Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på datterens morder

Kristin Juel Johannessen (12) ble brutalt drept i august 1999. Faren Roar Juel Johannessen gjennomgår nå flere tusen sider med etterforskningsdokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEDRUM I LARVIK (Dagbladet): - Jeg vil ikke la noe være uprøvd. Jeg håper det skal være mulig å finne ting i dokumentene som kan føre til en gjenopptakelse av drapsetterforskningen, sier Roar Juel Johannessen til Dagbladet.

Kristin ble overfalt, kvalt og drept noen kilometer fra hjemmet sitt i bygda Mørk, på vei for å bade en lys og fin høstkveld i august 1999. Gjerningsmannen hadde sprettet opp badebuksa hennes, men gitt opp forsøket på å misbruke henne seksuelt. Der politi og påtalemyndighet slapp, har Kristins pappa overtatt.

Spesiell tillatelse

Roar Juel Johannessen har innredet et eget rom i kjelleren hjemme. Her finleser han hver setning, hvert ord i det enorme etterforskningsmaterialet.

Den fortvilte og engasjerte faren har fått en enestående tillatelse: Ifølge straffeprosessloven har pårørende rett til innsyn i etterforskningsdokumenter. Men innsynet kan være begrenset og vanligvis må papirene studeres på en politistasjon med en tjenestemann til stede. Etter flere runder med påtalemyndigheten, fikk Johannessen overlevert alt materiale og tillatelse til å gå gjennom det hjemme.

- Jeg får utrolig god hjelp av politiet i Larvik. Jeg kan ringe hver dag og få svar på spørsmål, enten fra en etterforsker eller jurist.

Terapi og håp

- Jeg håper og håper. Mannen som har gjort dette, bør ikke gå løs. Vi skylder Kristin å ikke la en eneste stein være usnudd. Dette er jo litt terapi også. Selv om det er tøft noen ganger, svært tøft, sier pappaen.

Han begynte sin private gransking i midten av februar og har mange permer igjen. Noen dager kommer tårene, noen ganger sinnet. Bitterheten. Permen med foto og detaljer fra åstedet har han lagt til side. Den er for sterk kost.

Femten permer. Flere tusen sider. Alle bevegelser til folk, biler og mopeder i området ved Mørk den skjebnesvangre kvelden er kartlagt. Tekniske analyser fra Kripos og laboratorier i utlandet ligger i materialet.

Møter Kripos-sjefen

- Jeg er imponert over det omfattende arbeidet politiet har gjort. Men det må være en løs tråd her som gjør det mulig å komme videre. Hva jeg tenker, har funnet og eventuelt kan finne holder jeg for meg selv. Inntil videre. For å få åpnet en etterforskning igjen kreves det gode argumenter, sier Roar Juel Johannessen.

I et avtalt møte med Kripos-sjef Arne Huuse skal han legge fram sine tanker, synspunkter og forslag til nye etterforskningsskritt.

- Jeg er spent på hva det møtet kan føre til, sier Johannessen.

Ikke som før

I morgen feires det over hele landet. Flaggene går til topps i bygda Mørk i Hedrum også. Men der er ikke alt som før.

- Vi orker ikke å dra til byen for å se på barnetoget. Det har vi ikke gjort siden Kristin ble borte. Men det skal være en samling i bygda her seinere på dagen. Dit går vi, sier Roar Juel Johannessen.

Fortsatt står barnerommet til jenta som meningsløst ble revet bort, urørt.

FULL INNSIKT: Roar Juel Johannessen har fått alt materiale politiet har om drapet på datteren, Kristin. Nå har han innredet et eget etterforskningskontor hjemme. Seinere skal han møte Kripos-sjef Arne Huuse og håper på en gjenopptakelse av etterforskningen.
DREPT: Kristin Juel Johannesen (12) forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade på Hedrum utenfor Larvik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media