Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egyptisk histories dødeligste terrorangrep:

Jakter på gjerningsperson etter moské-angrep i Egypt

Egyptiske myndigheter mistenker at IS står bak terrorangrepet, men jakten på gjerningsmannen fortsetter.

LETER: Politiet finkjemmer Egypt for å finne gjerningsmennene som utførte terrorangrepet som drepte minst 235 og såret 130 personer i dag. Foto. AP Photo / NTB Scanpix
LETER: Politiet finkjemmer Egypt for å finne gjerningsmennene som utførte terrorangrepet som drepte minst 235 og såret 130 personer i dag. Foto. AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 235 ble drept og minst 130 såret i et angrep mot en moské i Nord-Sinai-provinsen i Egypt fredag. De ukjente gjerningsmennene sprang en bombe i moskeen før 40 væpnede opprørere åpnet ild mot forsamlingen da de besøkende prøvde å flykte.

Deretter kjørte de fra stedet mens de skjøt mot både folk og ambulanser.

- Fire grupper med bevæpnede menn angrep moskeens besøkende etter fredagsbønnen. To grupper skjøt mot ambulansene, sier et vitne til Reuters.

Angrepet fant sted i en moské i al-Rawda om lag 40 kilometer fra provinshovedstaden El-Arish, og er det dødeligste terrorangrepet på egyptisk jord.

Mistenker IS

Ifølge tre politifolk på stedet forsvant angriperne i fire kjøretøy, skriver den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm.

Bare timer etter angrepet begynte det egyptiske militæret å finkjemme området etter gjerningsmennene. Det sier en kilde i militæret til CNN. Kilder sier også til Reuters at de gjennomsøkte fjellområdene rundt Bir al-Abed, en by nord-øst i landet.

Det er foreløpig ukjent hvem som stod bak angrepet. Mange mener likevel det likner på den Islamistiske Stats (IS) verk. Egyptiske sikkerhetsstyrker har, siden 2013, prøvd å bekjempe terrorangrep utført av IS, men blir likevel stadig møtt av dem.

Terrorgruppen stod i 2013 bak en rekke angrep som til sammen drepte flere hundre politifolk og soldater. De stod også bak et selvmordsangrep i 2014 der 31 soldater ble drept.

Angrepene førte til at al-Sisi erklærte unntakstilstand i provinsen. Han beskrev den som et rede for terrorister. Det skriver Al Jazeera.

Tidligere i år postet IS en video på sosiale medier der de halshugget to muslimer i Nord-Sinai. De begrunnet drapene med at muslimene praktiserte trolldom og hekseri, skriver Reuters.

I juli ble igjen minst 23 soldater drept etter at to bilbomber traff to militære kontrollpunkter i Sinai. IS tok også da på seg skylden.

Grunnen til usikkerheten rundt dagens angrep bunner ifølge Reuters i at IS som oftest angriper ørkenregionene i landet, og at moskéangrep er relativt sjeldne.

Vil bekjempe terrorisme

President Abdel Fattah al-Sisi har sagt han «vil besvare angrepet med makt». Det vil han gjøre ved å gjenopprette regionens sikkerhet og ta hevn for de tapte livene.

- Vi vil besvare terrorangrepet med makt. Terroristenes handling vil styrke og stabilisere oss. Den gjør at vi klarer å reise oss opp mot, motstå og kjempe mot terrorisme, sier han.

Flere verdensledere viser Egypt støtte ved å fordømme terrorangrepet i offentligheten.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, skriver på Twitter at han «fordømmer terrorangrepet på moskeen i Nord-Sinai og sier at tankene hans er med de berørte».

På Twitter skriver også statsminister Erna Solberg at hun synes «terrorangrepet mot folk i bønn i Egypt i dag og i Nigeria tidligere i uken er vondt og trist å se på» og at hun «tenker på ofrene og deres familier».

Det hvite hus sier i en uttalelse, ifølge CNN, at «det internasjonale samfunnet må fortsette å anstrenge seg for å bekjempe terrororganisasjoner» og at vi «kollektivt må avvise ekstremistenes ideologi fordi den ligger til grunn for deres eksistens».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!