Jakter på Mubaraks bortgjemte milliarder

Sveits og Storbritannia går aktivt inn for å strupe eks-diktatorens verdier.

HAR FÅTT FRYST MIDLENE: Allerede har Sveits fryst Egypts tidligere president Hosni Mubaraks midler. Nå oppfordrer britene andre til å gjøre det samme, samtidig som at de undersøker situasjonen hans i Storbritannia. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/Scanpix
HAR FÅTT FRYST MIDLENE: Allerede har Sveits fryst Egypts tidligere president Hosni Mubaraks midler. Nå oppfordrer britene andre til å gjøre det samme, samtidig som at de undersøker situasjonen hans i Storbritannia. Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene i dag ble det kjent at de nye makthaverne i Egypt har bedt USA, Storbritannia, Tyskland og Frankrike om å sperre kontoene til folk fra tidligere president Hosni Mubarak regime. En tjenestemann ved USAs utenriksdepartement bekrefter dette overfor CNN, men ikke om dette gjelder Mubaraks egne kontoer.

Myndighetene i Sveits uttalte allerede på fredag at de hadde at de har sperret tilgangen på midlene som tilhører den tidligere egyptiske presidenten Hosni Mubarak eller hans nære sirkler.

Jakter på Mubaraks milliarder Også myndighetene i Storbritannia ønsker å ta opp jakten på eks-diktatorens midler. Den britiske avisa The Telegraph skrev i helga at den britiske næringsministeren Vince Cable oppfordrer verdenssamfunnet til å jobbe sammen for å avdekke Mubaraks verdier utenfor Egypt.

- Det er ingen vits i at en stat handler alene i denne saken, sier Cable, som understreker at hva britene gjør i saken avhenger om Mubaraks formue i Storbritannia er opparbeidet ulovlig eller urettmessig.

Overfor CNN opplyser en talsmann for det britiske økokrim (SFO) at man hittil ikke har fryst noen verdier i landet, men bekrefter at de undersøker hvorvidt Mubarak har noen verdier i Storbritannia, og at de forbereder seg på å gripe inn dersom en begjæring skulle komme.

Finansministrene i EU vil i Brussel i dag diskutere en begjæring fra de nye makthaverne i Egypt om å sperre verdier tilhørende medlemmer av det gamle regimet. Det er foreløpig ukjent om dette skal gjelde Mubarak selv.

Svært velstående Anslagene på hvor stor formue Mubarak og hans familie skal være god for, har variert mye. Man hørte tidlig beløp som 40 milliarder dollar, eller 240 milliarder kroner, mens andre mente det kunne dreie seg om 70 milliarder dollar, altså 420 milliarder kroner.

Analytikeren Nicholas Shaxson ved Chatham House gir overfor CNN et mer moderat anslag på at Mubarak selv kan ha en formue på mellom én og to milliarder, altså mellom seks og elleve milliarder kroner.

Uansett er familien Mubarak ekstremt velstående, og det er sannsynlig at store andeler av formuen er investert i luksusyatcher og eiendommer i Los Angeles, New York, London og andre byer. Men han har også eiendommer i Egypt.

- Verdiene er nok også investert i land han og hans familie besøker og føler seg komfortable, som Singapore eller Dubai, mener Shaxson.

Promlematisk jakt Hovedproblemet med å spore opp Mubaraks verdier er ifølge eksperter at eiendommene mest sannsynlig ikke er registrert på hans navn, men gjennom eksempelvis fond registrert på Kypros eller lignende.

Søndag kveld skrev Telegraph at det skal være aktuelt å fryse verdiene til totalt 43 personer i Storbritannia, som også kan bli nektet å forlate landet. Ifølge avisa skal det være snakk om medlemmer av Mubarak-familien.

Mubarak-familien ser ut til å ha en forkjærlighet for Storbritannia når det gjelder investeringer, noe som kanskje skyldes at Mubaraks kone Suzanne er halvt britisk. Det kom tidlig meldinger mens demonstrasjonene pågikk for fullt i Kairo at parets yngste sønn Gamal (47) hadde reist i all hast til London med sin familie i et privatfly - med i flyet skal det ha vært 97 kofferter. Gamal Mubarak dukket imidlertid opp i intervjuet faren Hosni gjorde med den amerikanske TV-kanalen ABC News.

TV-kanalen Al Jazeera holdt oppsikt med flyplassen i Kairo i sin dekning av revolusjonen i Egypt, og meldte stadig om private jetfly som tok av med velstående forretningsfolk, de fleste skal ha hatt kurs for Dubai.

Tilbud om palass i Oman Selv skal den 83 år gamle eks-diktatoren fremdeles befinne seg i sitt luksuspalass i feireparadisen Sharm el-Sheikh. Mubarak har selv sagt at han ikke har planer om å flykte fra landet, og at han ønsker å dø i Egypt.

Flere land på den arabiske halvøy skal ifølge flere medier forberede seg på å tilby 83-åringen eksil, og en godt informert kilde i Kairo forteller til Telegraph at det er sannsynlig at han i første rekke drar til Oman, der sultan Qaboos bin Said Al Said skal ha tilbudt han et palass å bo i.

FASJONABELT: Det egyptiske presidentparet skal eie en fasjonabel, seks etasjes leilighet her i Knightsbridge i London. Dagbladet oppsøkte den, i likhet med pressefolk fra mange ulike land, da det oppsto rykter om at deler av Mubarak-familien hadde flyktet hit. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
FASJONABELT: Det egyptiske presidentparet skal eie en fasjonabel, seks etasjes leilighet her i Knightsbridge i London. Dagbladet oppsøkte den, i likhet med pressefolk fra mange ulike land, da det oppsto rykter om at deler av Mubarak-familien hadde flyktet hit. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer