Jakter på 200 terrorister

NEW YORK (Dagbladet.no): Massearrestasjonene etter 11. september ga få ledetråder i jakten på al-Qaida. Nå jakter FBI på 200 personer, mange av de med opphold i USA. Sporene ble funnet på en beslaglagt PC i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakten på mennene bak terroraksjonene 11. september har vært en sammenhengende famling i blinde med tusener uskyldige ofre. Eller en langsom suksess. Elektroniske spor har gitt ny kunnskap og rettet søkelys mot 200 i USA.

Osama bin Laden er på frifot i fjellene mellom Afghanistan og Pakistan. Han gjemmer seg blant trosfeller og terrorister i Kashmir. Eller ligger død i en sammenrast hule i Tora Bora.

Vurderingene spriker vilt. Sist uke hevdet angivelig høytstående og anonyme kilder i den pakistanske etterretningstjenesten at lederen av al-Qaida er død. Det samme skal Talibans leder mullah Omar og flere av bin Ladens toppoffiserer være. Men ingen har sett likene.

Denne uka signaliserte de amerikanske elitestyrkene som jakter på rester av terrornettverket i det østre Afghanistan at de helst vil erklære seier, slik at de kan engasjeres i mer meningsfull innsats og stå klar om det blir en invasjon av Irak.

Etter alt å dømme finnes ingen sikre livstegn fra bin Laden siden før nyttår. Hvis USA erklærer ham sannsynlig drept, kan det frigjøre styrker og ressurser til andre fronter i krigen mot terror.

Men hvis han så skulle dukke opp, ville prestisjenederlaget bli voldsomt og den saudiske mangemillionærens prestisje øke voldsomt blant den arabiske verdens fattige.

Det største kuppet

i etterforskningen er ifølge amerikanske politikilder arrestasjonen av Abu Zubaydah i Pakistan for fem og en halv måned siden. Han omtales som al-Qaidas operasjonssjef. Det har lenge vært diskutert om han gir amerikanerne livsviktig informasjon eller leder dem på villspor.

Nå viser det seg ifølge USA Today at Zubaydahs betydning ikke skyldes hva han sier, men computeren, cd-romene og dokumentene som ble funnet da huset han leide i Faisalabad ble stormet.

Hva har skjedd?

Terrorangrepene mot USA 11. september ville forandre verden, spådde analytikerne. Hva har skjedd?

Dagbladet.no vil fram mot ettårsdagen for «911» oppsummerere virkningene av terrorangrepene.

I morgen:
Norge i krig

Se også:
Alt om terrorkrigen - arkiv
«Massive terrorangrep mot USA» - Dagbladet.no 9/11/01
Arkiv fra 9/11/01


Sjekk de ulike debattene du kan delta i.

Materialet har forvandlet etterforskningen i USA og flyttet oppmerksomheten langt vekk fra de 1.200 innvandrerne som ble slengt i fengsel uten rett til å forsvare seg i ukene etter terroraksjonene.

FBI forfølger nå rundt 200 mennesker. De skal ha nær forbindelse til al-Qaida og de fleste har permanent oppholdstillatelse i USA. Hvis disse lekkasjene holder vann, skaffet terrornettverket seg et fotfeste på amerikansk jord med muligheter til verre ugjerninger enn de kortvarig besøkende som kapret fire passasjerfly.

De elektroniske sporene fra Faisalabad har overbevist mange etterforskere om at det kommer flere anslag.

Terrorhær

Amerikanerne tror at inntil 20.000 menn fikk terroropplæring i al-Qaidas leire. Disse skal være spredd over store deler av verden og man frykter at flere kan ta seg inn i USA. Den lange og porøse grensa mot Canada representerer kanskje den største bekymringen.

Men ennå står de fleste spørsmål ubesvart:

 • Hvor startet planleggingen av 11. september? FBI tror planen ble klekket ut i Afghanistan, finpusset i Hamburg og finansiert fra De forente arabiske emirater.
 • Hvem ga siste klarsignal? Og er denne mannen fortsatt på frifot? Da kan trolig sovende celler aktiviseres.
 • Hvorfor tok kaprerens leder Mohammed Atta og en medhjelper risikoen på å reise via småbyen Portland i Maine 10. september? Var det der han fikk ordre om angrep?
 • Var franskmannen Zacarias Moussaoui, som sitter fengslet i Virginia, en brikke i tidenes verste terroraksjon? Eller var den tidligere piloteleven utsett til annet oppdrag? FBI mener analyser av email fra månedene før udåden tyder på at man ikke ventet på en 20. kaprer.
 • Hvor skulle Uniteds flight 93 styrtes? Noen tror målet var kjernekraftverket Three Mile Island i Pennsylvania, men Det føderale politi heller til det var Kongressen i Washington. Kanskje får vi aldri vite.

  Zubaydah omtales som en stigende stjerne i al-Qaida. Han drev angivelig treningsleirene og ble organisasjonens militære leder da Mohammed Atef ble drept i november. 31-åringen er den fremste terrorleder i fangenskap og avhøres daglig på et hemmelig sted.

  - Bitene vi leter etter kan bli funnet i en hule i Afghanistan eller i Pakistan, sier James Osterrieder i FBI. - Vi skal lete til vi finner dem.

  De rundt 200 som nå står i det skarpeste søkelyset har ikke brutt innvandringslovene og kan derfor ikke anholdes like lett som de 1200 uheldige. FBI må enten påvise bånd til fremmed makt eller ta dem i planleggingen av en forbrytelse. Kongressen vurderer derfor å gi etterforskerne enda friere tøyler.

LEI AV Å LETE: De amerikanske spesialstyrkene som jakter på al-Qaida i Afganistan ønsker å bli frigjort til andre oppgaver.
FORTSATT PÅ FRIFOT? Osama bin Laden sammen med den egyptiske ekstremisten Ayman al-Zawahri. Bildet er tatt under en avgansseremoni for rekrutter i en treningsleir i Afghanistan. USA frykter at hele 20 000 har fått terroropplæring i disse leirene.
GÅTE:</B> Etterforskerne vet ikke hvorfor hovedmannen bak angrepene, Mohammed Atta (t.h) og hans medhjelper Abdulaziz Alomari dro via småbyen Portland før de satte igang terrorangrepene.