Jakter på hemmelige partipenger

PRAHA (NTB): Tsjekkisk politi vil etterforske hemmelige bankkonti i Sveits som er opprettet av ledende medlemmer i det borgerdemokratiske parti (ODS), der den avgåtte statsministeren Vaclav Klaus er formann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talskvinne for politiledelsen i Praha, Ivana Mosova, bekreftet til tsjekkisk radio i ettermiddag at skandalen, som i helgen førte til at regjeringen Klaus gikk av, nå er blitt kriminalsak. Etterforskningen blir satt i gang både i Tsjekkia og i Sveits, for å klargjøre om ODS-medlemmer har brutt landets valuta- eller skattelov.

Dersom etterforskningen konkluderer med at den tidligere statsministeren har kjent til at det ble begått ulovligheter, kan det ende med at han eller andre ledende ODS-medlemmer blir stilt for retten.

Tsjekkias største avis, Mlada Fronta Dnes, opplyste i dag at ODS har opprettet minst en konto i den sveitsiske banken Volksbank Dbendorf i Zürich. Kontoen skal inneholde 170 millioner tsjekkiske koruna (over 37,7 millioner norske kroner). Avisen pekte ut to navngitte ODS-medlemmer som disponerer den hemmelige kontoen.

Bestikkelser

Det er opplyst at pengene er bestikkelser fra tsjekkiske og utenlandske investorer som har fått kjøpe tsjekkisk statseiendom under privatiseringsprosessen i landet eller sikret seg kontrakter i forbindelse med store utbyggingsoppdrag innen kommunikasjonssektoren.

Tsjekkiske massemedier spekulerer nå i mulighetene for at det kan finnes flere hemmelige bankkonti i utlandet.

Statsminister Klaus ble natt til i går tvunget til å trekke seg etter fem å som landets statsminister da det ble avslørt at en tsjekkisk investor hadde gitt 7,5 millioner koruna (nesten 1,7 millioner norske kroner) til ODS. Pengegaven var en motytelse for at investeringsselskapet, der giveren var medeier, skulle få overta landets tredje største jernverk.

Vaclav Klaus har bestemt nektet kjennskap til hemmelige utenlandskonti og ulovlige pengegaver til partiet. Han har gått til motoffensiv og krevd 100 millioner koruna (22,2 millioner norske kroner) i erstatning fra TV-Nova, som er landets dominerende private fjernsynssender. TV-Nova hevdet at Klaus hadde kjøpt seg villa i Davos for pengegaver til partiet.

Gir til flomofrene

Dersom han vinner erstatningssaken, har Klaus lovt at pengene skal gå til ofrene for flommen i Tsjekkia sist sommer. Også smøregaven på 7,5 millioner koruna skal gå til flomofrene.

Det borgerdemokratiske partiet trues med å sprekke som følge av skandalen som førte til sammenbruddet for tre-parti regjeringen med lengst tjenestetid i det tidligere kommunistiske Øst-Europa.

En fraksjon rundt Klaus, som sier at han vil kjempe for å beholde vervet som partiformann, vil bryte regjeringssamarbeidet med kristelig-demokratene og den liberale borgerligdemokratiske alliansen (ODA).

Verdien på den tsjekkiske valutaen sank dramatisk, og nærmet seg 20 koruna for hver tyske mark, på det som i Praha ble kalt den svarte mandagen.