Jakter på kjent drapsmann

Politiet konsentrerer nå ranerjakten mot kjente personer i Tveita-miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet jakter på flere kjente ransmenn fra det beryktede Tveita-miljøet i forbindelse med sjokkranet i Stavanger i morges.

En av personene politiet jakter på er etter det Dagbladet.no kjenner til tidligere dømt for drap.

Miljøet politiet sikter seg inn i mot består av kjente kriminelle personer på Østlandet som tidligere er mistenkt, tiltalt, og dømt for ran - blant annet av pengetransporter og banker.

Lite miljø

Ranet i dag morges er utført på en slik måte at bare et titalls kjente kriminelle i Norge regnes som kapable til å organisere og gjennomføre en så stor operasjon.

Under en pressekonferanse i ettermiddag bekreftet politiet at dette miljøet er hovedsporet.

- På et så tidlig stadium etterforsker vi bredt. Men jeg skal ikke legge skjul på at vi etterforsker inn mot et ransmiljø som har sin base på østlandet, sa etterforskningsleder Bjørn Andersen.

To siktet

Politiet har i tillegg siktet to navgitte menn for biltyveri av en eller flere av bilene som ranerne brukte.

- Det er to personer som vi har utferdiget pågripelsesbeslutning på - som ikke er siktet for ranet, men for biltyveri av biler som er brukt i dette ranet, sa Andersen.

Sørmarka avstengt

Politiet har allerede flere konkrete steder de vil slå til mot i jakten på ranerne. Beredskapstroppen og andre spesialenheter er allerede på plass i Stavanger-området.

Akkurat nå søkes det gjennom friluftsområdet Sørmarka sør-vest for Stavanger. Det var også i dette området tre av ransbilene ble funnet påtent.

- Et av de stedene vi gjennomsøker er Sørmarka. Vi har grunn til å tro at ranerne kan være i området. Vi ber publikum om å holde seg unna dette området, og gå en annen kveldstur i dag. Vi har fått inn de tyngste operative enheter vi har i politiet for å gjennomsøke de reelle objektene vi har fått utpekt. Håper vi finner gjerningsmennene og får pågrepet dem, sier Andersen.

Ber om tips

Politiet ber folk om å hjelpe dem i jakten. De regner med at flere av ranerne, som er utenbys i fra, må ha oppholdt seg i distriktet midlertidig - enten på hotell, eller ved å leie hybel eller leilighet midlertidig.

De er også svært interessert i tips vedrørende bilene som ble brukt i ranet.

Politiet tror en av ranerne er skadet - trolig skutt i beinet - og at denne raneren kanskje har eller vil oppsøke medisinsk hjelp.

- vær så snill si i fra. Her er ingen opplysning for liten. Tips oss om alt som betydning i saken. Vi tar ansvaret for å vurdere om det er viktig eller ei, oppfordrer Andersen.

Politiveteran drept

Det var politiveteranen Arne Sigve Klungland (53) som ble skutt og drept under ranet i dag morges. Han etterlater seg kone, barn og barnebarn.

Klungland, som kom fra Hommersåk i Sandnes, var en høyt respektert politimann i ved Rogaland politidistrikt som har tjenestegjort i mange år.

- Han var en engasjert politimann som har vært en god rollemodell for mange kolleger, sier politimester Olav Sønderland i Stavanger.

På pressekonferansen i dag ble det opplyst at Klungland fungerte som operativ uteleder under ranet. Det vil si at det var han som leder politiet styrker som forsøkte å stanse ranerne.

Klungland var på vei ut av sin bil da han ble skutt fra en raner som sto på lang avstand.

- Han ble avrettet på stedet. Han utgjorde ingen trussel mot ranerne, sier visepolitimester Arne Hammersmark til NTB.

Klungeland var preget av godt humør og han satt publikums ve og vel i fokus i sitt arbeid. Han var spesielt kjent for å ta seg av andre ansatte og studenter og var et godt forbilde.

Politiet i Stavanger har i dag mottatt mange henvendelser og kondolanser fra politikolleger i både inn og utland.

- Dette setter vi stor pris på, sa en gråtkvalt Sønderland på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han forteller at mange kolleger har tatt kontakt og sagt at de kan reise hjem fra påskeferien for å bistå i jakten på ranerne. Flere politifolk er også blitt hjemkalt fra ferie for å etterforske den brutale ranssaken som trolig har forgreininger til det tøffe ransmiljøet på Østlandet.

POLITIET VIL HA TIPS OM RANSBILENE

Politiet etterlyser vitner som vet noe om bilene som ble brukt i ranet. Det gjelder bevegelser forut for ranet eventuelt, enten i dag eller dagene før. Alle bilene var påsatt falske skilt fra andre kjøretøy. Tips kan ringes inn på telefon 5189 9180. Politiet ønsker å vurdere alle opplysninger for selv å avgjøre om det er relevant for saken.

Svart Range Rover AX 72271
Grå Saab stasjonsvogn DX 38262
Mørk Ford Excursion BP 50741
Hvit Volvo lastebil med skap DH 36097

JAKTER: Politiets delta-enheter er på plass i rogalandsdistrikte for å ta opp jakten på ranerne. De skal ha flere konkrete navn og steder å gå etter.
DREPT: Det var politimannen Arne Sigve Klungland satt i denne kommandovogna da han ble truffet av ranerens skudd.
SØRMARKA: Spesialenheter fra politiet gjennomsøker nå friluftsområdet Sørmarka utenfor Stavanger på jakt etter ranerne. Det var her tre av fluktbilene ble funnet i full fyr.
BILTIPS: Politiet ønsker tips fra de som har sett eller hørt noe om de fire kjøretøyene ranerne brukte. Denne stjålne Volvo-lastebilen ble parkert foran garasjeporten til politiet og satt fyr på.
VETERAN: Det var politimannen Arne Sigve Klungland (53)som ble drept under ranet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer