Jakter på Hamres Monaco-penger

SANDEFJORD (Dagbladet): - Jeg frykter ikke at Økokrim skal undersøke i banker i Monaco. Tvert imot: Det vil bare være en fordel for meg. Jeg har fortalt det jeg vet, sier travkusk Atle Hamre til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han føler at han nå endelig kan bli renvasket for anklager om å ha skjult en stor formue i utlandet. Han har i politiavhør etter arrestasjonen forklart at han satte 350000 danske kroner inn i en bank i skatteparadiset. Det gjorde han sammen med den franske hestekjøperen «Benjamin».

- Ikke hemmelig

- Pengene var overskudd etter en hestehandel. Det var ikke på noen hemmelig konto for meg, sier Hamre til Dagbladet.

På den samme kontoen skal to millioner kroner ha havnet - også via den samme hestemannen. Han viser til at han har kvittering for innskuddet og har forklart seg til politiet om saken.

Nå har de norske politietterforskerne fått tillatelse til å etterforske saken videre i Monaco. Der er de snart på plass. Men det er helt uklart hva det vil bringe av nytt lys over rettssaken som nå pågår i Sandefjord. Travkusken er tiltalt for å ha bedratt skipsreder Thor Christensen for 28 millioner kroner. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha mottatt over 15 millioner kroner kontant.

Ingen penger er funnet. Nå kan jakten få et nytt oppsving etter at Økokrim har fått formell tillatelse til å undersøke i bankene i Monaco.

- En styrke

- Tidligere har alt vært så uklart om disse forholdene fordi norsk politi ikke har fått innsyn i bankene. Jeg håper at de nå får det. Det er bare en styrke for meg. Jeg har ikke noe å skjule, hevder Atle Hamre overfor Dagbladet.

I over et år har Økokrim jaktet på en skjult formue i utlandet. Alle dører har vært stengt. Nå sier Monaco ja til et innsyn - midt under rettssaken mot Atle Hamre. Nye opplysninger fra utlandet kan føre til at alt blir snudd opp ned i retten.

Men Atle Hamre og hans forsvarere er overbevist om at det ikke skjer.

Både påtalemyndighet og forsvarere er enige om at rettssaken skal gå som nå. Hvis det kommer nye opplysninger om hemmelige konti i utlandet innen saken er ferdig i slutten av neste uke - vil begge parter få anledning til en tilleggsprosedyre.

Fikk pålegg

Sorenskriver i Sandefjord og rettens administrator, Knut Rønning, påla spesialetterforsker i Økokrim, Elisabeth Fimland, å fortelle om når undersøkelsene i Monaco skulle foregå. Da kom det fram at etterforskningen i Monaco ville være i gang før rettssaken var slutt.

Nå avventer alle situasjonen.

I går sa sorenskriver Knut Rønning lakonisk:

- Da blir vi ferdige med dokumentasjonen i løpet av uka om ikke det kommer noe spennende fra Monaco.

UREDD: - Jeg har ikke noe å skjule, sier Atle hamre. Her på vei ut av Sandefjord Byrett etter at broren Frode (t.v.) hadde vitnet i saken mot ham i går.