Jakter på både uran og plutonium

Eksperter fra Statens strålevern overveier nå å dra til Kosovo for å delta i jakta etter det radioaktive spøkelset der. Nå er det snakk om både uran og plutonium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at FN nå har slått fast at det er funnet nye stoffer i uranammunisjonen som amerikanske flygere spredte over Irak, Bosnia, Serbia og Kosovo.

Spøkelset

Eksperter fra mange NATO-land har allerede i ukevis lett etter radioaktiv stråling i Kosovo. Foreløpig er det ikke påvist at slik stråling fra uranammunisjonen er årsak til kreft, verken i befolkningen i Kosovo eller hos soldater i de fredsbevarende styrkene. Gåten er uløst. Spøkelset er fortsatt på frifot.

Men nå har FN rettet pekefingeren mot måten uranammunisjonen er produsert på. Stoffer som ikke skulle være i denne ammunisjonen, er påvist. Plutselig er atomreaktorene kommet med i bildet. Dermed dreier jakten seg ikke bare om uran, men også om plutonium.

U-236

- Forsvarsdepartementet har bedt oss og Forsvarets forskningsinstitutt å finne ut av hva dette egentlig innebærer. Det er mulig at vi må sende folk til områdene hvor de norske troppene oppholder seg, for å gjøre nærmere undersøkelser der, sier direktør Ole Harbitz i Statens strålevern til Dagbladet.

Det nye stoffet er en uranisotop, kalt U-236. Det er tidligere påvist i Irak. Nå er det også påvist i Kosovo. Det er som et fingeravtrykk. Det viser hvor uranet i ammunisjonen er hentet fra.

- U-236 er et kunstig stoff. Når vi finner det, så viser det at uranet har vært innom en atomreaktor. Det betyr også at uranammunisjonen kan inneholde plutonium, men ikke at den nødvendigvis gjør det, sier direktør Harbitz.

Utarmet uran kan lages fra restproduktet i produksjonen av brensel til atomkraftverkene. Men uran kan i tillegg gjenvinnes av brensel som er brukt i reaktoren. Da får man også utarmet uran som et restprodukt. Det kan inneholde plutonium.

- Gjør plutonium granatene enda mer effektive?

- Nei, slik sett har det ingen funksjon.

- Øker plutonium helsefaren for omgivelsene etter at granatene er brukt?

- Det vil komme an på mengden. Men vi vet foreløpig ikke om plutonium finnes i denne ammunisjonen, bare at uranet er tatt ut av en atomreaktor. Det som er funnet av U-236, dreier seg også om svært små mengder. Det som har skjedd, om jeg skal spekulere, er nok at produsenten av ammunisjonen har tatt fra det uranlageret som var lettest tilgjengelig der og da, sier Harbitz.