PÅ RØMMEN: Saif al-Islam Kadhafi skal være på rømmen. Foto: Reuters/Chris Helgren/Scanpix
PÅ RØMMEN: Saif al-Islam Kadhafi skal være på rømmen. Foto: Reuters/Chris Helgren/ScanpixVis mer

Jakter på Kadhafis sønn sør i Libya

Saif al-Islam Kadhafi har blitt ansett som Kadhafis arvtaker. Nå har han klart å rømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Muammar Kadhafis sønn Saif al-Islam skal være på flukt mot grensen til Niger, sier talsmann for overgangsrådet, Abdul Majid Mlegta, til nyhetsbyrået Reuters.

Saif al-Islam ble lenge sett på som farens arvtaker mens han hadde makta i Libya, og har vært en sentral aktør i krigen i Libya. Han opptrådte ofte på vegne av faren, og var hans mest profilerte sønn.

- Full alarm Torsdag sa Libyas justisminister Mohammad al-Alagi at Saif al-Islam var såret i beinet og brakt til sykehus. TV-kanalen Al Jazeera meldte noe tidligere at han var blitt tatt til fange i Sirte. Men nå viser det seg at al-Islam tvert imot kan være på flukt mot Niger.

Det gikk i går mange rykter om Saif al-Islam, i likhet med faren selv, om at han skal ha vært både fanget, såret og drept.

- Vi leter etter ham. Våre soldater er i regionen i full beredksap, sier Abdul Majid Mlegta til Reuters.

Han forteller at de tror Saif al-Islam stakk av i en konvoi med tre pansrede kjøretøy.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte i mai en arrestordre mot både Muammar Kadhafi og sønnen Saif samt sjefen for Libyas etterretningsorganisasjon, Abdullah al-Senussi. De ble alle anklaget for forbrytelser mot menneskeheten.

Kadhafi forsøkte å rømme fra Sirte Muammar Kadhafi ble i går funnet og trolig likvidert av NTCs styrker like ved Sirte.

Krigere, som Muammar Kadhafi har kalt for rotter, fanget den tidligere diktatoren - mens han gjemte seg i et avløpsrør. Han hadde flyktet i en stor konvoi da NTC-krigerne hadde erobret hans siste skanse i fødebyen Sirte. Kampen om byen har vært svært intens og den blodigste i den åtte månder lange krigen om Libya, og i går nådde den et blodig klimaks.

Derfor hadde NATO begynt å se etter forsøk fra de Kadhafi-tro styrkene på å rømme byen, og like etter morgengry skjedde nettopp det.

Rundt klokka 8.30 lokal tid kjørte en konvoi vestover ut fra bunkere de kontrollerte i byen, men før de hadde klart å kjøre langt, ble de utsatt for et luftangrep fra franske jagerfly og amerikanske droner.

- Angrepet stoppet konvoien, men ødela den ikke, sier den franske forsvarsministeren Gérard Longuet.

Bare to biler i konvoien ble ødelagt i det vestlige luftangrepet, mens resten ble tvunget til å kjøre unna og spre seg. Ifølge Reuters skal overgangsrådets styrker raskt ha kommet til stedet og så folk flykte inn i en skog i nærheten og begynte dermed jakten.

- Ikke drep ham! Styrkesjef Mohammed al-Laith, som ledet noen av overgangsrådets styrker i Sirte, sier til Al Jazeera at han så oberst Kadhafi flykte fra en Jeep og inn i et avløpsrør av betong.

Etter en skuddveksling mellom hans styrker og Kadhafis livgarde, kom han fram og klarte dermed å fange ham.

De som fant han skal ifølge Global Post rope at ingen må skyte på ham.

- Ikke drep ham! Ikke drep ham! Vi trenger ham i live! roper dem.

Likevel ble han trolig likvidert senere på dagen etter at han først hadde fått svært røff behandling av styrkene som tok ham.