle biler på vei inn og ut. Innbyggere rapporterer også om at det skal ha blitt observert pansret kjøretøy i byen, ifølge The Globe and Mail.

Ifølge en innbygger er følelsen blant de lokale «uhyggelig» da det konstante nærværet av politi i området minner dem på at sikkerheten deres er truet - og at det er to bevæpnede menn på rømmen som kan oppholde seg i byen deres.

- Det er mange jegere i området, og de holder våpnene tett til kroppen, sier Doloren Cromarty, en annen innbygger.

Connor Martin (14) opplyser overfor nyhetsbyrået at han tilbragte mesteparten av torsdag innendørs med døra lukket. I en by hvor de fleste kjenner hverandre og hvor man generelt føler seg trygg, er dette uvanlig.

Martin forteller at han ikke kunne dra på jobb fordi han måtte gå hjem etter skiftet - og sjefen har gitt beskjed om at ingen burde gå rundt i byen nå.

Når politiet patruljerer gatene på dagtid kan nemlig området kjennes relativt trygt, men så snart kvelden kommer begynner også mange å kjenne seg urolig.

Frykter skuddveksling

Onsdag kunne The Globe and Mail publisere bilder av Schmegelsky hvor han har på seg en gassmaske og militæruniform, samt er i besittelse av nazirekvisitter.

Tenåringene skal ha reist hjemmefra 12. juli. Schmegelskys far sier i et intervju med Canadian Press at han frykter at jakten vil ende med en dramatisk skuddveksling.

Faren forteller at hans 18 år gamle sønn har hatt det vanskelig siden foreldrene skilte lag i 2005, og har vært rammet av «veldig alvorlig smerte»:

- Han er på et selvmordsoppdrag. Han ønsker at smerten skal ta slutt, sier far Alan Schmegelsky.