Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på miner

KABUL (Dagbladet): Fra 1978 til i fjor var det krig i Afghanistan. Nå skal norske minedykkere være med på å fjerne miner og udetonerte bomber og granater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi står foran en enorm utfordring, sier sjefen, orlogskaptein Rune Hausken (34). I går og i forgårs ankom han og fjorten andre minedykkere fra Haakonsvern og Ramsund Orlogstasjon Afghanistans hovedstad Kabul. Minedykkerne er eksplosiveksperter.

Det ligger minst ti millioner miner spredt utover i Afghanistan. Det finns også millioner av ueksploderte bomber, granater og raketter, såkalte blindgjengere. Nesten daglig blir sivile afghanere drept av denne krigsdjevelskapen.

Fjorten minus

De norske soldatene er tilknyttet den internasjonale fredsstyrken ISAF og underlagt britisk kommando. I går formiddag slo de leir like ved den internasjonale flyplassen rett nord for Kabul. De skal bo i skikkelige vintertelt, og det er bra. Torsdag kveld var det fjorten minusgrader.

Men mens leverposteibokser, stridsrasjoner og soveposer ble båret inn i teltene, hadde de norske soldatene værgudene med seg. Ti- tolv plussgrader og strålende sol, slik kan det av og til være en januardag i Afghanistans hovedstad.

Hausken og de fleste av soldatene hans tjenestegjorde i Makedonia i fjor høst. Selv har han også ett års erfaring fra Angola, et land der det også kryr av miner og andre eksplosiver.

Aller verst

Men det er enda verre i Afghanistan.

- Vi er klare til å begynne jobben i løpet av noen få dager, sier Hausken. ISAFs fredsbevarende mandat gjelder bare Kabul-området, og nordmennene skal derfor ikke operere i andre deler av Afghanistan.

Hvor de norske minedykkerne skal begynne å jobbe, var i går uklart. Men det vil bli nok å henge fingrene i.

Først var det borgerkrig i Afghanistan mellom 1978 og 1979. Så invaderte Sovjetunionen, og dermed startet en ti år lang frigjøringskamp. Da sovjeterne trakk seg ut av Afghanistan i 1989, røyk motstandsbevegelsen Mujahedin (de hellige krigerne) i tottene på hverandre. På midten av 1990-tallet tok de helligste krigerne av dem alle, Taliban, over makta i mesteparten av det fra før av isønderskutte landet. Etter massiv bombehjelp fra USA, er det nå Nordalliansen og en rekke lokale krigsherrer som styrer.

Blindgjengere

De norske soldatene skal rydde miner og fjerne en rekke andre typer eksplosiver. Noen ganger vil det være mulig å uskadeliggjøre blindgjengere uten å sprenge dem, andre ganger må de detoneres. Nordmennene har også med seg en robot som skal brukes til å sette eventuelle terrorbomber ut av spill.

- Ethvert oppdrag er forskjellig og kan vare fra et par timer til et par dager, sier orlogskaptein Hausken. Selv om jobben i utgangspunktet er risikofylt, er statistikken på nordmennenes side.

-Vi har ikke hatt en eneste ulykke med eksplosiver i de tretten åra jeg har hatt denne jobben, sier Rune Hausken. Han og de andre minedykkerne må regne med tolv timers arbeidsdager sju dager i uka, fram til oppdraget avsluttes i slutten av april.

NAVNLØSE: Norske minedykkere slo i går formiddag leir rett utenfor Kabul. Av hensyn til pårørende hjemme oppgir de ikke sin identitet. Det er bare sjefen,orlogskaptein Rune Hausken, som står fram med navn.
Hele Norges coronakart