Jakter på åtte tonn cyanid

Myndighetene i Mexico har fremdeles ikke sett snurten av de åtte tonnene med cyanid som er stjålet. USA frykter et nytt terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. april i år ble lastebilen med 96 tønner cyanid stjålet. Hver av tønnene inneholdt 100 kilo cyanid.

Mexicansk politi mener det trolig er vanlig kriminelle som stjal lastebilen, og at de fikk panikk da de oppdaget hva bilen var lastet med.

Men teorien stemmer ikke helt. 16. mai ble lastebilen funnet igjen, med bare 20 tønner cyanid igjen, en av dem var åpnet. Lastebilen ble funnet igjen 15 mil sørøst fra der den ble stjålet. Siden har de ikke funnet et spor.

- Vi er sikre på at cyaniden fremdeles er i staten Hidalgo, sier politimannen Arturo Jimenez i en pressemelding i dag.

- Vi tror vi har å gjøre med vanlige tyver som tilfeldigvis ranet en lastebil med denne lasten.

USA frykter terroraksjoner

USA har ikke latt seg berolige av hva mexicansk politi tror, og FBI deltar nå i jakten på den dødelige lasten.

- FBI har sendt ut etterretnignsrapporter om saken til både lokale og nasjonale politimyndigheter, sier Gordon Johndroe, talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet. Han nekter å kommentere hvor bekymret de er over at giften har havnet på avveie.

Etter terrorangrepene den 11. september har det vært rapporter fra både New Zealand og Italia om trusler om bruk av cyanid mot amerikanske ambassader.

I Mexico sjekker de biler som kan frakte cyaniden, men ingenting er funnet.

- Vi er bekymret. Vi vil ikke slå full alarm, men samtidig vil vi ikke late som dette ikke er et stort ansvar, sier sikkerhetskoordinator Carmen Segura i et radiointervju.

Hennes departement har sendt ut en advarsel til hele landet om at folk må holde seg unna de blå tønnene med cyanid.

Sjåføren sitter i husarrest

Mannen som kjørte cyaniden, Juan Carlos Alberto Lopez, sitter under bevoktet husarrest i Pachuca, 95 kilometer nord for Mexico by.

I går opplyste statsadvokat Pedro Noble at de undersøker mulige selvmotsigelser i sjåførens forklaring, mens talsmenn for riksadvokaten sier at Lopez har samarbeidet under etterforskningen.

Lopez har innrømmet at han tok en snarvei fra motorveien, og har også innrømmet at han brøt reglementet da han stoppet for å hjelpe noen som hadde fått motorstopp.

Han har forklart at de dro fram våpen og stjal lastebilen. Slike ran er vanlig i Mexico, men det skal bare ha vært tre slike hendelser i denne regionen i år.