DILEMMA:  - Grensa mellom radikal muslim og ekstrem islamist er vanskelig, vedgår PST-sjef Benedicte Bjørnland. Til høyre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
DILEMMA: - Grensa mellom radikal muslim og ekstrem islamist er vanskelig, vedgår PST-sjef Benedicte Bjørnland. Til høyre kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Jakter på islamske terrorister

Sikkerhetspolitiet har i flere år overvåket to ulike etniske radikale muslimske moské-miljøer. Frykt er at enkeltpersoner skal utvikle seg til ekstreme voldelige islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går la Eldbjørg Løwer og EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) fram en rapport hvor Politiets sikkerhetstjeneste blir kritisert.

EOS-utvalget konkluderer med at PST hadde grunnlag for å starte undersøkelsen av personer i miljøene og at det var nødvendig som kontraterrortiltak. Samtidig som PST kritiseres fastslår EOS-utvalget at det var grunnlag for å overvåke de to radikale muslimske miljøene.

- Nødvendig overvåking
I rapporten Eldbjørg Løwer overleverte stortingspresident Dag Terje Andersen heter det:

«... det var nødvendig i forebyggende øyemed innenfor kontraterrorfeltet å danne seg et bilde av visse personer i miljøene».

PST får kritikk for ikke å ha slettet registrerte opplysninger om enkelte personer i de to radikale muslimske miljøene. Informasjon EOS-utvalget mener PST ikke har lovhjemmel til å ha registrert.

To etniske miljøer
I rapporten kommer det fram at sikkerhetspolitiet lenge har hatt interesse for de to radikale muslimske miljøene. Et av miljøene skal ha tiltrukket seg PSTs interesse helt tilbake til begynnelsen av 1990-tallet.

I en periode på begynnelsen av 2000-tallet «har PST nærmest kontinuerlig hatt forebyggende saker pågående mot personer med en eller annen form for tilknytning til miljøet», heter det i rapporten.

Om lag 110 personer skal være registrert som interessante for PST i dette etniske radikale muslimske moské-miljøet.

I det andre moskémiljøet - som har en annen etnisk bakgrunn - skal cirka 140 enkeltpersoner ha blitt registrer av sikkerhetspolitiet.

Kritikken fra EOS-utvalget er tydelig på at enkelte - av disse totalt 250 personene - skulle vært slettet fra PSTs registre langt tidligere.

Vanskelig skille
Loven er klar på at PST ikke har anledning til å registre personer ut fra religiøs overbevisning. Og det er nettopp flere av dem som ble registrert og fulgt opp av PST som ikke skal gått videre - fra å være en radikal muslim, til å bli en ekstrem islamist som er villig til å bruke vold for å oppnå sitt budskap.

Problemet for PST er at det kan være vanskelig å skille mellom radikale muslimer og ekstreme islamister.

De kan tilsynelatende ha de samme meninger og holdninger. Forskjellen for om det er lovlig å overvåke dem går på om enkeltpersoner eller miljøer er villige til å bruke vold eller andre udemokratiske midler for å oppnå sine mål.

- Ikke godt nok
- Vi tar kritikken alvorlig, og har allerede gått gjennom våre rutiner. Vårt presisjonsnivå har ikke vært godt nok, sier Benedicte Bjørnland, PST-sjef til Dagbladet.

- Hvor går grensa mellom det å være radikal muslim og ekstrem islamist?

- Det er et godt og vanskelig spørsmål. Vår oppgave er å forebygge og forhindre terror. Det kan være vanskelig, men det er ikke nødvendigvis en motstrid mot at PST er offensive og kvaliteten på vårt arbeid, sier Bjørnland.

PST skal allerede ha slettet opplysningene EOS-utvalget mener det ikke var grunnlag for å ha registrert i arkivene.

Samtidig får Dagbladet bekreftet at mange av til sammen 250 radikale muslimene fortsatt er svært interessante for sikkerhetspolitiet, og at det er frykt for at de skal bli ekstreme islamister.

RAPPORT:  EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer overleverte rapporten om PST til stortingspresident Dag Terje Andersen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
RAPPORT: EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer overleverte rapporten om PST til stortingspresident Dag Terje Andersen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer