Jakter på gigant-eiendom

Forretningsmannen Petter Olsen (53) ønsker å kjøpe hele 10 000 mål jord i Nord-Norge. Til jakt og fiske for seg sjøl, familie og venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nord-Norge er et uberørt paradis, og prisene er veldig gunstige, mener Petter Olsen.

Rike kjendiser og forretningsfolk i og rundt hovedstaden er i ferd med å flytte fokus:

Stadig færre ser det som attraktivt å klumpe seg sammen på sørlandskysten og i hyttebyer på indre Østlandet.

Valuta for pengene

Nylig kunne Dagbladet fortelle at kjendiser står i kø for å kjøpe nesten 5000 idylliske mål på Hamarøy, til rundt to millioner kroner.

I går rykket Olsen - med adresse Drammensveien 67 - inn annonse i flere nordnorske lokalaviser: Han drømmer om å boltre seg på en eiendom som er inntil 10 000 mål stor. Og den bør ligge maksimalt tre timer fra nærmeste flyplass.

På denne eiendommen krever Olsen at det må være oppført hus, men framfor alt vil han ha muligheter til rypejakt, lakse-, ørret- og sjøfiske.

- Prisene på fritidsiendommer sør i Norge er jo etter hvert blitt veldig høye. For oss som er interesserte i friluftsliv får vi mye mer igjen for pengene i Nord-Norge. Og naturen er jo vakrere enn i Sør-Norge, mener Petter Olsen, som er hotellmann og styreleder i handels- og investeringsselskapet Poly Hot AS i hovedstaden.

Eksotisk

Eiendommen i nord skal brukes til rekreasjon og friluftsliv for Olsen, hans familie og venner i Oslo:

- Vi er først og fremst interessert i rypejakt. Dessuten fiske i elver, fiskevann og til havs.

- Jeg har allerede fått tilbud om både små og store eiendommer i landsdelen, sier han.

- Etter hvert får jeg prospektene på bordet, først da vil jeg bestemme meg.

I dag graver pengefolket dypt for korte og hektiske naturopplevelser i nord, for eksempel noen få fiskdøgn i Altaelva. Men nå kan både lokale myndigheter og eiendomsmeklere bekrefte en utvikling der formuende personer i Sør-Norge helst vil eie eksklusiv natur i de tre nordligste fylkene.

Øy til 2 mill

- Det er ingen tvil om at etterspørselen er økende. Denne sommeren har vi hatt mange henvendelser. De fleste vil ha eiendommer med strandlinje, forteller advokat og eiendomsmekler Lars Kjørven i Svolvær.

I fjor ble vakre Brakøya i Raftsundet solgt for to millioner kroner.

Det tradisjonsrike handelsstedet i Lofoten ble kjøpt opp av Vista Eiendom AS i Oslo.

Henningsvær fyr ble solgt for 1,75 millioner, og nå er også flere av de berømte bryggene i Henningsvær til salgs. For god betaling er både fastboende og arvinger villige til flytte holmer og skjær og andre naturverdier ut av landsdelen.

Det er en utvikling mange i nord frykter: at vakker natur gjerdes inn og lokalbefolkningen stenges ute.