Jakter på «syreren»

Britisk politi går nå gjennom alle mulige spor i en verdensomspennende jakt på dem som sto bak bombeangrepet torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 personer er spesielt interessante. Fem dager etter at fire bomber drepte minst 52 personer, er London i høyeste terrorberedskap. Bombemennene er antatt å være i live og på frifot, og politiet er på tå hev for nye angrep. I går ble King\'s Cross-stasjonen evakuert rett før ettermiddagsrushet. I tillegg ble gata Whitehall, ved statsministerboligen i Downing Street, evakuert. Begge tilfellene viste seg å være falsk alarm.

I går skrev Daily Mail at rundt 30 personer er interessante for politiet. Fellestrekkene med bombene som drepte 191 personer i Madrid 11. mars i fjor blir omtalt som «slående», og spanske etterforskere er på plass i London.

Elektroniske spor

Sju av dem som skal ha stått bak Madrid-bombene, sprengte seg selv i lufta da de ble omringet av politiet tre uker etter angrepet i fjor. Spor fra leiligheten de sju befant seg i, var trolig bakgrunnen for en advarsel spansk politi sendte britisk politi for fire måneder siden. Der het det at London var et mulig terrormål.

To telefonsamtaler fra leiligheten i Madrid skal ha gått til marokkaneren Mohammad al Garbozi, som har britisk statsborgerskap. Timer etter torsdagens angrep gikk britisk politi ut og ba europeiske etterretningstjenester om informasjon om mannen.

Garbozi avviser at han er på flukt:

-  Jeg gjemmer meg ikke og jeg er ikke noen terrorist, sa han ifølge Daily Mail.

Meldinger

Kodede kommandoer fra syreren Mustafa Segmartian Nasar skal også ha blitt funnet i den spanske leiligheten. Han skal ha tilbrakt mye tid i Pakistan og Afghanistan, og har trolig kommet seg inn i Irak via Syria.

Nasar er spansk statsborger, og hans europeiske utseende og røde hår har gjort det enklere for ham å reise ubemerket rundt i Europa. Han skal ha bodd i Neasden i London fram til 1998.

Nasar skal ha vært assistenten til Abu Qataba, som har blitt omtalt som Osama bin Ladens mann i Europa, skriver The Times.

Britisk politi ba i går dansk politi om informasjon om Abu Rashid, Nasars angivelige assistent.

MESTERHJERNEN? Mustafa Segmartian Nasar, også kalt «Syreren», er etterlyst etter Madrid-bombene.