Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter på rovmorder

Anne Orderud Paust (47), Marie Orderud (84) og Kristian Magnus Orderud (81) ble natt til pinseaften myrdet i familiens enebolig på Sørumsand. I går kveld trodde etterforskerne at de jaktet på en rovmorder. En inntrenger som kan ha blitt overrasket under et innbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotspor kan avsløre morderen

Heller ikke teorien om at drapene kan ha forbindelse til attentatene mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde ektemann Per Paust, avvises. En tredje teori politiet vurderer er om en person som kjenner familien kan ha utført drapene.

Først i ettermiddag er det ventet at den foreløpige obduksjonsrapporten er klar. Da vil politiet bekrefte hvordan pensjonistekteparet og deres datter ble drept.

- Ingen personer er verken mistenkt eller pågrepet for drapet, sier politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt.

Søndag utelukket ikke konstituert politimester Asbjørn Gran at politiet etterforsket en familietragedie. I går utelukket politiet at en av de tre drepte kan ha drept de andre og deretter tatt sitt eget liv.

- Vi mener at de tre ble drept av en inntrenger, sier Gran, uten å ville utdype det nærmere.

Rovmord

I går kveld virket det åpenbart at politiet konsentrerte seg om tre hovedteorier i drapsetterforskningen.

Selv om etterforskningsledelsen holdt kortene svært tett, er det klart at det kriminelle miljøet på Romerike vil bli støvsugd for opplysninger.

Den heteste teorien er at en eller flere personer utenfor Sørumsand kan ha fått et tips om at det bodde et eldre ektepar i villaen, og at de hadde mye penger.

Den 13. desember 1996 ble et eldre ektepar ranet og mishandlet i hjemmet sitt i Sørum kommune. Etterforskningen har avdekket at personer bosatt i Sørumsand hadde tipset andre kriminelle på Romerike om ekteparet.

Overfor Dagbladet blir det bekreftet at trippeldrapet kan ha en liknende forklaring.

En eller flere kriminelle kommer til eneboligen på natta, bryter seg inn, og blir oppdaget. I affekt blir de tre drept, for å skjule en annen forbrytelse.

Overfor Dagbladet blir det presisert at det likevel ikke utelukkes at noen som kjente de tre, drepte dem, og at eventuelle spor etter en inntrenger kan være fabrikkerte for å villede politiet.

Attentat

I fjor ble ekteparet Anne Orderud Paust og avdøde Per Paust utsatt for to attentatsforsøk politiet i Oslo har etterforsket. En viktig del av drapsetterforskningen blir å bekrefte eller avkrefte om de to attentatsforsøkene har noe med trippeldrapet å gjøre.

Først ble det oppdaget at dynamitt var plassert under bilen Anne Orderud Paust lånte av sin far, en bil også ektemannen disponerte. Noen uker seinere ble en gassbeholder oppdaget utenfor inngangsdøra til familien.

Gassbeholderen var lekk og det var laget en stripe med fyringsvæske mot inngangsdøra til familien.

Kriminalseksjonen ved Oslo politidistrikt etterforsker fortsatt de to mulige attentatene.

I går kveld ville politiinspektør Gunnar Larsen ikke si et eneste ord om etterforskningen av attentatet.

Spor

Dagbladet er likevel kjent med at politiet fant flere interessante spor, og at etterforskerne hadde klare oppfatninger om hvor gassbeholderen kom fra.

Overfor Dagbladet blir det fra flere uavhengige kilder på det mest bestemte avvist at de to attentatsforsøkene hadde noe med Anne Orderud Paust stilling som sekretær i Forsvarsdepartementet, eller Per Paust jobb i Utenriksdepartementet, å gjøre.

Selv om politiet hadde en teori om en gjerningsmann, manglet etterforskerne bevis. Derfor ble ingen siktet for ugjerningene i fjor sommer.

Etter at Kristian Orderud sto fram i Dagbladet og lot seg intervjue om attentatsforsøkene, mottok han trusler.

- Alt det som skjedde i fjor må vi gå dypere inn i, og vi vil undersøke alle former for trusler og aggresjon som ble rettet mot familiene Paust og Orderud, sier politiadvokat Tom Danielson.

Konstituert politimester Asbjørn Gran uttrykte seg slik:

- Når det gjelder dynamitten som ble plassert under bilen til Kristian Orderud i fjor, så kjenner vi jo ikke til om det var Anne Orderud Paust eller faren som skulle rammes.

Kjente de drepte

Den tredje teorien politiet må vurdere og faktisk jobber etter, er om en person i nær tilknytning til de tre drepte kan være gjerningsmann.

Fortsatt er motivet for trippeldrapet ukjent. Derfor blir alle tenkelige muligheter vurdert.

- Ingenting tyder på at noen av de drepte familiemedlemmene har forvoldt sin egen eller andres død, fastslo Asbjørn Gran i går.

Politiadvokat Tom Danielson tar avstand fra spekulasjoner om at eiendomstvisten mellom Kristian Orderud og sønnen kunne ha betydning for saken.

- Vi har ingen opplysninger i den retning, sier Danielson.