Jakter på islamske terrorister

Sikkerhetspolitiet har i flere år overvåket to ulike etniske radikale muslimske moské-miljøer. Frykt er at enkeltpersoner skal utvikle seg til ekstreme voldelige islamister.

DILEMMA:  - Grensa mellom radikal muslim og ekstrem islamist er vanskelig, vedgår PST-sjef Benedicte Bjørnland. Til høyre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DILEMMA: - Grensa mellom radikal muslim og ekstrem islamist er vanskelig, vedgår PST-sjef Benedicte Bjørnland. Til høyre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går la Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) fram en rapport hvor Politiets sikkerhetstjeneste blir kritisert.

EOS-utvalget konkluderer med at PST hadde grunnlag for å starte undersøkelsen av personer i miljøene og at det var nødvendig som kontraterrortiltak. Samtidig som PST kritiseres fastslår EOS-utvalget at det var grunnlag for å overvåke de to radikale muslimske miljøene.

- Nødvendig overvåking I rapporten Eldbjørg Løwer overleverte stortingspresident Dag Terje Andersen heter det:

«... det var nødvendig i forebyggende øyemed innenfor kontraterrorfeltet å danne seg et bilde av visse personer i miljøene».

PST får kritikk for ikke å ha slettet registrerte opplysninger om enkelte personer i de to radikale muslimske miljøene. Informasjon EOS-utvalget mener PST ikke har lovhjemmel til å ha registrert.

To etniske miljøer I rapporten kommer det fram at sikkerhetspolitiet lenge har hatt interesse for de to radikale muslimske miljøene. Et av miljøene skal ha tiltrukket seg PSTs interesse helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer