Jakter på nazi-ubåter

Norske forskere leter etter sju nazi-ubåter i havet utenfor Argentina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju glemte ubåter fra krigens Nazi-Tyskland er antatt å ligge senket utenfor Patagonia, 1200 km sør for Buenos Aires. Nå har argentinske myndigheter leid norsk ekspertise fra NTNU i Trondheim for å finne ubåtene.

De har søkt havbunnen med sonar, men fant bare store steiner og en fregatt fra 1700-tallet. Forskerne regner likevel med at ubåtene finnes.

Oppdrag fra Hitler

To tyske ubåtkapteiner har gjennom brev fortalt historien om flukten til den argentinske avisa Ambition Financieros på 80-tallet. Ubåtkapteinen skrev at Hitler hadde gitt ham i oppgave å fylle ti ubåter med 50 tyske offiserer og mannskap i hver båt. Målet var å reise til Argentina for å starte et «fjerde rike» der. Sju av de ti ubåtene skal ha kommet fram til Argentina.

Flyfoto

Eldre argentinere kunne også bekrefte at tyske ubåter var observert i farvannet mot slutten av krigen. Det fantes også et flyfoto som viste omrisset av to avlange objekter på bunnen av St. Mathias-bukta.

De norske forskerne avslørte disse objektene som store steiner.

Argentinas forhold til Nazi-Tyskland har vært et hett tema i landet. Nå vil argentinerne ha alle fakta på bordet rundt påstandene om nazivirksomhet i landet i etterkrigsårene.

Argentinerne mangler ekspertise på søk i havet, og hentet hjelp i Norge for å finne ubåtene.

Tre nordmenn

- Det er ikke usannsynlig at ubåtene finnes i området. Vi lette i et ti kvadratkilometer stort område, men ubåtene kan ligge i et område som er tre ganger så stort, sier forsker Frode Kvamme ved NTNU.

- Det kan bli aktuelt å reise tilbake og fortsette søket. For tida er det ikke klart hvordan prosjektet skal finansieres, og det er behov for historiske undersøkelser, blant annet i Tyskland. Men dette er et interessant forskningsprosjekt som er nyttig også for NTNU. Vi er interessert i å fortsette samarbeidet, sier Kvamme, som ikke har tro på at det finnes naziskatter i ubåtene.