Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på informasjon

Nettet er Jørgen Edvardsens ekstra-lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg bruker det som supplement, for å få vite mer, sier Jørgen Edvardsen.

Han har psoriasisartritt, en revmatismeform med utslett. Diagnosen fant han da han var på Diakonhjemmet noen dager, men både før og etter har han lest mye om forskjellige typer psoriasis og revmatisme på nettet.

-  Jeg skrev rett og slett inn «psoriasis» på google. Det ligger mye bra der ute, mange seriøse og gode sider.

Jeg har funnet kostholdsråd, treningstips og andre gode råd. Jeg fant også en fiskeolje som jeg bruker nå, og den er utrolig. Før kunne jeg knapt gå trappa. Nå føler jeg meg bra, sier Jørgen Edvardsen.

Her kan du søke

Det er ikke lett å finne balansert og objektiv informasjon om sykdommer og medisiner på Internett. Her er noen norske steder, som har status som seriøse:

www.legemiddelverket.no
www.legeforeningen.no
www.doktoronline.no
www.lommelegen.no
www.kvinnelegen.no

Kronikere er ei gruppe som bruker nettet mye. Unge kreftsyke likeså.

-  Mange leter etter mirakelkurer og behandlingsmuligheter i utlandet, men også etter informasjon for å finne ut mer om diagnosen, sier Tormod Ludvigsen, som for 11 år siden ble rammet av testikkelkreft.

Han brukte Internett flittig for å få informasjon om sykdommen.

-  Det er viktig å passe på hva man leser. Jeg husker at jeg fant en eldre artikkel fra 1980-tallet, som sa at prognosene ved min diagnose var svært dårlige. Men det viste seg at det hadde kommet en helt ny kur etter den tid, slik at 92 prosent overlevde, sier Ludvigsen, som er web-ansvarlig i kreftforeningens ungdomsgruppe.

Han råder alle nettsurfere til å være veldig kildekritiske.

-  Noen kjerringråd som gis til kreftpasienter er direkte farlige, så rådfør deg alltid med lege før du foretar deg noe, sier Ludvigsen.

HJELP PÅ NETT: Jørgen Edvardsen har brukt nettet mye, for å få informasjon om psoriasisartritt. Han har funnet mange seriøse sider med tips som har hjulpet ham.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media