Jakter norske skattebedragere i USA

De siste to ukene har det pågått en intens skattejakt på nordmenn som kan ha skjult store millionverdier i hemmelige konti i USA.

HEMMELIGE KONTI: En av bankene som nå må røpe hemmeligheter om norske kunder er den amerikanske storbanken JP Morgan Chase. AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY
HEMMELIGE KONTI: En av bankene som nå må røpe hemmeligheter om norske kunder er den amerikanske storbanken JP Morgan Chase. AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske justismyndigheter har siden 19. juli foretatt en stille aksjon overfor ni forskjellige føderale rettsinstanser. De har begjært om innsyn i en lang rekke bankkonti som mistenkes brukt av nordmenn for å skjule inntekter fra beskatning i Norge.

Det amerikanske forretnings- og finanstidsskriftet Forbes avslører blant annet at norske skattemyndigheter har begrunnet begjæringene med en sak der en norsk forretningsmann alene skal være mistenkt for å ha unndratt en skattbar inntekt på hele 177 millioner kroner overfor norske skattemyndigheter.

Hemmelige bankkonti Utgangspunktet for etterforskningen er forespørsler om bistand fra norske skattemyndigheter fra 2011 og 2012. Målsetningen er å avsløre den reelle identiteten til norske skattebetalere med hemmelige bankkonti i amerikanske banker. De er mistenkt for skattebedrageri i Norge.

Føderale domstoler har allerede godkjent stevninger om innsyn i banker i Pennsylvania, Texas, Oklahoma, Minnesota og California.

«Ola Nordmann» I stevninger som i USA omtales som «John Doe»-saker forsøker justismyndighetene å finne ut om skyggenavn, som vi kan kalle «Ola Nordmann»-navn, også er registrert med personenes egentlige navn. Amerikanske skattemyndigheter begynte for alvor å jobbe med slike saker i 2000 da det ble gitt tillatelse til å etterforske amerikanske statsborgere med kredittkort i skatteparadiser som Cayman Islands, Antigua og Bahamas.

Amerikanske justis- og skattemyndighetene har en rekke ganger avslørt skattebedragere som har brukt kort i USA, men som har hatt sine banker i skatteparadiser. Disse er blant annet blitt brukt til å skjule overskudd av eiendomssalg.

I alle de norske sakene spørres det om innsyn i bankkonti, signaturkort og andre opplysninger knyttet opp mot én eller flere spesielle kredittkort-transaksjoner. Dette skal være uttak fra minibanker og andre transakjoner i Norge som krever bruk av PIN-koder, men ikke kortinnehaverens navn.

Norsk prosjekt Det foreligger ikke opplysninger i disse sakene som tyder på at de amerikanske bankene har gjort noe rettsstridig.

Forbes skriver om en nordmann som skal ha gjennomført 661 utbetalinger og transaksjoner med et kredittkort utstedt av East West Bank i California i perioden 2004 til 2012. Personen som er i søkelyset i denne spesielle saken skal ha gjennomført transaksjoner for tilsammen 1,3 millioner kroner.

Michael Danilack i den amerikanske skatteenheten IRS siteres Forbes på at Norge har et pågående prosjekt knyttet opp til bruk av kredittkort. Prosjektet skal allerede har avslørt bevis for omfattende skattebedrageri.

Tiltalt i Norge I et annet eksempel beskrives en nordmann som har påstått at han har bosatt seg fast i Storbritannia. Norske skattemyndigheter mener å kunne bevise at han fremdeles driver forretningsvirksomhet i Norge gjennom et omfattende system med selskaper i Storbritannia og i skatteparadisene Panama og de britiske jomfruøyene. Han skal nå være tiltalt for et samlet skattebedrageri på 6,3 millioner kroner.

Et tredje eksempel handler om en nordmann som har brukt kredittkort fra britiske banker. Han skal ha unnlatt å oppgi hele 177 millioner kroner i skattbar inntekt til norske skattemyndigheter.

Begjæringen fra norske skattemyndigheter til amerikanske myndigheter om bistand til innsyn i disse sakene er datert 29. oktober 2011 og 6. juli 2012.

Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få kommentarer om dette fra norske skattemyndigheter eller justismyndigheter mandag.
 

MÅ SVARE: Den amerikanske banken Wells Fargo må svare når føderale domstoler avgir kjennelser for innsyn i norske bankkonti. Foto: REUTERS/Mike Blake
MÅ SVARE: Den amerikanske banken Wells Fargo må svare når føderale domstoler avgir kjennelser for innsyn i norske bankkonti. Foto: REUTERS/Mike Blake Vis mer