Jakter på to hoder

Hodene til de to kvinnelige selvmordsbomberne på metroen i Moskva er funnet, og ansiktene er gjenkjennelige. De kan ha tilhørt jenter som ble solgt av familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   Etterforsker Aleksandr Bortnikov sier at de avrevne hodene som er identifisert tilhørte to kvinner som var fra Nord-Kaukasus.

Politiet i Moskva jakter nå på to andre kvinner som ble observert sammen med de døde jentene på vei inn på metroen i Moskva før togene gikk i lufta.
«Svarte enker»
«Svarte enker» blir de kalt. For 3000 dollar er de enten villige til å ofre livet. Eller de blir tvunget til det.

••De er unge kvinner fra russisk Kaukasus som er rekruttert for å blåse seg selv i lufta i terroraksjoner som skal drepe flest mulig.
••De er unge kvinner som kan ha fått opplæring på terroristskoler i Tsjetsjenia, eller i naborepublikkene Ingusjetia eller Dagestan, slik russisk presse skrev om i fjor.
••De er unge kvinner som har blitt solgt, eller har latt seg selge, for 3000 dollar, litt over 15 000 kroner, som ifølge russisk etterretning er markedsprisen for en selvmordsbomber.

Allahs bruder
I 2003 skrev journalisten Julia Jusik boka «Allahs bruder». Hun skrev om jenter mellom 15 og 19 som ble solgt av sine foreldre til wahhabistene, som står bak det meste av terroren med utspring i Kaukasus.

Andre var kidnappet eller lurt inn i virksomheten, og noen ville ta hevn for ektemenn eller brødre som var drept av russerne eller deres støttespillere i krigen i Tsjetsjenia.

Ifølge Jusik blir bare en av ti jenter terrorister frivillig. De resterende blir enten solgt, dopet med narkotika, eller voldtatt. For en voldtatt kvinne i Tsjetsjenia er ikke mye verdt, hun kan for eksempel ikke giftes bort.

Flere av de kvinnelige selvmordsbomberne har ikke selv trykket på utløseren. Ved flere tilfeller har bombene festet til unge jenter blitt utløst med fjernutløser. Derfor stengte myndighetene moblinettet i deler av sentrum av Moskva i dag.

Det er langt fra første gang kvinnelige selvmordsbombere slår til i Russland. De var med under terroranmgrepet på Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. De gjennomførte flere aksjoner mot metroen i Moskva i 2004. Og de har gjennomført flere aksjoner i Nord-Kaukasus.
Men lenge var det stille.

Før russiske etterforskere i fjor sa at de hadde oppdaget to «skoler» i Ingusjetia og Dagestan der kvinnelige selvmordsbombere angivelig ble gitt trening.

BLODIG: Russiske medier har publisert svært sterke fra terrorangrepene i Moskva. Dette er fra den første eksplosjonen, som fant sted like før 06.00 norsk tid, på t-banestasjonen Lubjanka. Foto: REUTERS/Reuters TV/Life News/SCANPIX
BLODIG: Russiske medier har publisert svært sterke fra terrorangrepene i Moskva. Dette er fra den første eksplosjonen, som fant sted like før 06.00 norsk tid, på t-banestasjonen Lubjanka. Foto: REUTERS/Reuters TV/Life News/SCANPIX Vis mer