Jakter på utro tjenere

De har krigserfaring, får hjelp av utro tjenere og planlegger med militær presisjon. Politiet jaktet i natt på flere navngitte personer fra Oslos kriminelle miljøer etter ranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Navngitte personer i 20- og 30-års alderen som har tilknytning til Tveita-gjengen i Oslo, miljøet av eks-jugoslaver og unge menn med tilknytning til det utenlandske gjengmiljøet blir utpekt som gårsdagens gjerningsmenn.

Fire personer er etterlyst internt i politiet, først og fremst fordi etterforskerne vil sjekke hvor disse har vært de siste dagene.

Dagbladet får bekreftet at etterforskerne mener det nærmest er umulig å gjennomføre en så organisert operasjon uten kjennskap til interne rutiner.

Flere kilder forteller at det er vanlig at ranerne skaffer seg inside-informasjon.

- Har «gravd seg ned»

Kilder sier til Dagbladet at ranerne etter all sannsynlighet gjemmer seg et sted i lokalmiljøet.

- Gjerningsmennene ligger sikkert lavt i Stavanger til ting har roet seg, sier kilder med innsyn i miljøet til Dagbladet.

Også politiet tror gjerningsmennene befinner seg i lokalmiljøet.

- Vi jobber ut i fra at de fortsatt er her i distriktet, sier visepolitimester Arne Hammersmark ved Rogaland politidistrikt.

Han vil ikke si hva politiet bygger dette på, men bekrefter at de har opplysninger som gjør at de velger å tro dette.

Politiet hevder de etablerte veisperringer på alle viktige utfartsårer fra Stavanger i løpet av en halvtime etter ranet. I mangel av observasjoner fra disse vaktpostene, har ikke politiet noen bedre teori enn at gjerningsmennene fortsatt er i Stavanger-området. Derfor ble Sørmarka, turområdet hvor fluktbilene ble dumpet, og en rekke aktuelle boliger sjekket i går kveld.

- De kan ha «gravd seg ned» et sted mens de venter på at dette skal roe seg ned, sier politimester Olav Sønderland.

- Ruser seg

En rekke kilder med kjennskap til miljøene mener drapet på politimannen Arne Sigve Klungland (53) var «en kalkulert risiko», ettersom ranerne hadde regnet med at de måtte skyte seg ut.

Flere kilder forteller at det er vanlig at gjerningsmennene ruser seg på amfetamin eller speed før de slår til.

- Da blir man helt fryktløs. Det er ikke rart at de plaffer løs mot politiet, understreker en kilde.

Flere av de kriminelle har bakgrunn fra kampsportmiljøer og Forsvaret. Enkelte skal også ha krigserfaring.

En person som sier han kjenner miljøet er overfor Dagbladet sikker på at ranet ble utført av personer med forskjellig bakgrunn.

- I utgangspunktet var flere av disse som nå blir utpekt fiender. Men så har de blitt kjent med hverandre når de soner i fengsel. Dermed bruker de «kompetansen» fra flere miljøer og planlegger i lang tid før de slår til, sier kilden.

Hovedmennene i ransligaene sørger for å ha mellommenn som tar imot og gir informasjon. Dermed er det ytterst få som kan knytte dem til selve ranene. Mijløet praktiserer knallhard indre justis.

Mange likhetstrekk

Ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger har mange likhetstrekk med to andre rekord-ran av DNBs tellesentral og sjokkranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.

Politikilder er sikre på at det er det samme miljøet som står bak alle ranene.

- Klarer vi å oppklare ranet i Stavanger, så klarer vi å ta de som også står bak tellesentral-ranene og ranet mot Postens brevsentral. Det er et fåtalls personer i Norge som kan stå bak en slik velorganisert operasjon, understreker flere politikilder overfor Dagbladet.

Det brutale ranet i Stavanger har flere likhetstrekk med ranet av Postens brevsentral i Oslo i oktober. Da slo seks - åtte tungt væpnede personer til midt i Oslo sentrum. Politiet regner med at flere av dem har hatt militær opplæring, og at gjerningsmennene kalkulerte med å skyte seg ut under flukten. Etter begge ranene har fluktbilen(e) blitt tent på og etterlatt i utkanten av byen.I Stavanger brukte ranerne slegge for å komme seg inn til kontantene. Også i Oslo ble det funnet en slegge etter at gjerningsmennene hadde flyktet.Ranerne brukte automatvåpen begge steder.I Oslo ble det en skuddveksling mellom ranerne og politiet. I Stavanger løsnet ranerne en mengde skudd mot politiet og vitner. Politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble truffet og drept av kulene.I Stavanger ble en sivil politimann holdt som gissel av en raner på åstedet, mens ranerne i Oslo tok to gisler på vei inn i bygningen.

- 15 involvert

Politiet regner med at det er 8-10 gjerningsmenn som sto bak ranet i Stavanger. Dagbladet får imidlertid opplyst at opp til 15 personer kan ha vært involvert.

Dagbladet snakket i går med en rekke kriminelle miljøer i Oslo, men ingen ønsker å stå frem med navn. Advokaten til en av de som er i søkelyset for ranet og drapet i Stavanger, vil heller ikke kommentere saken.

- Jeg har ingen kommentarer på Dagbladets spørsmål om min klient er involvert i ranet, sier advokat Morten Furuholmen.

I tillegg til de fire navngitte personene som er etterlyst internt i politiet, er også to menn begjært pågrepet, siktet for å ha stjålet fluktbilene.

Politiet i Stavanger har fått bistand fra Kripos og flere politidistrikter i jakten på rans- og drapsmennene.

Dagbladet prøvde i går kveld forgjeves å komme i kontakt med flere av de som er i søkelyset.

KLAPPJAKT: Tungt væpnede politimenn gjennomsøkte i går kveld Sørmarka utenfor Stavanger - turområdet hvor fluktbilene ble dumpet - på jakt etter gjerningsmennene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer