Jakter på mistenkelige bombepakker fra Jemen

Mistenkelig funn av britiske etterforskere under en flyvning fra Jemen til USA med mellomlanding i London.

ISOLERT: Dette UPS-flyet ble plassert i isolasjon på Philadelphia internasjonale flyplass etter mystisk funn på fly på vei fra Jemen. Foto: Scanpix
ISOLERT: Dette UPS-flyet ble plassert i isolasjon på Philadelphia internasjonale flyplass etter mystisk funn på fly på vei fra Jemen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): CNN meldte i 17.30-tida dag om at britiske etterforskere hadde funnet en bombe skjult som en tonerkassett om bord et lastefly fra fraktselskapet UPS fra Jemen til Chicago da det mellomlandet i London.

Senere meldte de at det mistenkelige funnet hadde blitt avvist som eksplosiv etter ytterligere tester. I 18.30-tida melder BBC at britisk politi gjør nok en test av funnet av sikkerhetsårsker.

Tre fly og lastebiler undersøkes Tre andre UPS-lastefly ble deretter isolert på de internasjonale flyplassene i Philadelphia og Newark for undersøkelse. De tre kom fra henholdsvis Paris i Frankrike og Køln i Tyskland. UPS ønsker ikke å kommentere hvor stor besetningen pleier å være på slike flyvninger.

Også en UPS-lastebil i Queens i New York blir undersøkt av bombeeksperter etter meldinger om et mistenkelig funn som kan omhandle eksplosiver.  Ifølge Fox News skal enda flere mystiske funn ha blitt gjort i Queens og Brooklyn i New York.

Visepolitiinspektør Paul Browne bekrefter meldingen om funnet i Queens, men nekter å kommentere om funnet har noen kobling til hendelsene ved flyplassene i Newark og Philadelphia.

Alle pakkene skal ha kommet fra Jemen opprinnelig, men enkelte skal ha blitt sendt via Tyskland og Frankrike.

Føderal domstol evakuert Britiske myndigheter bekrefter at de undersøkte et mistenkelig funn på East Midlands-flyplassen, som ligger mellom Nottingham og Birmingham. Ifølge BBC har det ikke har vært melding om noe mistenkelige pakker eller hendelser på Hearhrow, Stansted, Gatvick, Luton, Edinburgh, Glasgow eller Aberdeen i dag.

Fox News melder i 18.30-tida at en føderal domstol i Portland har blitt evakuert på grunn av funn av en mistenkelig pakke. Bombeeksperter skal nå være på stedet.

Terrorfrykt fra Jemen Den siste tida har Jemen kommet mer og mer i søkelyset til amerikansk etterretning. Landet er hjem til al-Qaida på den arabiske halvøy (forkortet på engelsk til AQAP). Spesielt Anwar Al-Awlaki, som er en av nøkkelpersonene i AQAP, er av interesse for amerikanerne. Han er av amerikansk etterretning knyttet til 11. september-kaprerne, i tillegg til andre planlagte angrep, som blant annet trusebomberen 1. juledag.

Les også: Denne amerikaneren kan CIA drepe uten dom

Det har også blitt kjent at han hadde hatt kontakt med Nidal Malik Hasan, som sto bak massakren ved Fort Hood.

Fra Jemen kontrolleres også al-Qaidas magasin Inspire, der de oppfordrer til drap av amerikanske sivile.

• Les også: Slik råder al-Qaida folk til å utføre angrep i Vesten

The Telegraph har en tidslinje over terrorangrep fra al-Qaida i Jemen.

BOMBEJAKT: Myndighetene i USA jakter bomber på flere amerikanske fly og en lastebil. Illustrasjonsfoto: Scanpix
BOMBEJAKT: Myndighetene i USA jakter bomber på flere amerikanske fly og en lastebil. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer