Jakter på Hayat (26): Hvor er hun og hvordan kom hun seg unna?

Politiet fortsetter den intense jakten på terroristens kjæreste, som kan ha rømt til det borgerkrigsherjede Syria.

JAKTEN PÅ BOUMEDDIENE:  Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly skal ha lært å skyte med armbrøst hos den terrordømte islamske lederen Djamel Beghal i 2010. Fransk politi jakter fortsatt på Boumeddiene, som kan ha reist til det borgerkrigsherjede Syria. Foto: Le Monde
JAKTEN PÅ BOUMEDDIENE: Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly skal ha lært å skyte med armbrøst hos den terrordømte islamske lederen Djamel Beghal i 2010. Fransk politi jakter fortsatt på Boumeddiene, som kan ha reist til det borgerkrigsherjede Syria. Foto: Le Monde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LA GRANDE BORNE/PARIS (Dagbladet): Hayat Boumeddiene (26) er den eneste som mistenkes å ha noe med terrorangrepene i Paris å gjøre, som fortsatt lever. Brødrene Koachi og Boumeddienes kjæreste Coulibaly ble drept da politiet aksjonerte mot fredagens gisselsituasjoner.

Spørsmålet er nå: Hadde Boumeddiene noe med terrorangrepene å gjøre, hvor er hun og hvordan kom hun seg unna?

- Reiste ut før angrepene Hun har vært på alle landets forsider, men så langt er det få eller ingen spor etter ettersøkte Boumeddiene. Det mistenkes at den radikaliserte kvinnen kan ha reist til det borgerkrigsherjede Syria, hvor jihadistgrupper som IS og al-Qaidas al-Nusra kjemper mot Assad-regimet og hverandre.

En fransk politikilde sa i går til Dagbladet at Hayat Boumeddiene (26) reiste ut av Frankrike til Tyrkia 2. januar - altså før kjæresten Amedy Coulibaly skal ha skutt en politikvinne og tatt gisler i en koscherbutikk i Paris. 

Ifølge politikilden dro Boumeddiene videre til Syria på torsdag, dagen før kjæresten slo til mot butikken.

VOKSTE OPP I FORSTAD:  Amedy Coulibaly (32) vokste opp i forstaden Grigny sør for Paris. Han skal ha bodd der inntil de siste årene, hvor han flyttet til en leilighet i Fontenay-aux-Roses med kjæresten Hayat Boumeddiene. Boumeddiene har ifølge franske medier vokst opp i forstaden Val-de-Marne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VOKSTE OPP I FORSTAD: Amedy Coulibaly (32) vokste opp i forstaden Grigny sør for Paris. Han skal ha bodd der inntil de siste årene, hvor han flyttet til en leilighet i Fontenay-aux-Roses med kjæresten Hayat Boumeddiene. Boumeddiene har ifølge franske medier vokst opp i forstaden Val-de-Marne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fransk politi sier til Dagbladet at Boumeddiene ble fanget opp av flere overvåkningskamera, og at de har hatt et tett samarbeid med tyrkiske myndigheter.

Vokste opp i forstad Samtidig forsetter søken etter svar på hvorfor de Koachi-brødrene og Boumeddienes kjæreste valgte å gå til angrep på sin hjemby Paris.

Dagbladet besøkte i går La Grande Borne i forstaden Grigny, sør for Paris, hvor Boumeddienes kjæreste Amedy Coulibaly vokste opp  (se video). Grande Borne har vært senter for flere opprør i Paris og er kjent for høy kriminalitet. Fransk politi advarte fredag kveld Dagbladet mot å reise inn i forstaden på kveldstid.

- Er du fra politiet? Hva gjør dere her? Vi snakker ikke med politiet og journalister her, sier en beboer i Grande Borne til Dagbladet lørdag morgen.

Coulibaly vokste opp her, og skal av sine venner fra fengselet ha vært kjent som «Dolly fra Grigny». Med aner fra Mali, var Coulibaly én av ti søsken - og han fikk tidlig et rulleblad. Boumeddiene har ikke noe rulleblad og var tidligere ukjent for fransk politi.

JOBBET HER:  Etter han kom ut fra fengsel første gangen, jobbet Amedy Coulibly noen år her - på Coca-Cola-fabrikken i den franske forstaden Grigny. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JOBBET HER: Etter han kom ut fra fengsel første gangen, jobbet Amedy Coulibly noen år her - på Coca-Cola-fabrikken i den franske forstaden Grigny. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Boumeddiene vokste opp i Val-de-Marne og hadde seks søsken. Bilder fra fransk politi viser henne med håret utslått, men den franske kvinnen skal den siste tiden ha gått fullstendig tildekket. Franske aviser melder at hun mistet jobben som kassadame, fordi hun gikk tildekket.

Fransk politi opplyste tidligere i uken til Dagbladet at Boumeddiene og Coulibaly ble kjærester i 2010. De giftet seg da i en muslimsk seremoni. På den tida skal Coulibaly allerede ha blitt radikalisert.

Ifølge franske medier ble han radikalisert da han satt fengslet i Fleury-Mérogis - Europas største fengsel. Det var også der Coulibaly møtte den yngste av Koachi-brødrene.

Ble venner i fengsel Da Dagbladet dro til fengselet fredag kveld, var sikkerheten svært høy og situasjonen anspent. Politi på stedet opplyste til Dagbladet at det er en svært spesiell sikkerhetssituasjon i Frankrike akkurat nå. Og det gjelder også Fleury-Mérogis, som er ett av stedene hvor alt kan ha startet.

- Cherif Koachi. Det er en venn som jeg møtte i fengsel, sa Coulibaly i et politi-avhør i 2010.

Den franske avisa JDD la i går ut det de sier er et avhør med den døde terroristen Coulibaly, fra juli 2010. Der snakker han om forholdet sitt til den yngste terrorbroren, Chérif Kouachi og mannen som antas å være Coulibalys og Koachi-brødrenes mentor: den terrordømte islamistlederen Djamel Beghal.

Coulibaly sier at han møtte den yngste broren med jevne mellomrom - i perioder ofte, og i andre perioder mindre ofte. Den yngste brorens kone og Boumeddiene skal ifølge franske påtalemyndigheter ha ringt hverandre 500 ganger i fjor.

Venter en million til minnemarkering Franske politistyrker har blitt advart om at sovende terrorceller i Frankrike kan ha blitt aktivert de siste 24 timene. Samtidig melder den tyske avisa Bild at terrorangrepene i Paris bare kan være det første av mange angrep mot Europeiske storbyer.

Sikkerheten rundt dagens minnemarkering i Paris, er derfor enorm. Flere hundre tusen mennesker ventes å fylle hovedstadens gater, til minne om ofrene for Paris-terroren.

17 mennesker mistet livet da Kouachi-brødrene og Coulibaly angrep magasinet Charlie Hebdo og en jødisk koscherbutikk denne uka.

VOKSTE OPP HER:  Amedy Coulibaly (32) vokste opp i forstaden Grigny, i La Grande Borne. Coulibaly ble drept i går mens hans samboer Boumeddiene fortsatt er på frifot. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VOKSTE OPP HER: Amedy Coulibaly (32) vokste opp i forstaden Grigny, i La Grande Borne. Coulibaly ble drept i går mens hans samboer Boumeddiene fortsatt er på frifot. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet møtte i går flere bekjente av ofrene i koscherbutikken under en minnemarkering i Port de Vincennes i Paris.

- Det er forferdelig at de ble drept fordi de var jøder. Det kunne vært oss, sa demonstranten Elliot til Dagbladet.
Lik Dagbladet på Facebook. Lik Dagbladet på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer