Coronavirusets opprinnelse:

Jakter på Wuhan-alternativ

Kinesiske myndigheter skal angivelig ha trappet opp kampen for å finne et alternativt opprinnelsessted enn Wuhan for den verdensomspennende coronapandemien.

LETER ETTER OPPRINNELSEN: Kinesiske myndigheter skal ha trappet opp kampen for å finne et alternativt opprinnelsessted enn Kina for coronaviruset. Her fra byen Wuhan. Foto: Shutterstock / NTB
LETER ETTER OPPRINNELSEN: Kinesiske myndigheter skal ha trappet opp kampen for å finne et alternativt opprinnelsessted enn Kina for coronaviruset. Her fra byen Wuhan. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Nesten ett år er gått siden de første tilfellene av et nytt, ukjent coronavirus ble rapportert om i den kinesiske byen Wuhan.

Siden har viruset SARS-CoV-2 skapt en verdensomspennende pandemi som har kostet mer enn 1,45 millioner liv på verdensbasis.

Ett år ut i pandemien ser det imidlertid ut til at kinesiske myndigheter jobber aktivt for å finne et alternativt opprinnelsessted for viruset, melder The Guardian.

Leter andre steder

I det siste skal statlig media i Kina ha hatt et stort fokus på spor av coronavirus som er funnet på forpakninger av frossenmat som er importert til landet, melder avisa.

Samtidig skal mediene ha hatt et økt fokus på potensielle tilfeller av coronaviruset som kan være funnet utenfor Kinas landegrenser før de første tilfellene ble rapportert om i Wuhan.

I en artikkel på Facebook skal avisa People’s Daily ha påstått at «alle tilgjengelige beviser peker mot at coronaviruset ikke oppsto i Sentral-Kinas Wuhan», skriver The Guardian.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

- Wuhan er hvor viruset først ble oppdaget, men det var ikke der det oppsto, skal den kinesiske avisa ha sitert den tidligere sjefsepidemiologen ved Kinas senter for sykdomdomskontroll, Zeng Guang, på i artikkelen.

Videre hevder avisa at en talsperson for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, skal ha kommentert disse påstandene ved å si at «det er viktig å skille på hvor viruset først ble oppdaget og hvor det oppsto».

- Kartlegging av opprinnelsessted er en pågående prosess som kan involvere flere land og regioner, skal han ha sagt til avisa.

Peker på India

Samtidig skal kinesiske forskere også ha sendt inn en forskningsrapport til det anerkjente britiske forskningstidsskriftet The Lancet.

I forskningsartikkelen, som foreløpig ikke er fagfellevurdert, skal forskerne mene å ha gjort funn som tyder på at Wuhan ikke var det første stedet hvor coronaviruset SARS-CoV-2 ble overført fra ett menneske til et annet, melder The Guardian.

I stedet skal forskerne hevde at dette skjedde i India.

Lite tro på teorien

Så langt har de kinesiske påstandene om at viruset kan ha oppstått andre steder enn i Kina hatt lite troverdighet hos vestlige forskere.

- At man har funnet SARS-CoV-2 på et fiskemarked i Wuhan, et såkalt «våtmarked», øker sjansen for at virus hopper over artsgrenser. I disse markedene blir levende og døde ville dyr stappet inn i et veldig lite rom, selges, slaktes og tilberedes. Så, opprinnelse her er fortsatt mest sannsynlig, sier Jörn Klein, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, til Dagbladet.

Han sier tidigere varianter av coronaviruset, som Sars og Mers, har vist seg å være ufølsomme mot kulde, og at virusene kan forbli smittsomme ved minus 20 grader i opptil to år.

- Som en studie viste, hadde SARS-CoV-2 på frossent kjøtt mistet lite av smitteevnen etter 3 uker. Likevel, tyder det meste på opprinnelse på et våtmarked, siden folk kommer raskt i kontakt med dyrenes blod og kroppsvæsker. Med en mutasjon som gjør at viruset kan spre seg til mennesker, kan det overføres så raskt, sier han.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

WHO-topp Michael Ryan uttalte i forrige uke at det ville være «svært spekulativt» å hevde at viruset ikke først oppsto i Wuhan.

- Det er klart fra et samfunnshelse-perspektiv at man starter undersøkelsene der de første tilfellene hos mennesker er blitt påvist, sa Ryan i forrige uke, ifølge avisa.

Tidligere denne måneden lanserte WHO sin plan for å undersøke opprinnelsesstedet for coronaviruset SARS- CoV-2. Dette ettersom arbeidet med å finne ut nøyaktig hvor og hvordan viruset oppsto, er viktig for å unngå å havne i en liknende situasjon igjen.

Et internasjonalt team av epidemiologer, virologer og andre forskere skal ettergå de første funnene fra Kina og seinere reise til Wuhan for blant annet å undersøke funn fra de mye omtalte dyremarkedene.

Men i tillegg til å være politisk betent, er arbeidet også svært krevende. Det er heller ikke sikkert at forskerne noensinne lykkes med å komme til bunns i dette spørsmålet, påpeker virologer til magasinet Nature.

Tidligere enn antatt

Nyhetsbyrået AFP har tidligere meldt at coronaviruset er blitt bekreftet i Milano allerede i midten av desember 2019. Det ble slått fast av vannprøver fra kloakkanlegg i byen, meldte italienske helsemyndigheter.

Det er likevel ikke slått fast at coronautbruddet i Nord-Italia i mars hadde en direkte sammenheng med disse tilfellene, meldte Reuters.

Liknende undersøkelser fra Spania fant coronavirus tilbake fra midten av januar i kloakkanlegg i Barcelona, ifølge Forbes.

Professor Jörn Klein har imidlertid lite tro på de nevnte studiene.

- Dette er et eksempel på dårlig forskning. Forskerne konkluderer nå med at viruset var i Italia mye tidligere, dette er feil. De sier at i september 2019 hadde 14 prosent av pasientene de undersøkte antistoffer mot SARS-COV-2. Det ville bety at mange sykdomstilfeller kunne ha blitt observert seinest i begynnelsen av september. Jeg tviler på at de ville blitt oversett, sier han og legger til:

- Faktisk viser de seriøse vitenskapelige dataene at SARS-CoV-2 først dukket opp i Kina i november. Dette kan også demonstreres godt fra genom-sekvenser, det vil si fra genetisk materiale, hvis du ser på dem. Derfra spredte det seg over hele verden.

ALVORLIG: Administrerende direktør ved Villa Skaar på Eidsvoll, Richard Skaar Thorsrud, sier de ansatte er preget etter corona-dødsfallene ved sykehjemmet. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet TV Vis mer

I august publiserte The Lancet en studie hvor amerikanske forskere hadde analysert tidlige tilfeller av coronaviruset SARS-CoV-2.

I analysen av det aller første smittetilfellet som oppsto i 99 land, fant forskerne her at 75 av de 99 smittede nylig hadde reist til land med coronavirusutbrudd, 60 av dem hadde reist til Kina, Italia eller Iran.

- Propaganda

Det er liten tvil om at Kina har fått et svekket omdømme etter pandemien, ikke minst som følge av at Donald Trump konsekvent har omtalt viruset i ordelag som «Kina-viruset» og gjentatte ganger har gått til frontalangrep på kinesiske myndigheter for å ha latt dette viruset spre seg. Han har også uttalt at landet «må holdes ansvarlig».

Det økte fokuset på å finne et alternativt opprinnelsessted for coronaviruset, blir dermed raskt ansett som propaganda fra kinesisk side.

I mars sendte Kina flere team med helsearbeidere og tonnevis av hjelpemidler til vesten, blant annet til Italia, for å bistå i krisa. Også den gang anklaget kritikerne kinesiske myndigheter for å prøve å lede oppmerksomheten bort fra at virusutbruddet anses for å ha oppstått i Kina.

COVID-19: Faren til Mirrey døde av coronaviruset. Video: Expressen TV Vis mer

Allerede i mars ble det hevdet av The New York Times at Kinas manglende respons på utbruddet, skyldtes at landets omfattende varslingssystem sviktet.

Årsaken ble oppsummert ved at en fryktbasert kultur i Wuhan gjorde at informasjonen om sykdomstilfellene aldri ble rapportert videre til nødvendige instanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer