Jakter på farlig drapsmann

SAND (Dagbladet): Politiet utelukker ikke at drapet på irakeren ved asylmottaket på Sand kan ha tilknytning til en stor menneskesmuglersak som nå rulles opp i Tyskland. Drapsmannen Birhan Ahmed Aziz (36) er fortsatt sporløst forsvunnet. Politiet betegner ham som farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem medlemmer av en menneskesmuglerliga står for retten i Tyskland i en sak som omfatter smugling av to til tre tusen irakiske kurdere til Skandinavia.

Inntil 1500 av dem kan ha havnet i Norge, men så godt som alle flyktningene er som sunket i jorda.

Hevnaksjoner

I forbindelse med rettssaken i er det kommet fram at pårørende til dem som er kommet med tilståelser til politiet, er truet med hevnaksjoner og represalier.

Politiadvokat Thor Buberg bekrefter at politiet i dag vil sjekke om drapet på asylmottaket i Suldal har sammenheng med rettssaken i Tyskland.

Drapsmannen skal ha oppholdt seg med falske papirer i England for ikke så lenge siden, bekrefter Buberg.

Lensmannen i Suldal, Hege Høiland, advarer nå folk mot å ta kontakt med den ettersøkte irakeren dersom de oppdager ham.

Vet lite

- Han kan være hvor som helst, innrømmer Høiland.

- Akkurat nå er det frykt i bygda. Den vil vare så lenge han ikke er tatt, og folk risikerer å møte ham et sted, sier Suldal-ordfører Roar Obrestad (KrF).

Han regner også med at den skepsisen det lille samfunnet har hatt mot å ha et asylmottak i bygda, vil stige etter dette.

Birhan Ahmed Aziz er siktet for forsettlig drap. Mandag kveld skal han ha kommet med ferja og gått inn på asylmottaket.

Ifølge vitner går han rett opp på rommet til sine kurdiske landsmenn, trekker en kniv og stikker Seerwan Saleem Mohammed (40) i kroppen mange ganger. Han påfører også hans 38 år gamle venn mindre skader med samme våpen, før ofrene klarer å flykte ut av bygningen og om bord på ferja, som fortsatt ligger til kai like ved.

Aziz blir sett gående opp bakken som leder forbi mottakssenteret og ut av Sand sentrum. Der slutter alle spor.

Romkamerater

De tre kurderne var venner og romkamerater mens de bodde sammen på asylmottaket på Sand. Aziz flyttet til et annet asylmottak etter kort tid, men holdt kontakten med de to andre. Seinere forsvant han bare, angivelig til utlandet.

Mandag kveld skal irakeren plutselig ha dukket opp igjen på Sand, med et hat mot sine tidligere romkamerater som verken politiet eller noen på asylmottaket i går kunne gjøre rede for.

- Vi har ingen forklaring, det er det som er så vanskelig. Alt vi kan gjøre foreløpig, er å trøste hverandre, sier lederen for Sand mottakssenter, Rainer Speth.

«Ressursperson»

Den drepte blir beskrevet som en ressursperson ved asylmottaket. Han lærte seg tidlig norsk, hjalp til som tolk og meklet i konflikter.

Væpnet politi og hundepatruljer har finkjemmet det ellers så rolige området rundt Sand sentrum og gått fra dør til dør i den vesle bygda med 1000 innbyggere.

Ferjeleier og veier blir holdt under kontinuerlig oppsikt. Men etter ett døgn er den drapssiktede 36-åringen fortsatt sporløst forsvunnet.

Politiet ønsker nå å komme i kontakt med føreren av en båt som la ut fra området rundt Sand midt på natta.

I tida mellom 1.30 og 2.30 ble båten observert på vannet.

SJEKKES: Det fredelige tettstedet Sand ble utsatt for sitt andre drap på halvannet år. Begge har skjedd ved asylmottaket, som i går ble oppsøkt av væpnet politi.