- Jakter rus på kirkegården

På Eidsvoll kirkegård leter rusturister etter fleinsopp mellom gravene. Politiet har gjort flere pågripelser i høst.

UBUDNE GJESTER: Eidsvoll kirkegård er et yndet mål for folk som vil finne fleinsopp. Om natta lyser det fra lommelykter mellom gravene,. ifølge naboer. Foto: HEIDI B. NILSEN / SCANPIX
UBUDNE GJESTER: Eidsvoll kirkegård er et yndet mål for folk som vil finne fleinsopp. Om natta lyser det fra lommelykter mellom gravene,. ifølge naboer. Foto: HEIDI B. NILSEN / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkegården er visstnok viden kjent i rusmiljøene, og folk tar gjerne toget opp fra Oslo for å jakte fleinsopp på kirkegården i nattemørket.

- Det har vært stor aktivitet her i mange år. Mange kommer hit med tog fra Oslo, og jakter gjerne etter fleinsoppen i nattemørket. Det er ofte jeg ser folk som krabber rundt her med lommelykt, sier nabo Margit Haugen til Eidsvoll Ullensaker blad.

- Det er ikke noe hyggelig at folk går rundt her mellom gravene på kveldstid på jakt etter fleinsopp. Dessverre har dette blitt såpass godt kjent rundt omkring i Norge at mange nå legger turen hit, sier hun til avisa.

- Kommer hver høst Politiet bekrefter at ubudne fleingjester er et fenomen de må stri med hver høst.

- Jada, det har vært et fenomen i ganske mange år, både på kirkegården og andre stder i Eidsvoll. Det har gjentatt seg hvert år de siste 15 årene. I høst har vi pågrepet tre stykker, og det er jo en kjennsgjerning at det kommer mange som vi ikke pågriper, sier politioverbetjent  Espen Sandvold ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor til Dagbladet.

- Gode vekstforhold Sandvold sier at soppentusiastene primært er lokale, men at det også kommer folk fra Oslo som tar toget opp for å plukke fleinsopp.

- Det er opplysninger i miljøet om at det er mye fleinsopp her. Det har vel med at vekstforholdene er gode her, sier Sandvold.

Besittelse av fleinsopp rammes av legemiddelloven, eller av straffeloven ved store kvanta. Normalt straffes fleinplukkerne som blir tatt av politiet med bøter.

Vi forsvare brukere Etter at politiet pågrep en kvinne på Eidsvoll for fleinplukking i oktober, så advokatfullmektig Inger Zadig i advokatfirmaet Elden rødt.

- Når det gjelder fleinsopp, er det ingen bakmenn, og det er ingen kriminalitet som gir ringvirkninger. Fleinsopp havner konsekvent nederst på alle rangeringer over de ulike rusmidlenes skadepotensiale, sa hun til Dagbladet.

Hun mener det sender ut feil signaler å bruke for mye ressurser på små narkoforbrytelser, når det stadig snakkes om manglende ressurser i politiet.

Zadig erklærte at hun vil forsvare fleinsopp-brukere gratis.

EN HÅNDFULL: En fleinentusiast med neven full av fleinsopp, avbildet i Oslo i 2002. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / Dagbladet
EN HÅNDFULL: En fleinentusiast med neven full av fleinsopp, avbildet i Oslo i 2002. Foto: ANDERS GRØNNEBERG / Dagbladet Vis mer