TATT: En mistenkt demonstrant pågripes i Enfield i London. 922 personer er blitt pågrepet i tilknytning til England-opptøyene siden lørdag, og politiet starter nå jobben med å spore opp over 100 andre som har en arrestordre på seg. Foto: EPA/KERIM OKTEN/SCANPIX
TATT: En mistenkt demonstrant pågripes i Enfield i London. 922 personer er blitt pågrepet i tilknytning til England-opptøyene siden lørdag, og politiet starter nå jobben med å spore opp over 100 andre som har en arrestordre på seg. Foto: EPA/KERIM OKTEN/SCANPIXVis mer

Jakter over 100 demonstranter

Enorm politiaksjon iverksatt av Scotland Yard etter opptøyene i Stobritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I morgentimene begynte vi å banke på dører for å arrestere folk. Vi har mer enn 100 arrestordre som vi vil jobbe oss igjennom i de kommende timen, sier assisterende visepolitimester Steve Kavanagh til The Times.

I alt har 922 personer blitt pågrepet siden bråket startet på lørdag. 401 er siktet, melder nyhetsbyrået AP.

11-åring pågrepet Domstolene i London har i løpet av natta jobbet med å gå igjennom alle siktelsene. Rettsmøtene vil foregå i Westminister, Birmingham og Manchester.

De som har møtt opp så langt har kommer fra alle forskjellige samfunnslag og i forskjellige aldersgrupper. Den yngste er bare 11 år gammel, ifølge Sky News.

Mange har blitt siktet for tyveri. Et stort antall av de som møtte i retten er tidligere ikke straffedømt. Blant dem en 14 år gammel jente, som ikke er navngitt, en 30 år gammel livredder og en 31 år gammel barneskolelærer.

De fleste har erkjent straffskyld og innrømmet at tyveriene var «opportunistiske» og at de ble «revet med» av opptøyene.

Krisemøte Store politistyrker og tungt regn i enkelte områder ser ut til å ha forhindret en femte natt med uro i Storbritannia, melder BBC. I alt 16.000 polititjenestemenn patruljerte i gatene, og politiet opplyser at de vil bli værende i minst et døgn til.

I dag samles det britiske parlamentet seg til et ekstraordinært krisemøte om opptøyene. Parlamentsmedlemmer har blitt kalt hjem fra ferie for å håndtere situasjonen.

Det er forventet at Cameron skal detaljer om økonomisk hjelp til dem som har mistet sine hus og bedrifter under opptøyene. Om lag 100 personer har blitt husløse. Mange av dem hadde leiligheter over butikkene som demonstrantene satte fyr på.

Det er også forventet at Camerons koalisjonsregjering vil bli ytterligere presset å omgjøre vedtaket om å kutte i politiets budsjetter med hele to milliarder pund.

- Skammelig Selv om Cameron har forsøkt å vise politisk handlekraft ved å sette inn så enorme politistyrker, mener politiet selv at det store spørsmålet ikke er om man er i stand til å håndtere denne situasjonen, men om man vil kunne stanse liknende opptøyer i framtida, skriver The Independent.

- Det er forbløffende og svært skammelig om det måtte slike avskyelige handlinger til for at ministrene skulle våkne opp og se hva vi andre har sett hele veien, sier tidligere innenriksminister Yvette Cooper til BBC.

- Å fjerne 16.000 politistillinger - tilsvarende antallet polititjenetemenn i Londons gater i går kveld - i en tid som dette, er svært uansvarlig, legger hun til.

Opptøyene har herjet i flere engelske byer de siste dagene. Bakgrunnen for demonstrasjonene er at britisk politi for en uke siden skjøt og drepte den 29 år gamle firebarnsfaren Mark Duggan i Tottenham i forbindelse med en planlagt demonstrasjon.

En fredelig demonstrasjon utviklet seg i voldelig retning på lørdag, og spredde seg til andre byer.