Jakter på lykken

Britiske forskere skal finne ut om flaks virkelig finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved institutt for barnehelse ved universitetet i Bristol har begynt undersøkelser av 14 000 barn for å finne ut om livene våre er bestemt av skjebnen eller om noen faktisk er mer heldige enn andre. De vil finne ut hvorfor noen mennesker alltid klarer å komme heldig ut av vanskelige situasjoner.

Spurt om selvbildet

- Hvorfor klarer noen barn å seile gjennom problemer, mens andre nesten blir ødelagt følelsesmessig og psykisk når de møter de samme utfordringene, sier prosjektleder Jean Goulding til Sunday Times.

Undersøkelsen skal løpe over to år, og barna skal stilles en rekke spørsmål om selvbildet sitt.

Professor Steve Nowicki ved universitetet i Emory i Atlanta har forsket på flaks i 30 år. Nowicki tror han har løsningen.

- Vi kan dele menneskene inn i to grupper. De som analyserer problemene, handler og lærer av dem, uansett hva utfallet blir. De mener det er en sammenheng mellom deres handlinger og det som skjer dem. Den andre gruppen er passive, og tror ikke de kan kontrollere slike ting. Hvis de faller, skylder de på uflaks, i stedet for å finne ut hvordan de skal unngå å falle neste gang, sier Nowicki.

Optimistiske heldiggriser

Forskeren Richard Wiseman, fra universitetet i Hertfordshire, har tidligere gjennomført en tre års undersøkelse, for å se hva som skiller heldige mennesker fra uheldige. De heldige var mer optimistiske, utadvendte og risikosøkende. De uheldige var innadvendte og tror hele tida av de kommer til å gjøre feil.

I en annen undersøkelser, fra 1991, svarte 55 prosent av britiske kvinner at de heller ville ha flaks enn å være smarte.

HELDIGGRIS: Fetter Anton har mer flaks enn de fleste.