Jakter på rømte Taliban-fanger

Flere hundre rømte fra fengsel i Kandahar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanske og utenlandske soldater jakter lørdag på de flere hundre fangene som fredag klarte å rømme fra et fengsel i Kandahar, etter at fengselet ble utsatt for et opprørsangrep.

Regjeringen har også satt i gang en etterforskning for å finne ut om statlige tjenestemenn har vært innblandet i angrepet som ble utført av en stor gruppe væpnede Taliban-medlemmer fredag kveld.

Lørdag morgen hadde ingen av de rømte fangene blitt pågrepet, sier visejustisminister Mohammad Qasim Hashimzai.

- Tjenestemenn prøver å finne ut hva som egentlig skjedde. Vi prøver å finne ut om de fikk hjelp fra innsiden, sier han.

- Angrepet mangler sidestykke, og vi har sammen med utenlandske soldater satt i gang en aksjon for å finne og pågripe fangene.

Ifølge Hashimzai hadde fengselet i Kandahar om lag 1.000 fanger, 400 av dem Taliban-medlemmer, før fredagens angrep.

Opprørerne angrep fengselet med raketter og en bilbombe, opplyste afghanske tjenestemenn fredag. Ifølge polititjenestemannen Mohammad Jamal Kham klarte 600 fanger å rømme, mens minst ni politimenn ble drept i angrepet.

Taliban-talsmann Qari Yousef Ahmadi sier 30 opprørere deltok i stormingen av fengselet i den sørafghanske byen.

FANGENE FIKK HJELP UTENFRA: Opprørerne angrep fengselet med raketter og en bilbombe. Foto: AP/SCANPIX
FANGENE FIKK HJELP UTENFRA: Opprørerne angrep fengselet med raketter og en bilbombe. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Flere hundre av de innsatte i fengselet i Kandahar deltok i mai i en storstilt sultestreik. Fangene hevder at de er blitt torturert og at de nektes en rettferdig rettssak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Taliban ble fjernet fra makten etter den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan i 2001. Siden den gang har Taliban-bevegelsen kjempet mot internasjonale styrker i landet og det nye afghanske regimet.

(NTB)

Jakter på rømte Taliban-fanger