Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på Hitlers ubåter

Ligger det glemte naziubåter fylt med gull på havbunnen utenfor Argentina? Nå skal norske eksperter lete etter ubåtene som kan ha vært brukt av tyske stornazister på flukt fra krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye oppsiktsvekkende opplysninger setter fart på «skattejakten» på havets bunn.

- Vi skal få avklart om denne historien er sann. Stemmer den, så må verdenshistorien skrives om, sier undervannsekspert Fredrik Søreide (33).

Han har også tidligere vært med på å lete etter ubåtene som kan ha vært brukt under stornazisters flukt til Argentina. I 1998 fant de ingenting. Nå skal han og tidligere kollegaer ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim gjøre et nytt forsøk og prøve å finne ut av den myteomspunne historien. I Patagonia, sør i Argentina, har historiene om naziubåtene versert siden krigen: Ifølge en av dem planla Hitler å lage et «fjerde rike» i Sør-Amerika, finansiert med kunstskatter fra Europa.

Ubåtene med nazioffiserer skal ha forlatt det krigsherjede Europa på krigens siste dager med kurs for Argentina.

Romjula

- Vi har fått mer og ny informasjon. Derfor ønsker vi å gjennomføre et nytt tokt, sier Søreide, som deltar gjennom stiftelsen Promare.

Fotograf Ronny Frimann (41) i ekstremsportfirmaet Deep C i Oslo har fått fram nye opplysninger fra hittil ukjente kilder i Norge. Det har bidratt til at jakten nå starter på ny.

- Ut fra mine opplysninger er ubåten en av gullubåtene som gikk fra Europa mot slutten av krigen, sier Frimann.

Han skal dykke og fotografere eventuelle funn, og reiser til Sør-Amerika alt i romjula.

- På en måte blir det en form for skattejakt, men først og fremst er det snakk om dokumentasjon av historien. Eventuelle funn blir overlatt til den argentinske staten, sier Frimann.

For selv om de ikke skulle finne noen gullskatter, vil det være ei historisk skattkiste for krigshistorikere om det skulle ligge en naziubåt på bunnen av havet.

Søket skal skje i San Matias-bukta sør i Argentina.

- Vår motivasjon er bare å se om historien stemmer. Vi har ingen økonomiske interesser i prosjektet, sier Fredrik Søreide til Dagbladet.

Kontroversiell historie

Argentina erklærte ikke krig mot Nazi-Tyskland før 27. mars 1945, altså helt på tampen av annen verdenskrig. Flere av de mest beryktede krigsforbryterne fra naziregimet søkte tilflukt i Argentina etter krigen. Blant annet ble den beryktede nazisten Adolf Eichmann, som sto sentralt i jødeutryddelsen, kidnappet av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad i en spektakulær aksjon i Buenos Aires i 1960.

Argentinas forhold til naziregimet er fortsatt kontroversielt i landet, forteller professor i historie og undervannsarkeologi, Javier Garcia Cano, ved universitetet i Buenos Aires. Og historiene og mytene har overlevd gjennom flere tiår.

- Svært gamle mennesker som bor langs kysten har fortalt om ubåter og tyskere som har kommet dit. På en måte kan det være sannsynlig, for det er snakk om en veldig øde del av landet, hvor det kunne være bra å gå i land, sier Cano.

Noen kaller det en røverhistorie, men det amerikanske føderale politiet FBI har lenge tatt historien på alvor. Til langt utpå 1950-tallet prøvde FBI å finne beviser også for teorien om Hitlers eventuelle flukt til Sør-Amerika.

Et av fartøyene som skal delta i toktet, forlot Storbritannia for to uker siden. Avdelingsingeniør Morten Kvamme ved NTNU forventer å starte søkene i månedsskiftet januar/februar. Han er ekspert på undervannssøk med fjernstyrte ubåter.

- Bare forskning

- Historien er fantastisk, og det ville være fint dersom vi fant ubåten, sier Kvamme.

Han deltok også på det forrige toktet i 1998. Den gangen var jakten finansiert av en argentinsk avis som blant annet hadde flyfoto og brev fra tyske ubåtkapteiner som bodde i Argentina. Men søket var mislykket. De sigarformede skyggene på havbunnen som undervannsekspertene fikk se, viste seg å være sandstein.

Denne gangen skal også den argentinske marinen delta.

- For første gang har den argentinske marinen åpnet sine arkiver. De forteller at de skal ha senket en tysk ubåt i samme farvann helt på slutten av krigen. Nå har de gitt oss posisjonen til det mulige ubåtvraket. Sammenholdt med de nye opplysningene fra Norge, peker alt mot samme sted. Derfor prøver vi på nytt, sier Søreide.

Han understreker at det kan skjule seg flere ubåter i San Matias-bukta.

- Er det virkelig gull i ubåtene, vil det tilfalle argentinske myndigheter, sier Søreide.

Marinarkeolog Marek Jasinski ved NTNU skal selv delta i arbeidet. Han tviler på at de vil finne gull og kunstskatter.

- Dersom nazistene senket ubåtene selv utenfor kysten av Argentina, ville nok gullet uansett vært tatt på land for tiår siden, sier Jasinski.

- Vårt formål er forskning. Dersom vi finner ubåten, vil det kunne avklare spørsmål om forholdet mellom Argentina og Tyskland, hvilke planer nazistene hadde for slutten av krigen, og en eventuell masseflukt av nazister fra Europa, sier han.

DYPDYKK: Undervannsekspert Fredrik Søreide (t.v.) og fotograf Ronny Frimann jakter på fosvunne naziubåter like utenfor den argentinske kysten.
Hele Norges coronakart