Coronaviruset

Jakter smitte i kloakken

Ny forskning viser at coronaviruset ofte er å finne i avføringen til covid-19-pasienter. I Stockholm leter de nå etter SARS-CoV-2 i avløpsvann.

KLOAKK: I Stockholm leter de nå etter coronaviruset i avløpsvann. Liknende undersøkelser blir ikke foretatt i Oslo. Bildet er fra Bekkelaget renseanlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLOAKK: I Stockholm leter de nå etter coronaviruset i avløpsvann. Liknende undersøkelser blir ikke foretatt i Oslo. Bildet er fra Bekkelaget renseanlegg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi bruker avløpsvannet for å få en tidlig indikasjon på smittespredningen blant et stort antall individer i Stockholm. Vi vet at viruset følger avføring, og derfor lett kan oppdages i avløpsvann, sier David Nilsson, direktør for KTH Vattencentrum, til Dagens Nyheter.

I Sverige ble det for et par uker siden startet et forskningsprosjekt der avløpsvannet daglig blir testet for coronaviruset.

Formålet er å sjekke omfanget av spredningen og å oppdage om en ny virusbølge er på vei.

Allerede tidlig i mars rapporterte det nederlandske folkehelseinstituttet om funn av det nye coronaviruset, SARS-CoV-2, i kloakkvann, skriver New Zealand Herald.

Nederlenderne konkluderer med at coronaviruset trolig hadde kommet i avløpsvannet fra covid-19-sykes avføring.

De mener derfor at overvåking av avløpsvann er en metode som kan brukes for å påvise virusinfeksjon i befolkningen.

Snart svar

I Sverige er det ikke lenge til kloakkprøvene kan gi viktige svar.

- Vi har startet undersøkelsesarbeidet, allerede utviklet protokoller for utarbeidelse av prøvene og samlet prøver fra avløpsrenseanlegg i Stockholm (Henriksdal, Bromma og Käppala). Nå er vi i en prosess med å kvantifisere coronavirus RNA og koble nivåavlesningene til et estimat av infisert populasjon, sier professor Prosun Bhattacharya til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer