- Jeg får ikke luft, ropte Lisa (68). Sekunder seinere døde hun i armene på ektemannen Tomas.

46 dager tidligere hadde hun blitt vaksinert med coronavaksinen fra AstraZeneca.

Nå sitter familien igjen, i sorg over dødsfallet og med flere ubesvarte spørsmål. Døde hun av en bivirkning av vaksinen?

Jakten på svar

Publisert
Sist oppdatert

AstraZeneca var en av de første vaksineleverandørene som kom med en godkjent coronavaksine.

Men i begynnelsen av mars 2021 dukket det opp bekymringer knyttet til vaksinen etter at det ble oppdaget noen tilfeller av blodpropp hos personer som nylig var vaksinert.

Flere europeiske land, inkludert Norge, satte vaksinen på pause inntil man hadde tydeligere svar på om det var en sammenheng.

Det valgte ikke Sverige å gjøre.

Lisa Åkesson (68) rakk å få sin første coronavaksine, men da det var tid for den andre var hun allerede død – av en blodpropp.

- Vaksinen har vist seg å ha ganske sterke bivirkninger, som minner om det min mor døde av, sier dattera, Petra Åkesson (44).

Familien vil ha svar på om Lisas død hadde noe med vaksinen å gjøre. Men spørsmålene vil aldri bli besvart.

MINNES: Lisa Åkesson døde før hun fikk andre vaksinedose. Ifølge datteren var det viktig for Lisa å bli vaksinert da hun tilhørte en risikogruppe. Foto: Torbjørn Selander / Expressen.
MINNES: Lisa Åkesson døde før hun fikk andre vaksinedose. Ifølge datteren var det viktig for Lisa å bli vaksinert da hun tilhørte en risikogruppe. Foto: Torbjørn Selander / Expressen. Vis mer

Klokka er like før 18.00 den tolvte juni. Det er bare minutter igjen til avspark for EM-kampen mellom Danmark og Finland på Parken i København. Popkornet er nettopp tatt ut av mikrobølgeovnen, de er fortsatt varme.

Lisa Åkesson sitter i sin blomstrede favorittlenestol og stiller ektemannen Tomas Håkansson de samme gamle spørsmålene om reglene i fotball. Tomas innser at han har tid til å gå inn på kontoret og skru av datamaskinen før han setter i gang.

Han og Lisa har vært sammen i 45 år og deler en brennende interesse for store landskamper. Det er bare noen sekunder siden han passerte Lisa i lenestolen.

Når han kommer tilbake reiser hun seg og sier:

- Jeg får ikke luft, jeg får ikke luft!

Hun faller om i armene til Tomas – og dør.

20 centimeter stor blodpropp

Obduksjonen viser seinere at hun hadde en 20 centimeter stor blodpropp i lungene, en dyp venetrombose.

Lisas yngste datter, Petra Åkesson (44), klarer ikke å gi slipp på tanken om at det er en sammenheng mellom morens plutselige død og vaksinen hun hadde fått 46 dager tidligere.

Lisa fikk AstraZeneca-vaksinen, en vaksine som helsemyndighetene satte på pause en måned tidligere da det var indikasjoner på at det var en sjelden bivirkning der pasienter fikk blodpropp i kombinasjon med lave nivåer av blodplater og noen ganger blødninger.

Christina Malmberg Hägerstrand, pressesjef i AstraZeneca, sier at de har dyp medfølelse med familien.

- Vi kommenterer ikke spesifikke hendelser. Men AstraZeneca kondolerer og har dyp medfølelse med familie, venner og nærstående til alle de som har gått bort under pandemien. Uansett årsak er det sørgelig når mennesker dør eller blir alvorlig syke, sier Christina Malmberg Hägerstrand.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer

Anbefalingen var at vaksinen kunne brukes for alle som er 65 år eller eldre. Folkhälsomyndigheten (FoHM) i Sverige begrunnet avgjørelsen med at de foreløpige analysene av risikoen for blodpropp tydet på at det hovedsakelig gjaldt yngre mennesker. Lisa var 68 år gammel da hun døde.

Fase 3-studien for å få godkjent AstraZeneca, som ble gjort i 2020, var basert på et pasientgrunnlag der ingen var over 65 år.

I en e-post skriver pressesekretær Jon Pelling at «de første 20 sakene som ble rapportert internasjonalt var alle under 60 år. FoHM bestemte seg for en grense på 65».

«Vurderingen av nytte og risiko talte sterkt for å fortsette å vaksinere mennesker i denne alderen. Alternativet hadde vært å vente på andre vaksiner, tilgjengeligheten av vaksiner var da også en risikofaktor».

Altså, å fortsette og vaksinere med en vaksine hvor man risikerte alvorlige bivirkninger, eller å ikke vaksinere i det hele tatt og risikere omfattende død.

Bergström: Det var andre vaksiner

Etter internasjonale, alarmerende rapporter om en svært sjelden mistenkt bivirkning der 20 mennesker døde av blodpropp, ble vaksinen satt på pause i ni dager til det europeiske EMA fastslo at fordelene med vaksinen veide tyngre enn risikoen «i alle aldersgrupper, men hovedsakelig for eldre over 60».

Folkehelsemyndighetene besluttet da å bare gi vaksinen til de over 65 år.

Folkehelsemyndigheten i Sverige hevder også at det ble anbefalt å fortsette på grunn av mangel på vaksiner. I slutten av mars, og spesielt en måned seinere, da Lisa fikk sin første injeksjon, var det nok alternative vaksiner i Sverige, ifølge regjeringens vaksinekoordinator Richard Bergström.

Han påpeker hvor lett det er å være etterpåklok, at det handler om hvilken informasjon man har på beslutningstidspunktet.

- Det gjelder munnbeskyttelse, det gjelder egentlig alt, sier han.

VAKSINEKOORDINATOR. Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB
VAKSINEKOORDINATOR. Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Vis mer

- Trengte man i april måned å bruke AstraZenecas vaksine fordi det ikke var noen annen tilgjengelig?

- Nei, nei, nei. Det er bra at du stiller spørsmålet slik at jeg kan være tydelig på det.

Sverige hadde allerede fra slutten av mars vaksiner fra Pfizer og Moderna, som dekket maksimalkapasiteten av hva helsevesenet kunne klare å vaksinere – 450 000 vaksinedoser i uka, ifølge Bergström.

Likevel fortsatte Sverige og Storbritannia med den svensk-britiske vaksinen.

I motsetning til Norge – som stoppet allerede da de første indikasjonene om mulig blodpropp dukket opp i mars.

Sverige fortsatte

De aller første svenske dosene av AstraZenecas vaksine ble gitt til helsepersonell, den høyest prioriterte gruppen i arbeidsfør alder.

- Da, og dette er forvirrende for publikum, ble det plutselig en helomvending. Da ville man bare bruke AstraZeneca for de som var over en viss alder, sier Richard Bergström.

Folkehelsemyndigheten i Sverige skriver til Expressen at de «hadde nytte av EMAs arbeid i akuttfasen» da alarmmeldingene om de første tilfellene av blodpropp kom i mars.

Expressen har lest omfattende statistikk angående bivirkningsmeldinger på AstraZenecas vaksine. Informasjon som av åpenbare grunner ikke var tilgjengelig denne våren:

Frem til 15. desember er det mottatt 44 rapporter der pasienten har dødd i Sverige. Som overskrift for denne statistikken har Legemiddelverket spesifisert spesielt bare for AstraZeneca:

«Totalt 44 rapporter hvor det er rapportert covid-vaksiner som mistenkte vaksiner ved dødsfall».

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer

Det er fortsatt ingen påvist sammenheng, bare det faktum at 44 mennesker nettopp hadde mottatt AstraZeneca. Av dem var bare fire personer under 65 år gammel, ingen var under 50 år. I Norge er tallene vesentlig lavere. Det er meldt om fire dødsfall i forbindelse med AstraZeneca-vaksinen.

Etter først å sette vaksinen på pause i mars, og deretter gjeninnføre den for personer over 65 år, kom myndighetene med nye direktiver 23. juli:

Folkehelsemyndighetene i Sverige besluttet å fase ut bruken av AstraZenecas covid-19-vaksine. Regionene som fortsatt har AstraZenecas vaksine, kan bruke enten denne, Pfizer eller Moderna-vaksinen

MINNES: Lisa Åkesson døde før hun fikk andre vaksinedose. Ifølge datteren var det viktig for Lisa å bli vaksinert da hun tilhørte en risikogruppe. Foto: Torbjørn Selander/Expressen.
MINNES: Lisa Åkesson døde før hun fikk andre vaksinedose. Ifølge datteren var det viktig for Lisa å bli vaksinert da hun tilhørte en risikogruppe. Foto: Torbjørn Selander/Expressen. Vis mer

Åtte dager etter det nye direktivet i juli var det på tide at Lisa Åkessons enkemann Tomas skulle få sin andre dose. Parets datter Petra forteller at de etter morens død ba om å få en annen vaksine enn AstraZeneca da det var tid for Tomas' andre dose.

- Men da han dro dit, fikk han AstraZeneca likevel, sier hun.

Kransen fra begravelsen ligger fortsatt i leiligheten, men blomstene har tørket ut. Bilder av Lisa står på et lite bord ved veggen nærmest den franske balkongen.

Petra sitter i Lisas favorittstol, den hun reiste seg fra rett før hjertet stoppet.

Petra og Lisa var i full gang med å planlegge midtsommer på gården til Petra og familien. De hadde bestemt hvem som skulle kjøpe hva.

- Jeg holdt på å male det nye gjestehuset vårt fordi de skulle sove der. Livet gikk videre for fullt, sier Petra.

Da Lisa kollapset ringte Tomas i panikk til Petra. Sammen koblet de seg på en gruppesamtale med nødetatene. Tomas fikk instruksjoner om hva han skulle gjøre. Snart var leiligheten full av nødpersonell, som forsøkte å få liv i Lisa. Samtidig kastet Petra seg i bilen på landstedet. Så kom beskjeden.

- Det var ingenting å gjøre, hun var død.

IGJEN: Lisas mann Tomas Håkansson sammen med døtrene Petra Åkesson og Madeleine Hardeberg. Foto: Torjørn Selander / Expressen.
IGJEN: Lisas mann Tomas Håkansson sammen med døtrene Petra Åkesson og Madeleine Hardeberg. Foto: Torjørn Selander / Expressen. Vis mer

Petra er veldig bestemt på ett punkt: Hun er ingen vaksinemotstander.

- Det vil jeg understreke. Selv er jeg dobbeltvaksinert. Det er en global pandemi som pågår, så selvfølgelig må vi vaksinere befolkningen vår.

«Svarene er uklare»

Lisa og hennes to døtre snakket ofte, av og til flere ganger om dagen. De hadde et nært forhold, og Petra vet at det var viktig for Lisa å bli vaksinert. Hun tilhørte en risikogruppe og hadde pustevansker. Covid-19 kunne ha vært livstruende for henne.

I stedet døde hun av noe helt annet. Hun som aldri hadde noen sirkulasjonsforstyrrelser, var ikke overvektig og burde hatt mange år igjen å leve.

- Astra-vaksinen har vist seg å ha bivirkninger som er ganske sterke, som minner om det min mor døde av. Vi har påpekt dette, men svarene vi får er uklare, sier Petra.

VIL HA SVAR: – Vi er klar over at det kan være andre årsaker til Lisas død enn vaksinen, men vi vil ha et svar, sier Lisas datter Petra Åkesson. Foto: Torbjørn Selander/Expressen.
VIL HA SVAR: – Vi er klar over at det kan være andre årsaker til Lisas død enn vaksinen, men vi vil ha et svar, sier Lisas datter Petra Åkesson. Foto: Torbjørn Selander/Expressen. Vis mer

Statistikken om rapporterte bivirkninger samles inn av Legemiddelverket, men tilsynet foretar ikke undersøkelse i hvert enkelt tilfelle. I en e-post til Expressen skriver tilsynet blant annet at: «Vurderinger av enkeltmeldinger fører ikke til et permanent svar som en fasit eller en dom».

- Hvem har ansvaret?

Familien er også kritiske til at ingen tar ansvar for svært alvorlige bivirkninger.

- Hvem har ansvaret? Legemiddelselskapet, ansvarlig helsepersonell, staten, hvem?, spør Petra og fortsetter:

- Ingen hører fra seg og vi som pårørende har måttet ta omtrent alle initiativ for å få en forklaring og påpeke at saken bør etterforskes.

Det er tilfeller over hele verden med blodpropp etter at folk har tatt vaksine fra AstraZeneca, som på det medisinske språket heter «Thrombotic Thrombocytopent Syndrome (TTS)». Førsteamanuensis Karl-Mikael Kälkner ved Legemiddelverket forklarer i en e-post:

«TTS er en tilstand med både blodpropp og lavt antall blodplater på samme tid. Tilstanden kan gjenta seg og kan utløses av en alvorlig sykdom eller, i dette tilfellet, Vaxzevria / covid-19-vaksine Janssen (AstraZeneca / Johnson & Johnson, red.anm.).

AVSKJED: Nesten hundre venner samlet seg i et lokale på Lidingö i august for å ta et siste farvel. Lisas syv barnebarn sang og døtrene Madeleine og Petra talte. Foto: Torbjørn Selander/Expressen.
AVSKJED: Nesten hundre venner samlet seg i et lokale på Lidingö i august for å ta et siste farvel. Lisas syv barnebarn sang og døtrene Madeleine og Petra talte. Foto: Torbjørn Selander/Expressen. Vis mer

Likte livet med sju barnebarn

Petra ser på bilder av mamma Lisa, som også var bestemor. Hun var veldig glad for at hun fikk to døtre så tidlig at hun kunne nyte livet med sine sju barnebarn da hun fortsatt var relativt ung, forteller dattera.

Bestemor Lisa var barnebarnets kjære. Bare ei uke før hun døde, var hun på studentfesten til barnebarnet Alva. Det siste bildet av Lisa er fra feiringen. Petra ser på bildet og noterer trist:

SISTE BILDET: Dette er det siste bildet som ble tatt av Lisa, en uke før hun døde var hun på studentfest sammen med barnebarnet Alva. Foto: Privat.
SISTE BILDET: Dette er det siste bildet som ble tatt av Lisa, en uke før hun døde var hun på studentfest sammen med barnebarnet Alva. Foto: Privat. Vis mer

- Hun hadde trange støvler, ingen venøse trombosebein, for å si det sånn.

Hun og familien er helt klar over at det kan være andre årsaker til Lisas død enn vaksinen, men de vil ha et svar.

På de hundrevis av sidene som oppsummerer AstraZenecas og de andre vaksinenes bivirkningsrapporter, er Lisa Åkessons navn oppført som en linje over de mange som er døde.

«Lungeemboli, kvinne, 68 år.»

Nå eksisterer hun ikke lenger. Hun eksisterer i de lyse minnene til ektemannen, barna og barnebarna.

Det eneste som eksisterer nå, er spørsmålene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer