Jakter på Putins ubåt utenfor Skottland-kysten - har bedt Frankrike om hjelp

Har søkt etter russisk ubåt i 10 dager.

 UBÅTJAKT:  Storbritannia søker etter det som skal være en russisk ubåt som ble oppdaget i skotske farvann for drøyt 11 dager siden. Foto: Storbritannias forsvarsdepartement
UBÅTJAKT: Storbritannia søker etter det som skal være en russisk ubåt som ble oppdaget i skotske farvann for drøyt 11 dager siden. Foto: Storbritannias forsvarsdepartementVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke franske patruljefly og patruljebåter har sluttet seg til søket etter det som skal være en russisk ubåt i skotske farvann.

Det skriver britiske The Telegraph.

Frykter spionasje Ifølge avisa har det britiske militæret søkt etter ubåten i 11 dager. I helga ble søket intensivert, med Frankrikes hjelp. Frykten skal være at den russiske ubåten spionerer på britiske ubåter som har kjernefysiske våpen.

Den russiske ubåten skal ha blitt oppdaget nord for Skotland. 

Det britiske forsvarsdepartementet har ikke bekreftet at de søker etter en ubåt. De bekrefter imidlertid at allierte patruljefly «er i aktivitet sammen med marinen», skriver BBC.

Har ikke egne patruljefly Et gjennomgangstema i dekningen av ubåtjakten i Storbritannia, er at britene har måtte be andre land om hjelp for å patrulje farvannene fra oven.

 SPIONASJE:  Britene frykter ubåtene spionerer på britiske kjernefysiske ubåter for Russland og Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix
SPIONASJE: Britene frykter ubåtene spionerer på britiske kjernefysiske ubåter for Russland og Vladimir Putin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

RAF (Royal Air Force, Storbritannias flyvåpen journ. anm) har siden 2010 ikke hatt egne patruljefly. Også canadiske patruljefly har blitt satt inn i søket etter den russiske ubåten.

50 prosent økning Russland har ifølge The Telegraph intensivert ubåtpatruljene sine i farvannene nord for Skottland med 50 prosent det siste året.

Ifølge BBC har det også vært uttrykt bekymring over at Russland kan ha utviklet planer om å bruke ubåter til å kutte viktige internett-forbindelser til de britiske øyene i tilfelle krig skulle bryte ut.

Selv om søket etter ubåten har pågått i 11 dager, ble ikke nyheten om det kjent før søndag.

Ifølge Sky News
kommer denne hendelsen rett etter at det også ble kjent at Storbritannia avskar russiske jagerly på vei inn i britisk luftrom.

De russiske jagerflyene fløy aldri inn i britisk luftrom, men inn i området som britene kaller «British area of interest», ifølge Sky News.