Moskéangrepet i Bærum:

Jakter spor på ekstreme nettfora

Politiet har satt ned en egen gruppe som skal saumfare moskéangriperens nettaktivitet før lørdagens angrep.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21 år gamle Philip Manshaus, som er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster og for å ha gått til væpnet angrep mot en moské lørdag, har etterlatt seg omfattende spor på nettet.

Bare timer før han skal ha gått til angrep mot al-Noor-moskeen i Bærum, skal Manshaus ha publisert et innlegg på et nettforum hvor han hyllet massemordere som New Zealand-terroristen Brenton Tarrant.

ADVARTE: En mann skal angivelig ha ringt politiet opptil tre ganger før skytingen fant sted i Bærum. Reporter: Trym Mogen. Vis mer

Dette og andre innlegg 21-åringen publiserte på ulike nettfora, er nå svært sentrale i politiets etterforskning.

Bærums-mannen har nektet å forklare seg i avhør, og det er uklart hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet.

MISTENKT: 21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drapet på sin egen stesøster og for drapsforsøk etter lørdagens moskeangrep. Foto: Privat
MISTENKT: 21 år gamle Philip Manshaus er siktet for drapet på sin egen stesøster og for drapsforsøk etter lørdagens moskeangrep. Foto: Privat Vis mer

Saumfarer nettaktivitet

Manshaus' nettaktivitet har allerede fått politiet til å etterforske moskéangrepet som et terrorforsøk, og betegner mannens ideologi som høyreekstrem.

Nå er Oslo-politiets dataanalytikere i full gang med å saumfare 21-åringens digitale liv, blant annet på jakt etter mulig motiv, motivasjon og potensielle støttespillere.

- Det er mye som er på nettet. Vi tar løpende vurderinger på hva som er viktig og ikke. Vi har nå egne folk som sitter og analyserer dette, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Dette innebærer at politiet vil søke i alt Manshaus har foretatt seg på nettet.

- Dette er dagens forum hvor mange uttrykker meninger. Det kan gi svar på spørsmål som om han var alene. Alt tyder på det, og vi må til bunns i det. For å gjøre det, må vi gjennom alt materiale. Det samme gjelder for å finne ut om han har sympatisører.

- Vi ser at det er individer han støtter, men det er fortsatt tidlig i etterforskningen, sier Kraby.

KAOTISK: Forstander i morskéen Irfan Mushtaq forteller om hva han opplevde da han kom til åstedet. Han forteller også om hva som skal ha skjedd før han ankom. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

«Ekstrem»

I tillegg til å hylle massemordere som Brenton Tarrant, skal Manshaus også ha hyllet nazisten og landssvikeren Vidkun Quisling.

Enhetsleder Rune Skjold at sier det totale bildet av mannens aktivitet på internett gjør at politiet allerede nå omtaler ham som ekstrem.

- Han har høyreekstremistiske holdninger og sympatiserer med Quisling og andre. Han har fremmedfiendtlige holdninger, sier han.

Overfor Dagbladet bekreftet politiet i helga at de tidligere har blitt gjort oppmerksom på mannens innlegg på ulike nettfora, og at de gjorde undersøkelser rundt det.

Hva disse undersøkelsene besto av, ønsket ikke politiet å gå nærmere inn på i helga.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

Gransker kontakt

Politiets viktigste oppgave blir å kartlegge hvorvidt den draps- og drapsforsøkssiktede Manshaus har hatt tilknytning til en organisasjon eller et nettverk, mener journalist og forfatter Lasse Josephsen.

FORFATTER: Lasse Josephsen. Foto: Privat
FORFATTER: Lasse Josephsen. Foto: Privat Vis mer

- Politiet kommer til å se hvorvidt den siktede har hatt kontakt med folk i og utenfor landet, særlig hvis de har tilknytning til voldelige grupper, sier Josephsen.

Han holder på å skrive bok om den såkalte incel-bevegelsen og er en av dem i Norge med best oversikt over obskure nettforum.

21-åringen var medlem av flere av disse foraene, og innlegget han skal ha lagt ut før gårsdagens angrep, ble lagt ut på et av disse.

Radikalisert på nett

Josephsen mener det er sannsynlighetsovervekt for at den siktede 21-åringen ikke var del av et nettverk.

- Jeg vil tro at dette er en person som er blitt radikalisert på nettet og de ulike nettforaene, sier forfatteren.

Slik ble New Zealand-terroristen Brenton Tarrant, som Manshaus hyllet lørdag, radikalisert påpeker Josephsen.

- Han hadde ikke særlige tilknytninger til organisasjoner, og ble så vidt vi kan se bare radikalisert gjennom en såkalt chan.

Ville vesten-tilstander

En chan er en type nettforum, og det kanskje mest kjente er kanskje 4chan. Et annet liknende forum ved navn 8chan ble tidligere i år stengt.

Det var på 8chan Brenton Tarrant la ut mange av sine innlegg. I kjølvannet av New Zealand-terroren beskrev Josephsen foraene slik:

- 4chan og 8chan er på en måte samfunnets kloakk. Noen ganger kan det være lurt å sjekke kloakken for å finne ut hva samfunnet vårt fordøyer. Det er veldig skremmende, men også fascinerende, sa Josephsen.

Han er klar på at det ikke bare er «kloakk» på foraene.

- Det er egentlig bildedelingsforum, og 4chan bar preg av at det var mange nerder, stort sett menn, som postet anonymt. Det ble fort ville vesten-tilstander, og det var kort vei fra å poste grove pornobilder til å åpne slusene for en viss ondskapsfull trollehumor, sier Josephsen.

- Kan arre sjelen

Forfatteren mener at den harde mørke humoren åpnet for en hardere ordbruk, som igjen åpnet dørene for en innvandringsfiendtlige ideologier.

- Det er en del ekte nynazister som bruker disse foraene, sier Josephsen.

Politiets oppgave nå blir å skille klinten fra hveten, mener forfatteren.

- Det er mye forskjellig på disse foraene. Problemet er at du kan ende opp med å komme over noe som virkelig kan sette arr på sjelen din, midt mellom mye innhold som faktisk er morsomt. Hvis det viser seg at han bare har vært bruker på disse foraene, er ikke det så viktig, men hvis han har hatt kontakt med nynazister, så er det klart det er viktig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer