Jakter på makt

Stein Erik Hagen har jaktslott i Hallingdal, mens Gerhard Heiberg har jaktvilla i Spania. Nå er jegerprøven obligatorisk dersom du vil opp og fram i næringslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ikke bare er stillheten, fargene, lufta og dyrene som lokker næringslivstopper inn i fjellheimen. Når byttet er sikret, kaffekjelen koker, og flesket freser i panna, er grunnlaget lagt for allianser som kan få betydning for hvordan norsk næringsliv vil se ut i framtida.

Tidligere møttes næringslivstoppene først og fremst i lakseelvene for å bygge relasjoner. Nå bør du ta jegerprøven. En rekke skyteinstruktører, hundeoppdrettere og guider forteller at jakt er blitt mer in.

- Dette er mennesker som setter prestisje inn på å være best. Og da blir de det, forteller en.

Menn som Åge Korsvold og finansmannen Engebret Fekene får særdeles gode skussmål som jegere. Rimi-Hagen får ros fordi «han kjenner sin begrensning».

STEIN ERIK HAGEN har tydelig vist at han ikke nøyer seg med å være «Rimi-Hagen». Han har lenge ønsket å være en aktør som veier tungt i norsk næringsliv - og ikke minst samfunnsliv. Et ledd i dette er hans hestegave til prinsesse Märtha. Da Shimon Peres skulle serveres frokost under Midtøsten-forhandlingene endte han opp ved frokostbordet til kolonialmilliardæren i Holmenkollåsen.

Nå kjemper Hagen for en plass i Storebrands styre, sammen med sin rival og gode venn, Orklas Jens P. Heyerdahl.

Heyerdahl er jeger og bare et navn i Hagens etterhvert så imponerende store jaktnettverk. Der finnes Åge Korsvold, Gerhard Heiberg, Johan Andresen jr., samt Mille Marie Trescow (godseier og medlem av Storebrand-styret). Engebret Fekene og Erik Bøhler i Steen og Strøm er andre som jakter med Hagen. Hagen ville ikke kommentere sine jaktforbindelser, men snakket i sommer med Dagbladet om jakt:

- Er jaktturene også strategisk viktige?

- Det foregår ikke slik at vi legger store økonomiske strategier på en tur. Men på jakt kan en tenke litt fritt. Først og fremst teller det sosiale - jakt er en fin måte å skape relasjoner på, og til å løse opp i en del ting på, sa Stein Erik Hagen.

Hagen har forøvrig eiendeler i Telemark Wood Company som driver tømmerhugst i Russland. Sammen på eiersiden er jaktkameratene Johan Andresen jr. og Hermann Løvenskiold. Og reder Jens Ulltveit Moe, som også er en jeger, er sistemann på laget.

GERHARD HEIBERG BRUKER også jakt bevisst i sin strategi og har kjøpt jaktvilla i Spania. I sin tid i Aker-systemet, samlet Heiberg sine utvalgte til jakt.

- Tom Ruud går ikke på jakt, er den lakoniske kommentaren fra én av Dagbladets kilder. Tom Ruud var konsernsjefen styreformann Heiberg kastet fra Aker og kildens utsagn er en tørr konstatering av at Ruud ikke tilhørte gutta i skogen. Heller ikke DnB-sjefen Finn A. Hvistendahl, er noen jeger.

- Jeg foretrekker å pusle i hagen, seile og høre god musikk, sier Hvistendahl. Han mener det er åpenbart at også jakt brukes til å bygge viktige relasjoner.

- Følte du noen gang at «noen hadde snakket sammen» i fora du ikke deltok i?

- Å møtes som jegere vil jeg tro er en positiv kommunikasjonsmulighet. Det går alltid noen historier om det, men ikke noen som jeg vil fortelle deg, sier den avsatte konsernsjefen som nå er i Norske Skog.

HEIBERGS JAKTVILLA i Spania er et hyppig frekventert sted for Heibergs kontakter i norsk og utenlandsk næringsliv. I november er et tyvetalls personer invitert, deriblant kong Harald. Fra Slottet har Dagbladet fått bekreftet at kongen er invitert, men at han har sagt nei for å feire prins Charles 50-års dag.

Kongen og Heiberg har imidlertid jaktet sammen tidligere. Stein Erik Hagen vil verken bekrefte eller avkrefte at han er invitert. Tidligere LOOC-topp, Petter Rønningen bekrefter at han er en av de inviterte, mens Storebrands Åge Korsvold sier at han ikke er invitert. Han har imidlertid jaktet med Heiberg tidligere.

- HEMMELIGHETEN MED JAKT er å holde kjeft, sier toppsjef i Norske Skog, Jan Reinås.

- Å sitte høgganes i ro på en stubbe og tenke er de fineste stundene du kan ha.

Reinås driver tradisjonell jakt i Norge og har det til felles med blant andre Widerøe-sjef Per Arne Watle, Torstein Moland i Telenor, Jan Tore Berg Knutsen i Vår Bank og Forsikring. Jan Reinås skal med SAS til Østerdalen senere i høst og har tidligere jaktet med folk som Petter Rønningen, Gerhard Heiberg og Bjørn Dæhlie.

- Jakta gjør det mulig å bygge opp en felles forståelse, sier Reinås som tar med kunder og kontakter på jakt. Administrerende direktør Per Arne Watle sier det slik:

- Et ekstrautbytte av jakten er at det er da man ofte får de gode forretningsideene.

DE FLESTE jaktinteresserte næringslivstoppene holder seg til tradisjonelle jaktformer i Norge. De leier seg privatland hvor de kan jakte i fred - og få et godt utbytte. Dette koster selvfølgelig penger, men det er småpenger i forhold til jaktopplevelser en del næringslivstopper søker i utlandet. Tilretteleggere av jakt kan fortelle om en økt interesse for jakt fra de store meglerselskapene.

De ønsker ofte mer eksklusive jaktformer. Stein Erik Hagen har vært i Alaska gjentatte ganger og i Kasakhstan for å jakte villsau. Også Einar Nagell Eriksen, Engebret Fekene og brødrene Espen og Henrik Riddervold søker det eksklusive. De jakter blant annet løver i Afrika. Den tidligere alpinisten Odd Sørli i firmaet Off Pist, er blant de som legger tilrette for kunder som ønsker seg ut av Norge. Han får hjelp av finansmannen Hans Preben Mehren. Mehren jakter både i Canada og Afrika. Reder Morten Werring har også beveget seg utenlands. I sommer fisket han med kongen i Altaelva og han fisket også på Kolahalvøya i år. I England har Werring drevet fasanjakt.

En annen av tilretteleggerne er Jan Erik Blom.

Næringslivslederne trekker ut i skogen for å jakte, klekke ut nye forretningsideer og knytte kontakter.