Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på 1600 bidrags- snyltere

TROMSØ (Dagbladet): Så mange som 1600 norske menn har forduftet fra alle registre. De skylder 165 millioner kroner i barnebidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi finner dem ikke. Neste skritt er å etterlyse dem via politiet, opplyser direktør Wilfred Bang ved Trygdeetatens innkrevingssentral.

Sentralen har en sterk mistanke om at de gjeldstyngede foreldrene holder seg skjult for å unngå innkreving av pengene. De kan ha rømt til utlandet eller gått under jorda her hjemme.

Pengejegere

Trygdeetatens innkrevingssentral har 106 ansatte bidragsjegere ved kontoret i Bjørnevatn i Sør-Varanger i Finnmark. Sentralen prøvde først å få Sør-Varanger politidistrikt til å finne bidragssnylterne, men det hadde ikke det lokale politiet kapasitet til.

- Nå må vi eventuelt etterlyse personene ved hvert enkelt politidistrikt, og det har ikke vi hatt ressurser til så langt, forteller Bang.

Skylder 2,8 milliarder

I alt skyldte norske fedre 2,8 milliarder kroner i barnebidrag ved årsskiftet. Ved innkrevingssentralen strever de livet av seg for å holde tritt med nye saker som strømmer på.

- Hver ansatte har ansvaret for 2000 bidragssaker. I fjor klarte vi å få redusert den totale gjelden med 15 millioner kroner, sier Wilfred Bang.

Innkrevingssentralen anmeldte i fjor tre personer for trusler, mens to arbeidsgivere ble anmeldt fordi de unnlot å trekke bidrag fra ansattes lønn.

180000 barn i Norge mottar bidrag fra en av foreldrene. 43300 foreldre, 35,5 prosent, var i rute med innbetaling av barnebidrag.

Oslo ligger på landstoppen med flest bidragspliktige foreldre, og med størst gjeld pr. foreldre, tett fulgt av Finnmark.

Det foreligger flere rettskraftige dommer på 30 til 60 dagers ubetinget fengsel for foreldre som har vanlig lønnsinntekt, men som skylder 100000- 200000 kroner i barnebidrag.