Jakter på morderen i Norge

Den serbiske leiemorderen som skjøt statsminister Zoran Djindjic kan være i eller på vei til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos har sendt ut melding til alle politistasjoner ved Norges grenser.

Zoran Djindjic ble skutt og drept onsdag utenfor regjeringsbygget i Beograd. Han ble truffet av et skudd fra en snikskytter. To av bakmennene er tatt av serbisk politi, mens den tredje og antatte gjerningsmannen er på flukt. Meldingen på Interpol skal etter det Dagbladet kjenner til navngi en mann som kaller seg Borek Krojez, og meldingen skal inneholde opplysninger om at Krojez kan være på vei til, eller oppholde seg i, Norden.

Tiltak

- Jeg kan bekrefte at vi har fått en melding på Interpol, sier Kripos-sjef Arne Huuse.

Kriminalpolitisentralen har sendt ut meldingen til alle politistasjoner ved grense-overgangene her i landet.

- Kripos har gitt oss og alle andre politistasjoner med grenseovergangene en melding om denne personen. Vi er oppmerksomme på situasjonen, og har satt i verk tiltak, sier vaktleder ved Gardermoen politistasjon, Kåre Sefland. Sefland vil ikke si hvilke tiltak som er satt i gang. Tiltakene politiet vanligvis kommer med er såkalte «kompenserende tiltak». Det vil si at de sjekker folk som kommer med fly fra Schengen-land, og at politiet spaner i ankomsthallen.

Politiet vil ikke kommentere hvorfor mannen som kaller seg Borek Krojez skal være ventet til Norden. Men kilder i svensk politi sier at Norge er et meget aktuelt land for denne mannen.

Svensk politi jager Krojez

Krojez skal ha blitt sett på Sarajevos flyplass dagen etter drapet på Djindjic, da hadde han flybillett til Island. Nordisk politi mistenker likevel at det endelige målet for den ettersøkte drapsmannen kan være Norge eller Sverige, opplyser kilder i svensk politi . Stefan Svendsson hos Rikskriminalpolisen i Sverige sier at svensk politi har gått ut med informasjon om at Krojez kan være i eller på vei til landet. Svendsson vil ikke si hvorfor Interpol mener Krojez skal være i Norden.

- Jeg kan ikke si mer enn at vi har vært oppmerksomme på denne saken fra den dagen statsminister Zoran Djindjic ble drept, sier Svendsson.

Motivet for drapet på Serbias statsminister skal ha vært at Zoran Djindjic erklærte krig mot den organiserte kriminaliteten i landet. Til nå er 56 personer med koblinger til det organisert kriminalitetsnettverket Zemun arrestert i forbindelse med drapet.

VAKTHOLD: Politibetjent Leiv Sæterbø ved Gardermoen politistasjon ser etter mistenkelige personer på Oslo Lufthavn.
TRAGEDIE: Enka etter Serbias statsminister Zoran Djindjic, Ruzica Djindic, sørger sammen med barna Jovana (t.v.) og Luka. Serbia mistet en modig politiker. Og en ektemann og en pappa.
ARRESTERT: Tidligere assisterende sjef for de hemmelige tjenestene i Serbia, Franko Simatovik ble arresterttorsdag.