Jakter på kjendiser med mentale problemer

Foreningen Mental Helse jakter på kjendiser med psykiske problemer. Etter at toppolitikere som Kjell Magne Bondevik, Reiulf Steen og Odd Einar Dørum har stått åpent fram, har foreningen nå fått 300000 kroner av Sosialdepartementet til en egen kjendiskampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

800 000 trenger hjelp

  • 50 000 nordmenn har alvorlige og kroniske psykiske lidelserr, hvorav 20 000 har varige og kontinuerlige behandlings- og bistandsbehov.
  • 150 000 har andre alvorlige psykiske lidelser, med tidvis store behandlingsbehov.
  • 250 000 har moderate psyksiske lidelser med tidvis store behandlingsbehov.

  • 350 000 har lettere psykiske lidelser - førstelinjes behandlingsoppgaver.

- Jeg stiller gjerne opp, sier både eks-statsminister Bondevik og fotballtrener Knut Torbjørn Eggen til Dagbladet. De tilhører to av målgruppene Mental Helse sikter mot.

- Vi trenger mye mer åpenhet om mentale lidelser, og det tror jeg en slik kjendiskampanje kan bidra til, sier Bondevik. Han tror sterkt på åpenhet, og stiller gladelig opp.

Foreningen ønsker å lage en «kjendisbank» med folk som er villig til å være åpne om det tabubelagte emnet.

Det kan eksempelvis dreie seg om foredrag, annonser og intervjuer.

Kampanjeleder Gro Jørgensen sier at hun håper at mange kjente mennesker som har eller har hatt psykiske lidelser, vil stille opp.

Åpenhet positivt

- Vi ser at åpenhet er positivt, både for å alminneliggjøre psykiske lidelser og ved å oppmuntre folk til å ta kontakt med oss eller sine nærmeste om sin lidelse - slik at de kan få hjelp og råd, sier Jørgensen.

Jørgensen vil ha kontakt med lokale og nasjonale kjendiser, både politikere, næringslivstopper, folk i underholdningsbransjen og idrettsutøvere.

Eggens krise

Fotballtreneren Knut Torbjørn Eggen kan være en interessant kandidat for Mental Helses kjendisbank. Som ung fotballspiller måtte han stå over både semifinale og cupfinale fordi han var mentalt syk.

Eggen, som da var 28 år gammel, hadde både fotballkarriere og en jobb å pleie. I tillegg var han inne i et nytt forhold og hadde bygd hus. Det ble for mye for ham; han mistet nattesøvnen og utviklet angst. Til slutt sa det pang.

- Jeg gikk altfor lenge uten å søke hjelp. Jeg tenkte at dette kan rett og slett ikke skje meg, forteller Eggen.

Etter fire måneder med terapi var Eggen på plass i samfunnet igjen.