Jakter smitte på kartet

STAVANGER: Her sitter legionellajegerne i Stavanger og studerer et «spionkart» over Forus-området. Hvert hustak på det store næringsområdet skal granskes for mulige smittekilder. I går ble epidemien også en politisak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått informasjon fra flere hold om at det finnes ukjente kjøletårn i området. Derfor har vi bestilt flyfotografier fra kommunen. Fotoene er meget detaljerte, vi kan gå helt ned på blomsterpottenivå. Nå går vi gjennom hele Forus-området, bygning for bygning, sier helsesjef Harald Bjørnestad i Stavanger kommune.

Smittejegernes store problem er at det ikke fins noe register over kjøletårn til luftkondisjoneringsanlegg, som er den mest aktuelle smittekilden. Dermed må de bruke masse tid og krefter på å gjennomsøke aktuelle bydeler etter ukjente tårn.

Aksjonsgruppa konsentrerer seg nå mest om den sørlige delen av riksveien mellom Stavanger og Sandnes. De ble styrket i troen på dette området, etter at det foreløpig siste legionellaofferet ble intervjuet i går.

Politiavhør

- Hennes forklaring er nokså sammenfallende med de andres. Hun har stort sett ferdes i området Godeset- Forus. Vi har ikke klart å snevre området vesentlig inn, men konsentrerer oss om Forus, sier helsesjef Bjørnestad.

Bjørnestad sier at det viktigste for smitteverngruppa nå, er å få mest mulig informasjon ut av de fire som har fått legionærsyken denne sommeren. Derfor har gruppa bedt politiet om assistanse.

Tre etterforskere fra Rogaland politidistrikt tar nå over arbeidet med å avhøre pasientene. Oppgaven blir å finne ut mest mulig om hva de syke har gjort den siste måneden, og lokalisere områder hvor alle fire har vært.

Kartlegger

Jakter smitte på kartet

- Det vi politifolk er gode til, er å ta opp forklaringer fra folk og kartlegge bevegelser. Vi vil gjerne bruke denne kompetansen i et nært samarbeid med smitteverngruppa, sier politiadvokat Bjørn Enoksen Ristesund.

- Er dette strengt tatt en politisak?

- Ja, men vår rolle må ikke misforstås. Dette kan sammenliknes med en stor ulykke, hvor politiets oppgave er å klarlegge årsak. Vi har ingen mistanke om straffbare forhold, sier Ristesund.

Smittejakt: Arbeidet med å finne smittekilden til legionella fortsetter. I går kveld var teamet samlet for å sjekke flyfoto over det aktuelle området. F.v. smittevernoverlege Max Jens Holm, koordinator Hugo Kind, helsesjef Harald Bjørnestad, beredskapssjef Torstein Nielsen og presseansvarlig for smitteverngruppa Vigdis Torjussen.