Jakter på mafiaspor

Politiet jakter på spor som kan lede til den russiske mafiaen etter drapet på Henry Simonsen (56). Politiet håper DNA-spor vil klistre ekskona, Elizaveta Georgievna Sytnik (50), til drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA/OSLO (Dagbladet): Sytnik skal være utdannet massør i hjemlandet, men hun har ikke arbeidet innenfor denne profesjonen i Norge.

Kriminaldramaet i Alta har forgreininger til Russland. Etterforskerne mener at Elizaveta Georgievna Sytnik (50) kan ha hatt medhjelpere, og politiet skal nå jakte på spor som kan lede til eventuelle medhjelpere i Russland eller Finland.

Håper på DNA

Politiet i Vest-Finnmark fikk i går en rettslig kjennelse for kroppslig undersøkelse av Elizaveta Georgievna Sytnik. Det betyr at politiet nå tar blod- og hårprøve av den siktede russiske kvinnen.

Samtidig jakter kriminalteknikerne DNA-spor i leiligheten til Simonsen i Alta og i hans bil - en røde Hyundai Accent - som ble funnet i Oslo.

Politiets hovedteori er at Elizaveta Georgievna Sytnik tok livet av sin eksmann, og deretter stakk av med bilen hans og kjørte til Oslo. Den russiske kvinnen nekter straffskyld, og sier hun haiket fra Alta til Oslo.

Med å ta blod- og hårprøver av den siktede, vil politiet sitte med en DNA-profil. Det betyr at politiet håper på at DNA vil felle den siktede kvinnen.

 • Kriminalteknikerne saumfarer fortsatt boligen til Henry Simonsen. Etter det Dagbladet kjenner til er det allerede funnet biologiske spor på åstedet.

  Det er likevel for tidlig å si noe om sporene kan knyttes til den siktede ekskona, eller om de peker mot andre som kan være ansvarlige for drapet.

 • Bilen til Henry Simonsen ble funnet i Oslo. Kriminalteknikerne har en vanskelig jobb med å sjekke bilen, ettersom den var svært nediset. Det betyr at flere spor kan være tapt. Dersom teknikerne for eksempel finner Sytniks hår i bilen, har hun et stort forklaringsproblem. Bilen ble innkjøpt etter at paret skilte seg.

  Politiet har grunn til å tro at flere personer er involvert i drapet. Derfor jobber de intensivt med å kartlegge Sytniks krets i Russland. Etter det Dagbladet kjenner til mener politiet at hun kan ha fått råd og hjelp av andre til å gjennomføre det bestialske drapet på Henry Simonsen.

  - Haiket med trailer


  I politiavhør har Sytnik forklart at hun var i Alta i tida før drapet. Hun har videre forklart at hun haiket fra Alta til Oslo.

  - Jeg haiket med en trailer. Sjåføren var finsk, men han snakket svensk, forklarte Sytnik allerede i fengslingsmøtet.

  Hun har ikke gitt politiet noen navn på trailersjåføren.

  Etterforskerne mener at det kan være et økonomisk motiv bak drapet. Simonsen har overfor venner forklart at ekskona hevder hun ikke har fått nok penger fra ham. Derfor var han også redd for henne.

  Politiet har gransket privatøkonomien til Sytnik og Simonsen.

  - Det er ikke riktig, slik det har blitt hevdet i enkelte medier, at Simonsen tok opp et lån i vår. En kontoobligasjon på 600000 kroner ble tinglyst i vår. Denne ble brukt til å refinansiere lån, og han investerte også noe penger i aksjefond, sier politiadvokat Are Meedby ved Vest-Finnmark politidistrikt.

  Ifølge løsøreregisteret og eiendomsregisteret eide Simonsen et hus, ei hytte og en bil.

  Vitnejakt


  Siste sikre observasjon av Henry Simonsen er gjort torsdag 5. november, ca. klokka 19.00. Da ble han observert sammen med en russisk kvinne. Kameraten som observerte Simonsen og kvinnen, har forklart til politiet at han ikke hadde sett henne før.

  Jakt i Murmansk


  Politiet jakter nå på denne kvinnen i Murmansk, men så langt har de ikke fått kontakt med henne.

  Forsvareren for den siktede kvinnen og påtalemyndigheten var i går uenige om hvilke dokumenter i saken som siktedes advokat skal ha tilgang til. Politiet holder tilbake avhørsdokumenter. Og hvis dette fortsetter, nekter kvinnen å forklare seg.

DREPT: 56 år gamle Henry Simonsen ble funnet død i sitt eget hjem i Bossekop Alta fredag 13. desember. Simonsens russiske eks-kone ble mandag pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap. Hun er varetektsfengslet.