Jakter på mistenkte

Mohammed Al Garbuzi rømte fra London i fjor etter bombeangrepet i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (dagbladet): Den muslimske imamen skal være en av de hovedmistenkte etter bombeangrepet mot London torsdag morgen.

Marokkaneren rømte fra sitt hjem i London i fjor, etter at spansk politi koblet ham til terrorbombene i Madrid, der 190 mennesker ble drept.

Han har bodd 16 år i London etter å ha fått innvilget søknad om asyl.

Angrepet mot London har flere likhetstrekk med det som skjedde i Madrid: Fire bomber rammet pendlertog fulle av spanjoler på vei til jobb i hovedstaden. Bombene rammet i rask rekkefølge, og smalt på viktige trafikk-knutepunkt i begge byene.

Den hovedmistenkte etter angrepet i Madrid, marokkanske Jamal Zougam (31), foretok flere telefoner til et britisk fastnummer etter eksplosjonene i den spanske hovedstaden. Han ringte også en mobiltelefon man mener tilhører Mohammed Al Garbuzi.

Garbuzis forsvinning i fjor er et mysterium, og britisk anti-terrorpoliti skal nå ha trappet opp jakten på imamen, skriver Evening Standard.

Han er tidligere, uten å være til stede, dømt til 20 års fengsel for å ha vært med på å organisere et terroristangrep mot Casablanca i Marokko i 2003. Bombeangrepet drepte 44 mennesker.

Al Garbuzi skal ha hjulpet de marokkanske bomberne å skaffe seg falske pass og penger.

LIKHETSTREKK: I fjor ble Madrid rammet av terror. Torsdag var det Londons tur. Etterforskerne leter nå etter sammenhenger mellom de to angrepene.
LIKHETSTREKK: I fjor ble Madrid rammet av terror. Torsdag var det Londons tur. Etterforskerne leter nå etter sammenhenger mellom de to angrepene. Vis mer

Marokkansk etterforskning skal ifølge Evening Standard ha informert Scotland Yard om at Al Garbuzi var leder for en terroristcelle som kaller seg Group of Islamic Combatants of Morocco.

Al Garbuzi er også en nær bekjent av Abu Quatada, en London-basert imam beskrevet av en spansk dommer som «Osama Bin Ladens ambassadør i Europa.» De to terrormistenkte imamene jobbet sammen i en moske i Nord-London.

Mer enn 20 mistenkte terrorister sitter fengslet i London, i påvente at rettssak.

Politiet leter nå i det fundamentalistiske muslimske miljøet i London for å finne gjerningsmennene siden det verste angrepet mot London siden Blitz-krigen under andre verdenskrig.

Etterforskerne håper på hjelp fra publikum, og skal gå gjennom timer med videoopptak fra undergrunnen i London.

Som i Madrid vil telefonundersøkelser utgjøre en viktig del av etterforskningen.