Jakter på menneskesmuglere

I de dype skoger og på grusveiene mellom Hedmark og Sverige, jakter norske tollpatruljer på smuglere - også menneskesmuglere. Slik ble to biler med illegale innvandrere i stoppet og to menn siktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 37 små og store grenseoverganger finnes mellom Hedmark og Sverige. Bare fem er bemannet. Noen av overgangene er bare grusveier. Nå gir tollvesenets smygjakt resultater.

To menn ble i går siktet for menneskesmugling, etter at bilene de kjørte ble stoppet på en liten grenseovergang av en observant tollpatrulje på post.

13 mennesker

I bilene befant det seg til sammen tretten mennesker. De to sjåførene er nå siktet for medvirkning til menneskesmugling, og fengslet i fire uker. De elleve passasjerene, ti irakere og en etiopier, er bortvist til Sverige, selv om de søkte asyl i Norge.

En av personene ble funnet i bilens bagasjerom.

- Vår hovedoppgave er ikke å stoppe menneske-smugling, men smugling av varer og narkotika, sier fungerende tollsjef Morten Nystuen i Hedmark og Oppland tolldistrikt.

Distriktet trapper nå opp kontrollene ved grense-overgangene.

- Vi har mobile patruljer, og dersom det er nødvendig, kan vi ha femten patruljer eller mer ute langs grensa. Ikke alle vil være synlige, sier Nystuen.

Betalte over 10 000

De to siktede mennene har begge irakisk bakgrunn, men den ene av dem er svensk statsborger. Begge mennene skal være bosatt i Göteborg-området. Politiet på Kongsvinger har lagt beslag i bilene deres.

De elleve asylsøkerne har i avhør forklart at de har betalt for å bli smuglet til Norge.

Med ulike transportmidler har de kommet fra Tyskland via Danmark og Sverige.

- Alle har betalt over 10 000 kroner, sier Tom Vik, konstituert politimester i Kongsvinger.

Organisert liga

Politiet har bedt om bistand fra Kripos i etterforskningen av menneskesmuglingen. Kripos tror at smuglingen er en del av en omfattende, godt organisert smuglerliga.

- Vi mener å dra kjensel på denne framgangsmåten fra liknende saker, sier politiinspektør Hugo Fjeld ved Utlendingsavdelingen på Kripos.

Han mener at menneskesmuglingen er meget godt organisert, og at det finnes flere ligaer.

- Det finnes som regel en kjerne i ligaen, ofte i det landet personer smugles ut av. I noen tilfeller annonserer og reklamerer ligaene for smugleroperasjonen, for å skaffe kunder.

For en tid tilbake ble en liknende operasjon avdekket i Finnmark.

- En liga som smuglet mennesker fra Asia, via Ukraina og Russland til Norge, brukte utspekulerte metoder. Under gulvet i en minibuss var det plass til 14 mennesker. Russisk grensekontroll har registrert at den har kommet til Norge 20 ganger. Dermed ble 300 mennesker smuglet over grensen, sier Fjeld.

Og det er store penger å tjene på menneskesmuglingen. I avhør har de som ble smuglet til Finnmark forklart at de betalte mellom 30 000 og 80 000 kroner.