Jakter på flere overgripere

To nye menn er siktet for overgrep mot mindreårige jenter i Kautokeino. Politiet utelukker ikke at flere vil bli siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det kjent at ytterligere to menn er siktet for overgrep mot mindreårige jenter. Fra før er tre menn, deriblant bygdas varaordfører, siktet for å ha forgrepet seg seksuelt på flere jenter ned i 13-årsalderen.

På et informasjonsmøte i Kautokeino i går informerte politimester Arild Aaserød ved Vestfinnmark politidistrikt at Kripos fremdeles holder på med etterforskning i saken.

Han utelukker ikke at flere personer vil bli siktet, i det som er den største sedelighetssaken i Kautokeinos historie.

Flere avhør

Fire politibetjenter fra lensmannskontorene i Alta og Kautokeino og tre spesialetterforskere fra Kripos har til nå avhørt mer enn 50 personer.

- Vi kommer til å fortsette med etterforskningen og gjør avhør fortløpende. Det jeg kan si på nåværende tidspunkt er at vi garantert kommer til å avhøre flere personer, sier Aaserød til Dagbladet.

Politiet ser et klart mønster i alle sedelighetssakene: Mindreårige jenter forelsker seg i godt voksne gutter og etablerer et seksuelt forhold. Også såkalt «sex-bytting», der menn kjøper gaver til unge jenter i bytte mot sex, er vanlig.

Personer på folkemøtet mandag hadde flere teorier om bakgrunnen for overgrepene i bygda. Manglende fritidstilbud til barn, alkoholmisbruk og stor arbeidsledighet ble nevnt.

FLERE SIKTET: To nye menn er siktet for overgrep mot unge jenter i Kautokeino. Statoil-stasjonen i bygda ble brukt som en møteplass mellom unge jenter og eldre menn. ALLE FOTO: Lars Eivind Bones
FLERE SIKTET: To nye menn er siktet for overgrep mot unge jenter i Kautokeino. Statoil-stasjonen i bygda ble brukt som en møteplass mellom unge jenter og eldre menn. ALLE FOTO: Lars Eivind Bones Vis mer

Positiv utvikling

Etter at Dagbladet som eneste riksavis skrev om overgrepssakene i Kautokeino i begynnelsen av januar, har kommunen bevilget penger til flere ungdomsprosjekter. Målet er å unngå at flere blir innblandet i det som karakteriseres som en «harem-klubb»

Fungerende ungdomsleder i Kautokeino, Linda Øverli Nilsen, har de siste månedene brukt all fritid på å pusse opp ungdomsklubben i bygda. Nå strømmer barn og unge til.

- I ti år har kommunen kuttet pengestøtte til ungdomstilbudene. Det har vi sett resultatene av. Nå ser vi imidlertid en positiv utvikling, der vi blant annet har fått midler til å pusse opp Ungdommens hus. Det er blitt en møteplass og folk kommer til oss. Kjempepositivt for hele bygda, sier Nilsen.

ENESTE DISKOTEK: Utestedet Nasti er eneste tilbud til ungdom mellom 18 og 20 år. Nå håper kommunen at den nye ungdomsklubben skal tiltrekke folk.
SEX MOT KONTANTKORT: Bak Rema 1000 i Kautokeino skal den 14 år gamle jenta ha utført oralsex på mannen, mens kameraten var inne i butikken og kjøpte kontantkort som belønning.
VIL RYDDE OPP: Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta (Samefolkets Parti) vil ha alle fakta i sedelighetssakene på bordet.
PUSSER OPP: Fungerende ungdomsleder i Kautokeino, Linda Øverli Nilsen, har i mange uker brukt all fritid på å pusse opp og gjøre i stand ungdommens hus. Nå strømmer barn og unge til klubben.