Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på formuen til rik gründer

Den bedrageridømte 31-åringen Jim Wolden skal ha spilt en sentral rolle i «The 5 Percent Community», og tok ut nesten 16 millioner kroner fra selskapet i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wolden og noen andre sentrale skikkelser har fått ut millionutbytter fra selskapene som nå er slått konkurs. Tilbake sitter mellom 70 og 80 000 nordmenn som har tapt pengene de investerte i aksjedrømmen.

Totalt kan nærmere en milliard kroner være borte i kjølvannet av konkursen.

40 mill. i formue

Advokat Olav Sylte, som representerer rundt 150 personer som har tapt pengene sine i T5PC, sier han vil forsøke å stille enkeltpersoner bak selskapet til ansvar for tapene. Han betegner selskapet som en luftboble.

- Wolden har selv opplyst til likningsmyndighetene at han hadde en inntekt på 27 millioner og en formue på 39 millioner i 2003. Vi antar at den inntekten og formuen i sin helhet skyldes hans befatning med T5PC, sier Sylte.

Wolden er tidligere dømt til ubetinget fengsel for momsbedrageri, og gikk fra 0 i formue i 2002, til 39 millioner i fjor. Finansbladet Kapital satte tidlig søkelys på T5PC, og selskapets ledelse skal ha forsøkt å holde navnene på enkelte gründere skjult. Wolden skal ifølge bladet ha bestilt en cabincruiser til over 20 millioner kroner i fjor, uten at salget ble gjennomført.

mange tragedier

Selskapet T5PC baserte seg på at privatpersoner kjøpte aksjer i selskapet for mellom to og fire kroner. Ledelsen skal ha antydet at aksjen kunne stige til 300 kroner raskt, og vervingen av nye medlemmer sørget for stadig flyt av penger til toppen av systemet. En del av konseptet var at selskapet skulle tilby sine medlemmer kvalitetsvarer i en eksklusiv nettbutikk, men dette kom aldri skikkelig på beina.

T5PC hadde flere erfarne næringslivsfolk med seg, blant annet Arne Johan Longva, Åge Rege, Jørn Tagge og Pål Roppen. Alle disse har fått millioner i honorar av selskapet.

- Enkelte av dem som har kontaktet meg har brukt opp mot 500 000 kroner. Noen har belånt boligen for å kjøpe aksjer, forteller Olav Sylte.

Lotteritilsynet, sammen med Økokrim og forbrukermyndighetene har flere ganger gitt innspill til departementet om hvordan lovverket kan tydeliggjøres og skille mellom lovlig nettverkssalg og ulovlig pyramidesalg.

- Vi har tatt de initiativ vi kan. Skal det skje noe mer nå, er det loven det må gjøres noe med. Det flott at politikerne viser engasjement i denne saken, men det opp til regjeringen og stortingspolitikerne å gjøre noe med problemet, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Kontroll i september

Skattekrimenheten for Oslo og Akershus var allerede 1. september på en uvarslet kontroll i T5PC-selskapenes lokaler i Oslo.

- Det har blitt utbetalt 160 millioner kroner fra T5PC til enkeltpersoner i 2003. Vi har sendt melding til de lokale skattemyndighetene på 99 personer. Vi har grunn til å tro at disse personene ikke har oppgitt inntektene til skattemyndighetene, sier skattekrimenhetens leder Ragnvald Brekke.

Enheten har nå levert sitt materiale til Økokrim, som i går kveld bekreftet at de vil etterforske selskapet.

- Vi har tatt saken inn i mitt team, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrims bedrageriteam til Hegnar Online. Dagbladet forsøkte flere ganger i går å kontakte Jim Wolden, men uten resultat.

20 MILL : Det var en cabincruiser av denne typen Wolden ville bestille i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media