SNORK: President Donald Trump holst en tale i Nord-Dakota, der han gikk hardt ut mot demokratene og eks-president Barack Obama. Video: CNN Vis mer

Jakter på personen bak anonymt Trump-innlegg: Bare et fåtall navn skal være igjen på blokka

Jakten på hvem som står bak det anonyme Trump-innlegget skal nærme seg slutten, melder CNN.

Fredag varslet president Donald Trump at han ville starte etterforskning for å finne ut hvem som står bak det mye omtalte innlegget som New York Times trykket tidligere denne uka. I innlegget hevdes det at det i Trump-administrasjonen finnes flere personer som egentlig er motstandere av presidenten, og jobber mot ham - uten at Trump selv har oppdaget det.

«Jeg er en del av motstandsbevegelsen på innsida av Trump-administrasjonen», lyder tittelen på et anonymt leserinnlegg avisa New York Times har publisert. Personen som står bak skal ikke være noen hvem som helst i administrasjonen.

Besatt av å finne forfatteren

Lørdag melder CNN at jakten på forfatteren av innlegget pågår for fullt. Kanalen skriver at de har vært i kontakt med en anonym kilde høyt oppe i Det hvite hus. Ifølge vedkommende skal det være kun et fåtall kandidater som nå er mistenkte for å stå bak innlegget.

Trump skal på sin side fremdeles være helt besatt av å finne ut hvem personen er.

CNN har fulgt saken tett de siste dagene, og lanserte torsdag ei liste med det de anser som de 13 mest sannsynlige kandidatene til å stå bak innlegget. Blant disse finner man både den nasjonale etterretningsdirektøren Dan Coats, stabssjef John Kelly og forsvarsminister James Mattis.

Fullt kaos

Det anonyme innlegget kom bare ett døgn etter at de første utdragene fra Washington Post-journalist Bob Woodwards bok, «Fear: Trump in the White House», ble frigitt. I boka skildres det en kaotisk hverdag i Det hvite hus, hvor flere på innsida frykter hva presidenten kan finne på.

Woodward skriver blant annet om det han omtaler som et «administrativt statskupp», der framstående rådgivere skal ha tatt offisielle dokumenter fra presidentens skrivebord, sånn at han ikke fikk se eller underskrive dokumentene.

- En skam

Manglende moral og en udemokratisk holdning skal ifølge innlegget være hovedårsakene til motstanden internt. I tillegg til at presidenten i motstanderes øyne ødelegger for USA. Forfatteren forsøker derfor å berolige landets folk med innlegget, og skriver blant annet:

«Amerikanerne skal vite at det er voksne i rommet.»

Dette har ikke gått upåaktet hen hos presidenten. Knapt en time etter kronikken ble publisert, skal han ifølge AP ha uttalt at det er «virkelig en skam» at kronikken ble publisert.

- De liker ikke Donald Trump, og jeg liker ikke dem, sier han om New York Times.

- Ikke slik dette skal være

Fredag kveld norsk tid holdt Barack Obama tale for studenter ved Universitetet i Illinois. I talen kom den tidligere presidenten nok en gang med krass kritikk mot Donald Trump. Samtidig avviste han at noen på innsiden av Trump-administrasjonen noen gang kommer til å stoppe presidenten.

Med det viste han til innholdet i det anonyme innlegget, hvor det hevdes at det er flere interne motstandere mot presidenten internt i administrasjonen.

OBAMA: Tidligere president, Barack Obama, kom med ny kritikk av Donald Trump i en tale han holdt for studenter i Illinois fredag kveld. Video: CNN Vis mer

Men til tross for at Obama er kjent som en stor Trump-motstander, lar han seg ikke imponere over brevet.

- Det er ikke slik demokratiet vårt skal fungere. Disse folkene (forfatterne av innlegget, journ.anm.) er ikke valgt. Man kan ikke stole på dem. Det er ikke slik dette skal være. Dette er ekstraordinære tider. Og det er farlige tider, sa Obama i talen.

Trump responderte på sin side i en tale kort tid etter at han sovnet under Obamas tale.