Jakter på navngitte terrorister

CIA og FBI tror de bare har 48 timer på seg på å lokalisere terrorceller i USA og andre land etter at al-Qaidas operasjonsleder ble tatt. Sammen med ham fant de haugevis med informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Avhøres på hemmelig sted
 • al-Qaida-topp arrestert
 • Farligere en Osama bin-Laden
 • Hjernen bak terroren Etteretningskilder sier til avisa USA Today at arrestasjonen av Khalid Shaikh Mohammed førte til en intens jakt på terrorceller over store deler av verden.

  Terroristene kan fremskynde sine aksjoner av frykt for at de skal bli avslørt etter arrestasjonen i Pakistan tidlig lørdag morgen.

  Fire ulike kilder sier til avisa at FBIs terroreksperter nå jakter på terrorceller, basert på informasjon som ble funnet sammen med al-Qaida-toppen lørdag morgen.

  - Vi tror det er aksjoner på gang. Spørsmålet er når, og noen vil fremskynde eller forsinke aksjonene. Vi vet ikke. Vi handler raskt for å sjekke alle spor, sier en av kildene til USA Today.

  USA frykter også for sine militære anlegg og styrker i Gulfen.

  - Vi har mange navn


  En etteretningsoffiser stasjonert utenlands forteller til den amerikanske avisa at de har mange tråder å nøste opp.

  - Det har høyeste prioritet akkurat nå. Vi har mange navn og mye informasjon, sier kilden.

  Leder i USAs etteretningskommite Porter Goss sa allerede i går at de håpet at Khalid Shaikh Mohammed skal fortelle hvilke aksjoner som er på gang.

  Terroristlederen gikk på skole i USA på 80-tallet, og ble rangert som nummer tre i al-Qaida-nettverket.

  Bare timer etter at han ble tatt ble han overlevert til CIA, som har tatt han med seg ut av Pakistan. Hvor han er vil de ikke fortelle, annet enn at det ikke er i USA.

  USA Today skriver at han trolig er på et av de amerikanske avhørssentrene i Jordan, Uzbekistan eller ved Diego Garcia, en øy i Det indiske hav.

  Født i Kuwait


  Mohammed ble født i Kuwait med pakistanske foreldre i 1964 eller 1965. Hans far sendte ham på skole i North Carolina for å bli ingeniør i 1984.

  Medstudenter sier de husker ham som en stille mann, men kan ikke huske ham som noen radikal muslim.

  Etter å ha tatt eksamen i 1986 reiste han til Peshawar i Pakistan, hvor han fikk jobb som lærer ved en skole sterkt influert av rebeller fra Afghanistan.

  I denne tiden møtte han også Osama bin-Laden.

  Etterforskere mener at hans første store jobb var da han bombet World Trade Center i februar 1993. Lederen for dette angrepet var hans nevø, Ramzi Yousef, og pengene mener CIA at kom fra ingeniør Khalid Shaikh Mohammed.

  Allerede i 1994 hadde han sammen med nevø Yousef en plan om å sende selvmordsbomber om bord i rutefly i USA. Planen ble avslørt.

  I september 2001 traff to fly World Trade Center og drepte 3000 mennesker. CIA mener det var Khalid som hadde klekket ut planen.

TATT PÅ SENGA:</B> Khalid Shaikh Mohammed like etter arrestasjonen tidlig lørdag morgen.
FARLIGERE ENN SJEFEN: </B>Khalid Shaikh Mohammed (38).
60 PERSONLIGHETER: Khalid Shaikh Mohammed er fulgt verden rundt, men har alltid klart å komme seg unna.
HENRETTET PEARL: </B>Den amerikanske journalisten Daniel Pearl ble lokket i en felle, kidnappet og henrettet foran kamera. Flere av hans kidnappere er tatt og dømt, men mannen som drepte Pearl er utpekt til å være Khalid Shaikh Mohammed.